Influenceri pe rețelele sociale acuzați de fraudă. Acțiunile lor le-au adus câștiguri ilicite de zeci de milioane de dolari

Joi, 15 Decembrie 2022, ora 08:27
2169 citiri
Influenceri pe rețelele sociale acuzați de fraudă. Acțiunile lor le-au adus câștiguri ilicite de zeci de milioane de dolari
Acțiuni la bursa FOTO / pexels.com

Procurorii federali şi Comisia pentru bursă şi valori mobiliare au acuzat şapte influenceri ai reţelelor de socializare de utilizarea Twitter şi Discord pentru a comite fraude cu valori mobiliare care le-au adus câştiguri ilicite de peste 100 de milioane de dolari, transmite CNBC.

Plângerile penale şi civile separate acuză, de asemenea, un alt influencer care a ajutat şi a favorizat schema, au declarat autorităţile miercuri.

Cei şapte acuzaţi de fraudă cu valori mobiliare au folosit platformele de social media pentru a manipula acţiunile tranzacţionate la bursă, într-o schemă care datează cel puţin din ianuarie 2020, a susţinut SEC.

Prin intermediul conturilor de Twitter urmărite pe scară largă şi a camerelor de chat de tranzacţionare cu acţiuni de pe Discord, inculpaţii ”s-ar fi promovat ca traderi de succes” şi şi-ar fi încurajat urmăritorii să cumpere acţiuni pe care le-au achiziţionat şi ei, potrivit unui comunicat de presă al SEC.

Dar ei nu le-au dezvăluit urmăritorilor lor, în timp ce promovau acele acţiuni, că plănuiau să le vândă ulterior, odată ce preţurile sau volumele de tranzacţionare au crescut, potrivit plângerii.

Influencerii ar fi obţinut un profit prin creşterea preţurilor acţiunilor şi vânzarea lor ulterioară, câştigând aproximativ 100 de milioane de dolari în total, susţine SEC.

Fiecare dintre inculpaţi avea peste 100.000 de urmăritori pe Twitter în această lună, se arată în plângere.

Unul dintre aceste conturi, @PJ_Matlock, condus de Perry Matlock, din Texas, care se autointitulează CEO al Atlas Trading, nu mai există de miercuri.

Ceilalţi inculpaţi acuzaţi de fraudă cu valori mobiliare (şi identificatorii lor de pe Twitter) sunt Edward Constantin (@MrZackMorris), Thomas Cooperman (@ohheytommy), Gary Deel (@notoriousalerts), Mitchell Hennessey (@Hugh_Henne), Stefan Hrvatin (@LadeBackk) şi John Rybarcyzk (@Ultra_Calls).

Daniel Knight (@DipDeity) a fost acuzat că a ajutat şi a favorizat presupusa schemă, în parte prin co-găzduirea unui podcast care i-a promovat pe unii dintre inculpaţii principali ca fiind traderi experţi.

SEC a afirmat că Knight a făcut tranzacţii cu ceilalţi inculpaţi şi a obţinut profituri.

Unele dintre biografiile inculpaţilor de pe Twitter includ declinări de responsabilitate cel puţin începând de miercuri, care par să încerce să-şi atenueze riscurile legale.

De exemplu, contul lui Constantin spune ”Toate tweet-urile mele sunt doar părerile mele. Încă nu sunt consilier financiar. Cont de parodie."

Hennessey’s spune: ”Totul este părerea mea. Tranzacţionez poziţii în mod activ. Nu sunt un profesionist, nu sunt consilier financiar, probabil că fac contrariul.”

Rybarcyzk’s spune „Declinare a răspunderii: Tweeturile mele NU sunt recomandări pentru a investi în nişte acţiuni. - Ideile distribuite pe Twitter NU sunt semnale de cumpărare sau vânzare. NU TRANZACŢIONAŢI PE BAZĂ DE SOCIAL MEDIA.”

Biografia lui Knight spune: ”Nu cumpăraţi/vindeţi NICIODATĂ pe baza mesajele mele”.

Plângerea penală şi procesul civil au fost depuse ambele la Tribunalul Districtual din SUA pentru Districtul de Sud din Texas.

Twitter şi Discord nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Trei dintre influencerii acuzaţi în schemă care aveau deschise mesajele directe pe Twitter, Deel, Rybarcyzk şi Knight, nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii ale CNBC.

Mesajele trimise către conturile de Instagram care par a fi legate de Matlock, Constantin şi Cooperman nu au primit răspuns imediat.

Un mesaj către un cont LinkedIn care părea a fi legat de Hennessey nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu. Informaţiile de contact pentru Hrvatin nu au putut fi găsite imediat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
#influenceri, #frauda, #acuzatii, #milioane dolari, #castiguri ilicite, #SUA , #SUA