România, ca pe Titanic. Ne-am lovit de ghețarul prețurilor. Cine ne salvează?

Autor: Adrian Negrescu - consultant economic
Luni, 14 Februarie 2022, ora 12:36
4687 citiri

Datele privind inflația din ianuarie, anunțate de INS, cât și prognoza BNR privind perspectivele creșterilor de prețuri în 2022-2023, vin să contureze scenariul unei situații economice extrem de dificile.

Mai simplu spus, suntem ca pe Titanic, am lovit ghețarul prețurilor, așa cum estimam încă de anul trecut, iar acum cei aflați la timonă, la fel ca în film, nu știu ce să facă.

Unii cântă de zor pe punte arii electorale, alții fac dezbateri de idei, iar cei mai mulți caută,, bărci de salvare’’, caută să-și salveze pielea.

Între timp, pasagerii, românii de rând, se uită cu groază și fără speranță la perspectiva unui naufragiu economic, supraviețuirea fiind cuvântul de ordine.

Creșterea prețurilor la gaze, cu 60%, la energie electrică cu peste 50%, la carburanți (24,45%) dar și la alimente, produse nealimentare și servicii, vine să spulbere practic puterea de cumpărare.

În condițiile în care mai mult de jumătate din populație câștigă, în mod real, 2500 lei net pe lună, facturile au ajuns să reprezinte jumătate din câștigul net.

Scumpirea cartofilor (mâncarea săracului), a uleiului, a pâinii și a celorlalte produse de bază vin să creeze mari probleme pensionarilor (peste 5 milioane de oameni), unde pensia medie este de aprox. 1600 lei, familiilor cu mai mulți copii și celor plătiți cu salariul minim pe economie (1,6 milioane de persoane).

Și încă nu am ajuns la momentul naufragiului. Titanicul românesc riscă să se scufunde în primăvară (aprilie-mai), atunci când, în absența unor soluții concrete de temperare a creșterilor de prețuri la energie, economia românească se va duce la fund.

Creșterea puternică a prețurilor la energie, gaze și carburanți riscă să spulbere mare parte din IMM-urile românești, mai ales din sectorul producției, cu grave consecințe economice și sociale.

Într-o economie slab capitalizată, cu peste 90% dintre firme IMM-uri care trăiesc de la o factură la alta, inflația riscă să ducă multe companii în zona de insolvență, iar asta va însemna o nouă curbă de sacrificiu, cu sute de mii de oameni rămași pe drumuri.

Cum vom salva Titanicul românesc? Cum îi vom repara avariile provocate de inflație și pandemie? Cine sunt cei care vor repune economia pe linia de plutire? Întrebări la care nu avem, din păcate, un răspuns concret.

În timp ce populația și firmele caută să se salveze fiecare cum poate din acest naufragiu economic, cei aflați la timonă – politicienii noștri, se întrec în tot felul de idei cu caracter electoral, își dau cu părerea, critică și nu vin cu nimic constructiv.

Niciunul dintre ei nu a venit cu o,, hartă’’ pe masă, cu un plan concret de evitare a naufragiului economic, cu simulări și calcule concrete.

Clasa politică este, din păcate, la nivelul,, ar fi bine să fie bine ca să nu fie rău’’, dovedind că nu este în stare să conducă această economie. Cred că singura noastră șansă este să angajăm personal de bord străin, probabil de la FMI.

Până una alta, navigăm deja în apele tulburi ale stagflației. Îmi e teamă că, în ritmul ăsta, vom intra, senini, într-o recesiune economică, mai ales că apele sunt tot mai tulburi în oceanul economic global.

Adrian Negrescu este managerul firmei de consultanță Frames, o companie specializată în servicii de consultanță strategică și de dezvoltare pentru mediul de afaceri și administrația publică centrală și locală. Având o vastă experiență de peste 30 de ani în business & massmedia, cu expertiză în dezvoltarea de proiecte de consultanță, fonduri europene, startup-uri și macroeconomie, Adrian Negrescu este o prezență constantă în peisajul media românesc, cu sute de apariții la posturile TV & radio, alături de interviuri și declarații pentru cele mai importante cotidiene, reviste specializate și portaluri online economice.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#inflatie, #crestere preturi, #carburanti, #pensie , #stiri preturi