Domeniile unde angajații sunt ”protejați” de inflație. Câștigă mai bine ca anul trecut

Joi, 13 Octombrie 2022, ora 11:40
5446 citiri
Domeniile unde angajații sunt ”protejați” de inflație. Câștigă mai bine ca anul trecut
Domeniul agricol a înregistrat creșteri mari de venituri FOTO Pexels

Institutul Național de Statistică a anunțat miercuri, 12 octombrie, că salariul mediu net din august a fost de 3.933 de lei, cu 1,1% mai mic față de luna anterioară. Iulie este luna în care s-au acordat primele de vacanță.

Cum rata anuală a inflației în luna august a fost de 15,3%, câștigul salarial real din România a fost în august cu 2,5% mai mic decât în aceeași perioadă a anului anterior, reiese din datele INS.

Site-ul Curs de Guvernare publică joi, 13 octombrie, o serie de calcule care arată faptul că inflația a anulat creșterile de venituri a circa 81% din angajații din România. Există și câteva categorii de salariați care au fost ”protejați” de inflație.

Creșterile mari de venituri din domeniul agricol și industria alimentară, rezultate în urma introducerii unor facilități fiscale (scutirea de la plata impozitului pe venit, a CASS, reducerea CAS cu 3,75% și introducerea salariului minim brut de bază de 3.000) în aceste domenii, s-au resimțit puternic la începutul verii.

În iunie, salariile medii nete ale agricultorilor și ale salariaților din industria alimentară au consemnat avansuri de 22, respectiv 23,2% față de luna mai.

În august, avansul față de anul anterior era de circa 35% pentru angajații din domeniul agricol, respectiv de 39,4% pentru cei din industria alimentară, ritmurile de creștere fiind de peste trei ori mai rapide decât media de la nivel național. Prin urmare, câștigurile salariale reale din aceste două domenii au fost pozitive.

Totodată, industriile auto și HoReCa s-au numărat printre industriile cu cel mai mare număr de angajați în care creșterile de venituri din primele opt luni ale acestui an au fost mai rapide decât creșterile de prețuri.

Cei 233.000 de angajați din industria ospitalității aveau în august câștiguri reale medii cu 2,3% peste nivelul din august 2021, iar cei 159 de mii de specialiști în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și a semiremorcilor cu 4,7%, mai scrie cursdeguvernare.ro.

Pe de altă parte, cei aproape 820.000 de angajați din comerț aveau venituri medii reale cu 1,5% mai mici.

Din calculele Curs de guvernare pe baza datelor furnizate de Inspecția Muncii reiese că salariul median (salariul față de care jumătate de contractele de muncă au valori mai mari, iar cealaltă jumătate mai mici) din România este de doar 3.500 de lei brut, aproape la jumătate față de salariul mediu brut, de circa 6.350 de lei în august.

Quarterly Report - Editia 4

Bucureștenii au venituri medii de 2.000 de euro pe lună, susține un antreprenor: „Oamenii nu mai renunță la ieșirile la restaurant”
Bucureștenii au venituri medii de 2.000 de euro pe lună, susține un antreprenor: „Oamenii nu mai renunță la ieșirile la restaurant”
Salariile medii nete din București sunt cuprinse între 1.500 și 2.000 de euro pe lună potrivit unui om de afaceri din Capitală. Acesta a explicat că, după temperarea presiunilor pandemice,...
Cât va costa o noapte de cazare pe Litoral anul acesta? Turiștii români sunt interesați în continuare
Cât va costa o noapte de cazare pe Litoral anul acesta? Turiștii români sunt interesați în continuare
Anul acesta, o noapte de cazare pe litoralul românesc va costa aproximativ 500 de lei, iar cele mai populare destinaţii de la Marea Neagră ramân Eforie Nord şi Mamaia „Preţurile din...
#inflatie, #salariu mediu net, #domenii, #salarii Romania, #INS , #inflatie