Creștere spectaculoasă a costului pentru transportul aerian. Inflația scade în august, dar prețurile continuă să crească la unele alimente și servicii

Miercuri, 11 Septembrie 2024, ora 11:56
980 citiri
Creștere spectaculoasă a costului pentru transportul aerian. Inflația scade în august, dar prețurile continuă să crească la unele alimente și servicii
Serviciile de transport aerian s-au scumpit cu peste 22% față de august 2023. Foto: Pixabay

Rata anuală a inflației a coborât la 5,1% în august, de la 5,42% în luna precedentă, arată datele publicate miercuri, 11 septembrie, de Institutul Național de Statistică(INS). Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la servicii, unde inflația a fost de 8,6%, trăgând procentul total în sus.

Alimentele s-au scumpit cu 4,25%, în timp ce mărfurile nealimentare au costat cu 4,35% mai mult, față de sfârșitul verii trecute, transmite Agerpres. Prin comparație cu luna iulie, prețurile au crescut cu 0,23%, dar există diferențe semnificative între categorii.

Transportul aerian se numără printre cele care au înregistrat cele mai mari scumpiri față de anul trecut. Prețurile au crescut cu peste 22%, iar datele INS arată scumpiri de 8% față de luna precedentă. Astfel, față de iulie, transportul aerian a înregistrat cel mai mare salt în sectorul serviciilor.

În topul scumpirilor mai sunt și serviciile poștale, mai scumpe cu aproape 27% în luna august decât la sfârșitul verii lui 2023, și cartofii. Prețul acestor legume a crescut cu aproape 19% de la an la an. Alte scumpiri mari la alimente au fost înregistrate la legume şi conserve de legume (14,13%) şi alte legume şi conserve de legume (13,86%). Ieftiniri au fost consemnate la făină (-16,56%), produse de morărit (-15,82%) şi la mălai (-14,9%).

Fructele care s-au scumpit cel mai mul

t

Faţă de luna iulie 2024, cel mai mult s-au scumpit citricele şi alte fructe meridionale (3,69%), legume şi conserve de legume (2,74%) şi zahărul (1,66%). Pe de altă parte, fructele proaspete au fost mai ieftine cu 6,45%, în august 2024 faţă de luna anterioară, fructele şi conservele din fructe cu 1,34% şi făina cu 0,31%.

La capitolul mărfuri nealimentare, în august 2024, faţă de august 2023, cel mai mult s-au scumpit detergenţii, cu 16,95%, articolele chimice, cu 12,22%, şi cărţile, ziarele şi revistele, cu 9,61%. În schimb, gazele s-au ieftinit cu 9,59%, energia termică a costat cu 0,9% mai puţin, iar energia electrică a consemnat o scădere a preţului de 0,04%.

Faţă de luna precedentă, în august 2024, energia electrică a costat mai mult cu 0,85%, cărţile, ziarele şi revistele cu 0,82%, iar articolele de igienă şi cosmetice au fost mai scumpe cu 0,49%. Potrivit INS, la această categorie s-au înregistrat ieftiniri la combustibili, de 1,11%, la ceasuri, aparate audio-video şi articole sportive, de 0,31% şi la gaze, de 0,22%.

În dreptul serviciilor nu s-au înregistrat ieftiniri față de august 2023.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în august de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Conform prezentării, tendinţa de reducere a ratei inflaţiei va continua pe cvasitotalitatea intervalului proiecţiei, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească vizibil în a doua parte a acestuia.

Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
Cele mai mari companii din România au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 270,5 miliarde de euro, la o rată de profit din exploatare de peste 9%. Cele aproape 12.900 de...
BNR menține dobânda-cheie la 6,5%. „Deciziile vizează stabilitatea prețurilor pe termen mediu"
BNR menține dobânda-cheie la 6,5%. „Deciziile vizează stabilitatea prețurilor pe termen mediu"
Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis vineri, 4 octombrie, menținerea dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an. Economiștii se așteptau la o astfel de...
#inflatie, #transport aerian, #servicii, #marfuri nealimentare, #alimente scumpe, #BNR, #indice preturi consum , #indice inflatie
  1. Autostrada Unirii. A venit ultima aprobare pentru segmentul Târgu Neamț-Ungheni. Cât vor costa cei 93 de kilometri
  2. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  3. Ce taxe scad în România. Parlamentul a votat proiectul de lege
  4. Google introduce o soluție avansată împotriva furtului de telefoane: Android Theft Protection cu detectare AI. Cum funcționează
  5. Competențele pe care le caută angajatorii. Ce cunoștințe devin cruciale în următorii cinci ani
  6. Laura Vicol, șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a demisionat după implicarea în scandalul Nordis. Acuză "atacuri nedrepte și de o gravitate fără precedent"
  7. Războiul economic dintre China și UE intră într-o nouă fază. Măsura luată de Beijing care țintește Parisul
  8. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  9. Înmatriculările de mașini electrice s-au prăbușit în România. Producătorii și importatorii acuză o „lovitură crâncenă”
  10. Asta îi va enerva pe utilizatorii YouTube. Gigantul tech a ajuns chiar să ascundă butonul de „Skip ad” din reclame