Scumpirile la mâncare și servicii trag în sus inflația din octombrie. Ce alimente ne costă mai mult decât anul trecut

Marti, 12 Noiembrie 2024, ora 10:40
1348 citiri
Scumpirile la mâncare și servicii trag în sus inflația din octombrie. Ce alimente ne costă mai mult decât anul trecut
Fructele proaspete au înregistrat scumpiri mari față de anul trecut. FOTO: Pexels

Rata anuală a inflației a crescut ușor în luna octombrie, ajungând la 4,67%, după scumpiri de 4,75% la alimente și 7,66% la servicii, arată datele publicate marți, 12 noiembrie, de Institutul Național de Statistică. Mărfurile nealimentare au înregistrat creșteri de prețuri de 3,45%.

Față de luna octombrie a anului trecut, mălaiul, făina și untul înregistrează prețuri mai mici cu aproximativ 11 puncte procentuale, conform datelor publicate marți. În schimb, legumele și conservele de legume au înregistrat o inflație mai mare cu 11 puncte procentuale, iar fructele proaspete au prețuri mai mari cu 14 puncte procentuale față de aceeași lună a anului trecut. Datele arată că berea și vinul s-au scumpit și ele - un coș de cumpărături de 100 de lei cu astfel de băuturi a costat în luna octombrie a acestui an aproape 108 lei.

"Indicele prețurilor de consum în luna octombrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2024 a fost 100,62%. Rata inflației de la începutul anului (octombrie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 4,4%. Rata anuală a inflației în luna octombrie 2024 comparativ cu luna octombrie 2023 a fost 4,7%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2023 - octombrie 2024) față de precedentele 12 luni (noiembrie 2022 - octombrie 2023) a fost 5,8%", se arată în comunicatul INS, conform Agerpres.

Conform INS, indicele armonizat al prețurilor de consum în luna octombrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2024 a fost 100,71%. Rata anuală a inflației în luna octombrie 2024 comparativ cu luna octombrie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a fost 5%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2023 - octombrie 2024) față de precedentele 12 luni (noiembrie 2022 - octombrie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 6,1%.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 și anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Inflația prinde din nou viteză și sare de 5%. Chiriile și ieșirile în oraș, mai scumpe cu peste 10% față de anul trecut
Inflația prinde din nou viteză și sare de 5%. Chiriile și ieșirile în oraș, mai scumpe cu peste 10% față de anul trecut
Rata de creștere a prețurilor își confirmă tendința de accelerare în noiembrie, potrivit datelor publicate miercuri, 11 decembrie, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata anuală...
„O gură de oxigen” pentru exporturi și turism. Ce urmează după intrarea României în Schengen. Analist: „Ne oferă un avantaj istoric - rămâne ca noi să o exploatăm”
„O gură de oxigen” pentru exporturi și turism. Ce urmează după intrarea României în Schengen. Analist: „Ne oferă un avantaj istoric - rămâne ca noi să o exploatăm”
"Eliminarea controalelor la frontierele terestre va însemna o scădere semnificativă a costurilor logistice mai ales pentru firmele care exportă produse româneşti cu TIR-urile şi camioanele,...
#inflatie, #inflatie Romania, #prognoza inflatie, #alimente, #servicii, #scumpiri, #cumparaturi , #stiri economice
  1. Putin face o mutare șireată: Rusia încheie cea mai mare afacere cu o țară de un miliard de locuitori
  2. România în Schengen. Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2025: „Potențialul va fi extrem de limitat dacă autoritățile nu se vor pune la treabă”
  3. Ce se pregătește la nivelul UE pentru mașinile electrice în 2025. România, direct vizată
  4. Inovație în curierat: eAWB reduce costurile pentru IMM-uri
  5. NATO ar putea cere bugete mult mai mari pentru armată. Prinși între presiunea lui Trump și războiul din Ucraina, oficialii europeni au intrat în negocieri
  6. Turabo inaugurează prima fabrică de cafea de specialitate și capsule de cafea din România a brandului, cu o investiție de peste 1 milion de euro
  7. De la ruină la producător de energie. Începe licitația pentru construirea unei centrale termoelectrice noi în București, pe ruinele unui CET vechi
  8. BELLEMONDE - un stil de viață complet în nordul Bucureștiului
  9. „O gură de oxigen” pentru exporturi și turism. Ce urmează după intrarea României în Schengen. Analist: „Ne oferă un avantaj istoric - rămâne ca noi să o exploatăm”
  10. Industriile în care angajații câștigă mult mai mult decât media națională. Scad ușor veniturile în IT