Inflația europeană, din nou în pericol de creștere. Cum afectează războiul din Orientul Mijlociu progresul economic după un an de dobânzi record

Luni, 23 Octombrie 2023, ora 19:15
2566 citiri
Inflația europeană, din nou în pericol de creștere. Cum afectează războiul din Orientul Mijlociu progresul economic după un an de dobânzi record
războiul dintre Israel și Hamas a readus prețurile ridicate ale energiei în atenția investitorilor. FOTO / capex

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) încearcă să stabilească dacă au crescut suficient costurile împrumuturilor astfel încât să asigure o revenire la rata inflației în jurul marjei de 2% și încep să se confrunte cu o sumă de provocări conexe: cum să se asigure că politica lor continuă să funcționeze și cum vor mitiga (diminua) presiunea economică, creșterea prețurilor la energie și instabilitatea la granițe impuse de conflictul dintre Israel și Hamas.

Calculele pentru determinarea succesului politicii de creștere continuă a dobânzilor de referință țin cont și de problemele economice ale Chinei, precum și de taxele pe profitul extraordinar al băncilor, impuse în Italia, Suedia și în Țările de Jos în acest an. Numeroși economiști europeni estimează însă că, având în vedere situația actuală și proiecțiile pentru anul 2024, BCE s-ar putea să continue îngrijorător suita de creștere a dobânzilor.

Băncile și-au umplut vistieriile, dar povara ridicată a dobânzilor nu ajută inflația pe termen lung

Conform estimărilor economiștilor Bloomberg, în lipsa unei schimbări de abordare în ceea ce privește politica monetară, devalorizarea portofoliului de obligațiuni și împrumuturile pe termen lung ale BCE, care totalizează în prezent 5,3 trilioane de euro, ar putea lucra împotriva planurilor băncii de a îngrădi inflația în blocul comunitar. Profiturile băncilor din Europa au atins anul acesta cel mai înalt punct de la criza financiară din 2008, crescând în pas cu ratele dobânzilor. Cu toate acestea, pe măsură ce perspectivele economice se întunecă în contextul crizelor geopolitice în desfășurare, băncile europene încep să devină din ce în ce mai conștiente de efectul pe care ratele ridicate ale dobânzilor la creditare îl are asupra volumului de împrumuturi.

"Băncile generează câștiguri maxime. T3 va oferi ocazia de a evalua situația și de a vedea cum se normalizează această situație financiară pozitivă, în contextul transmiterii poverii dobânzilor mai mari asupra clienților", a declarat pentru Bloomberg Alexandra Annecke, senior manager de portofoliu bancar la Union Investment în Frankfurt.

Investitorii vor urmări competiția sporită pentru depozite și credite ipotecare în regiune, care este parțial determinată de creșterea dobânzilor de referință de la valori infime, în anumite cazuri negative, la procente record pentru a combate inflația.

Mai mult, războiul dintre Israel și Hamas a readus prețurile ridicate ale energiei în atenția investitorilor, mai puțin de doi ani după ce invazia Rusiei în Ucraina a produs fluctuații îngrijorătoare în aprovizionarea cu petrol și gaze naturale a țărilor din blocul comunitar.

Conform Bloomberg, majoritatea marilor bănci europene urmează să aloce mai mulți bani pentru acoperirea pierderilor de credit decât au făcut acum un an, deși bancherii se declară încrezători cu privire la calitatea din prezent a portofoliilor lor de credite.

Perpetuarea crizei geopolitice din Israel și Palestina întârzie perspectiva de stagnare sau scădere a dobânzilor BCE

Analiștii bancari europeni susțin că traderii greșesc atunci când pariază că Banca Centrală Europeană (BCE) și-a încheiat creșterea ratelor dobânzilor.

Fiind un importator net de energie, regiunea este expusă în mod deosebit la creșterea prețurilor în cazul escaladării crizei din Orientul Mijlociu, iar piețele subestimează posibilitatea unor măsuri suplimentare de forțare a politicii monetare, conform concluziilor trase de reprezentanți ai Legal & General Investment Management, Vanguard Asset Management Ltd și Robeco Groep.

Acest context, spun analiștii, lasă titlurile de stat pe termen scurt din țările UE într-o poziție de vulnerabilitate. Perspectiva intră în conflict cu prețurile swap (un contract încheiat între două părți, care prevede un schimb simultan de fluxuri de numerar (plăți) la un anumit termen stabilit inițial) care indică o pauză din partea BCE aproape asigurată în această săptămână, cu doar o șansă de 10% pentru o creștere a ratei dobânzii de 0,25 de puncte de bază la o ședință ulterioară. În SUA, swap-urile arată o șansă de 40% pentru o creștere ulterioară de un sfert de punct de bază din partea Rezervei Federale.

Mai în clar, chiar dacă băncile pariază pe faptul că dobânzile la creditele și dobânzile europene au atins un maxim istoric și au început să determine scăderi ale ratei inflației în mai multe țări, coborând media europeană, tulburările din mediul politic și economic din ultimele săptămâni cresc din nou șansele unei noi modificări la ședințele ulterioare, conform fluctuațiilor de pe piețele bursiere.

În același timp, președinta BCE, Christine Lagarde ar trebui să cântărească cu atenție impactul economic al unei noi creșteri a ratelor dobânzilor-cheie, chiar dacă prețurile energiei își continuă ascensiunea. Greutatea datoriei Italiei face ca a treia cea mai mare economie a UE să fie deosebit de fragilă în fața unei politici monetare mai stricte, indică Bloomberg.

Temerile legate de o conflagrație mai largă, de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, au dus la creșterea prețului țițeiului Brent cu peste 10%. Perturbările în rutele de transport cheie, cum ar fi Canalul Panama, și condițiile meteorologice extreme care afectează aprovizionarea cu alimente de bază adaugă la factorii care ar putea menține inflația ridicată în Europa.

Studiul de caz al Italiei pentru perspectivele unei nori creșteri a dobânzilor de referință

Mandatul unic al BCE de a menține stabilitatea prețurilor face ca factorii de decizie în politica europeană să fie mai predispuși să majoreze ratele în fața creșterii costurilor cu energia. Omologii lor de la Rezerva Federală a SUA au sarcina de a promova ocuparea maximă a forței de muncă și, totodată, de a menține sub control prețurile.

Unul dintre argumentele în favoarea unei pauze în creșterea dobânzilor de referință este și situația fiscală a Italiei, care s-a deteriorat odată cu scăderea creșterii economice. O îngrădire suplimentară ar putea să afecteze activitatea economică și ar putea să crească și mai mult prima pentru risc a țării (randament suplimentar solicitat de investitorii de pe piața monetară sau de capital pe fondul unui grad sporit de risc asociat unui activ sau unui portofoliu de active), punând în pericol izbucnirea unei crize a datoriei.

Gabriel Makhlouf, membru al Consiliului de Conducere al BCE, a declarat în prima parte a anului că decalajul dintre randamentele obligațiunilor Italiei și cele ale colegilor săi reprezintă o prioritate pentru BCE în luarea deciziilor ulterioare. Diferența dintre randamentele obligațiunilor pe 10 ani ale Italiei și Germaniei a depășit recent 200 de puncte de bază, arată Bloomberg.

Quarterly Report - Editia 4

De ce sunt românii nevoiți să cumpere case și mașini în euro, deși câștigă în lei: "Încă un argument pentru adoptarea euro"
De ce sunt românii nevoiți să cumpere case și mașini în euro, deși câștigă în lei: "Încă un argument pentru adoptarea euro"
Leul nu mai este principala unitate de măsură în discuțiile despre bani. Atât pe piața imobiliară sau a salariilor, cât și în discursurile guvernanților, moneda euro iese în prim-plan....
Perspectivă sumbră pentru scăderea dobânzilor cheie în 2024. Mugur Isărescu (BNR): „Încercăm în continuare să dăm inflaţia treptat în jos, nu bruscăm economia”
Perspectivă sumbră pentru scăderea dobânzilor cheie în 2024. Mugur Isărescu (BNR): „Încercăm în continuare să dăm inflaţia treptat în jos, nu bruscăm economia”
Momentul reducerii dobânzii cheie s-ar putea să nu vină în acest an, dar dacă inflaţia pe luna mai va fi scăzută, atunci membrii Consiliului de Administraţie al BNR se vor uita la date, a...
#inflatie zona euro, #inflatie UE, #Banca Centrala Europeana, #Banca Centrala Europeana dobanda, #dobanda politica monetara, #dobanda cheie BCE, #razboi Israel Hamas , #rata inflatiei