Războiul din Ucraina aduce o nouă explozie de prețuri în Europa: Inflația în zona euro, salt uriaș în martie

Vineri, 01 Aprilie 2022, ora 16:12
1589 citiri
Războiul din Ucraina aduce o nouă explozie de prețuri în Europa: Inflația în zona euro, salt uriaș în martie

Efectele războiului din Ucraina încep să se facă resimțite în statisticile oficiale europene pentru luna martie.

Temerile analiștilor cu privire la o explozie a prețurilor se adeveresc, inflația anuală în zona euro fiind așteptată să atingă noi valori istorice.

Asta în condițiile în care analiștii internaționali vorbesc deja de un șoc pe partea de cerere în economiile țărilor europene, în contextul în care nivelul de trai al europenilor se află în cădere liberă.

Olanda și țările baltice, cele mai lovite

Astfel, inflația în zona euro este așteptată să crească la 7,5% în martie 2022, ceea ce reprezintă un avans important de la nivelul de 5,9% consemnat în februarie, arată datele estimative ale Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene.

Din rândul principalelor componente care contribuie la creșterea prețurilor se detașează din nou energia, cu un avans de 44,7% în martie, comparativ cu 32% în februarie.

Urmează alimentele, alcoolul și tutunul – 5% în martie, în comparație cu 4,2% în februarie, bunurile industriale non-energie (creștere de 3,4% în martie față de 3,1% în februarie) și serviciile (2,7% față de 2,5%).

Cea mai gravă situație dintre țările membre ale uniunii monetare se regăsește în țările baltice, unde inflația anuală oficială estimată de Eurostat pentru luna martie începe să tindă spre sau chiar să depășească 15%: Lituania 15,6%, Estonia 14,8%, respectiv Letonia 11,2%.

Între cele trei țări baltice se intercalează Olanda, cu o inflație anuală estimată de 11,9%. În condițiile în care o bună parte din importurile de produse alimentare ale României vin din Olanda, țara noastră va importa cu ele și o creștere de prețuri pe zona alimentelor.

România va importa inflație

Dealtfel, inflația anuală este estimată să facă un nou salt la niveluri istorice și în cazul principalilor parteneri comerciali ai României, Germania și Italia, consecințele fiind similare asupra nivelului prețurilor din țara noastră.

Eurostat estimează că majorările de prețuri vor ajunge la 7,6% în martie 2022 în Germania, față de o inflație anuală de în 5,5% în februarie.

Iar Italia se va confrunta cu o inflație anuală de 7% în martie, în comparație cu 6,2% în luna precedentă.

Prețurile prohibitive îi fac pe tot mai mulți consumatori să fie tot mai atenți pe ce cheltuie banii, să reducă costurile ne-esențiale, să își modifice obiceiurile de consum și să fie tot mai strânși la pungă, fenomen ce ar putea aduce o revenire în recesiune pentru multe din economiile care nu s-au recuperat încă pe deplin de pe urmă căderii consemnate în pandemie, spun analiștii economici.

Europenii folosesc din ce în ce mai puțin automobilele personale, merg din ce în ce mai rar la restaurante (care abia începeau să respire după restricțiile din pandemie), cumpără alimente tot mai ieftine și de proastă calitate, în încercarea de a-și reduce cheltuielile.

Trebuie precizat că inflația prezentată de Eurostat ia în calcul indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), spre deosebire de cea calculată la nivel național, unde Institutul Național de Statistică stabilește evoluția inflației anuale în baza indicelui prețurilor de consum – IPC.

Inflația anuală reprezintă schimbarea de nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și servicii în luna curentă, raportată la aceeași lună a anului trecut.

Citeste si:
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
În mai puțin de jumătate de lună, parlamentarii se întorc la muncă unde au de rezolvat mai multe urgențe lăsate din urmă precum legile Justiției, Educației sau avertizorilor de...
Gafa lui Marcel Ciolacu la recepția sălii polivalente din Bistrița: ”Am venit la inaugurarea unei case mortuare de care vom beneficia cu toții la un moment dat” VIDEO
Gafa lui Marcel Ciolacu la recepția sălii polivalente din Bistrița: ”Am venit la inaugurarea unei case mortuare de care vom beneficia cu toții la un moment dat” VIDEO
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, în discursul ținut la recepția Complexului Sportiv Polivalent, că a venit la ”inaugurarea unei case mortuare”. ”Astăzi am venit...