Experți: inflația a ajuns la apogeu. Când vor începe să scadă prețurile

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 09:54
2320 citiri
Experți: inflația a ajuns la apogeu. Când vor începe să scadă prețurile
Inflația globală a atins un nivel record de 12,1% în octombrie FOTO Pixabay

Este posibil ca inflația mondială să fi atins un nivel maxim, sugerează principalii indicatori de date, iar prețurile ar urma să scadă, potrivit ft.com.

Principalii indicatori de date sugerează că inflația globală galopantă din acest an a atins un nivel maxim și că ritmul de creștere a prețurilor va încetini în lunile următoare.

Potrivit economiștilor, cifrele sugerează că presiunile asupra prețurilor din lanțurile de aprovizionare globale se atenuează, ceea ce face probabil ca inflația globală să scadă de la ratele istorice ridicate din ultimele luni, scrie sursa citată.

"Inflația este probabil la apogeu", a declarat Mark Zandi, economist-șef la Moody's Analytics. Scăderea presiunilor asupra prețurilor și blocajele în aprovizionarea cu bunuri "prefigurează viitoarea moderare a prețurilor de consum", a spus el.

Inflația globală a atins un nivel record de 12,1% în octombrie, potrivit estimărilor Moody's; acesta va fi "punctul culminant" pentru prețurile de consum, a spus Zandi.

Potrivit Capital Economics, inflația a atins deja un nivel maxim pe piețele emergente, prețurile de consum scăzând în Brazilia, Thailanda și Chile, în timp ce datele recente arată o slăbire a presiunilor asupra prețurilor în economiile dezvoltate.

În Germania, prețurile la poarta fabricii au scăzut cu 4,2% în octombrie față de luna precedentă - cea mai mare scădere lunară din 1948 în prezent. În SUA și în Marea Britanie, inflația anuală a prețurilor de producție a încetinit din vară.

Aproape toate economiile de top din grupul G20 care și-au publicat indicii prețurilor de producție din octombrie au raportat un ritm de creștere anuală mai lent decât în luna precedentă, inclusiv Spania, Mexic, Portugalia și Polonia.

Citește și:
Lumea lor și lumea noastră. Cine-i de vină?
Lumea lor și lumea noastră. Cine-i de vină?
Pe toate canalele media abundă știrile prin care vedem abuzuri, excese, eludări de la legile în vigoare, comise de concetățenii noștri, mai cu moț în frunte, sau de “venetici”, veniți...
Ratele continuă să crească. Ultima decizie a Băncii Centrale Europene pentru contracararea inflației ridicate
Ratele continuă să crească. Ultima decizie a Băncii Centrale Europene pentru contracararea inflației ridicate
Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi, 2 februarie, dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, pentru a combate creșterea inflației, relatează Reuters. ”Consiliul...
Comentarii
Poza Karlos
Karlos
rank 1
Experți: inflația a ajuns la apogeuCând vor începe să scadă prețuri