Ministerul Turismului și influencerii. Cât de fezabilă e ideea pentru promovarea României

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 23:14
1663 citiri
Ministerul Turismului și influencerii. Cât de fezabilă e ideea pentru promovarea României

Ministerul Turismului a anunțat că va angaja influenceri care să promoveze România ca destinație pentru city break-uri. Persoanele care au foarte mulți următori se pot înscrie în cursă, pentru a determina ulterior cât mai mulți fani să viziteze obiectivele turistice din țara noastră.

Traian Bădulescu, consultant în turism și purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) a explicat pentru Ziare.com cât de fezabilă este inițiativa ministerului Turismului, dar și care sunt orașele din România cu potențial pentru turismul de tip city break.

”Șanse de city break au clar orașele cu aeroporturi: București, urmat de Cluj care e tare pe evenimente festivaluri, Timișoara, Sibiu, Oradea care a crescut cel mai mult turistic în ultimii ani, Iași are de asemenea șanse. O să aibă șanse mari și Brașovul când se va termina aeroportul”, declară Traian Bădulescu.

Modalitatea de selecție a influencerilor, crucială

Consultantul în turism susține că ideea este bună, însă va fi foarte important modul de selecție al influencerilor, care, spune el, nu trebuie să fie bazat doar pe numărul urmăritorilor, ci și pe abilitățile de comunicare.

”Ideea e bună, dar depinde cum sunt aleși influencerii. Într-adevăr, multe țări apelează la influenceri, dar trebuie aleși cu atenție. Degeaba găsești un model care se pozează numai pe el sau pe ea și nu spune mare lucru despre destinație: ”Sunt în București și am în spate o clădire frumoasă”. Trebuie să fie găsiți influencerii cu un impact mare în zona de comunicare, care să și convingă lumea că este frumoasă locația unde merg.

În primul rând, contează ce comunică influencerul și apoi și urmăritorii. Trebuie să fie aleși influenceri călători, nu contează că e artist, că e cântăreț, că e jurnalist. Aș analiza ce comunică, mesajul lui și rețeaua de abonați, dacă e interesată de călătorii.

Dacă este o persoană specializată pe beauty și 80% dintre urmăritori sunt interesați de industria beauty, corporațiile și firmele din acest domeniu ar trebui să apeleze la ea.

Contează mult și ce comunică influencerul și targetul. E lăudabilă inițiativa, dar să nu uităm nici de presa clasică, în paralel cu influencerii”, explică Traian Bădulescu.

Rezultatele, pe termen mediu și lung

Traian Bădulescu mai spune că, la promovare, rezultatele se văd în general pe termen mediu și lung. În acest caz specific, s-ar putea observa o creștere a numărului de turiști în 6 luni - 1 an.

”De obicei rezultatele se văd în timp, de la 6 luni până la anul următor. Bine, un influencer poate convinge rapid un fan că merită să meargă în destinația respectivă.

La promovare, în general, efectul este pe termen mediu și lung. Sunt și excepții pe termen scurt, dar nu poate contribui la o creștere enormă a numărului de turiști”, explică consultantul în turism.

Personalitățile cunoscute și internațional, cele mai mari șanse de reușită

Traian Bădulescu aduce în discuție o categorie aparte, și anume cea a românilor cunoscuți și pe plan internațional, ce ar putea face o diferență semnificativă într-un astfel de demers.

”Cei mai mari influenceri, între ghilimele, pe care i-am avut până acum sunt Prințul Charles și Charlie Ottley. Datorită lor au venit mulți turiști.

Sau pot fi și români care sunt cunoscuți și în afară, cum ar fi Mădălina Ghenea, cum ar fi Inna, sportivi cunoscuți precum Simona Halep, care au urmăritori în toată lumea.

Ar fi nevoie și de niște publicații internaționale, National Geographic, reviste specializate de turism, posturi cum ar fi CNN pentru reclame”, concluzionează Traian Bădulescu.

Anunțul Ministerului Turismului

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului vrea să angajeze influenceri pentru a promova online România ca destinaţie pentru turiştii străini, potrivită pentru city-break. Anunţul a fost publicat pe SEAP iar data limită de transmitere a propunerilor este 28 iunie.

Potrivit anunţului MAT, principalul obiectiv stabilit pentru publicitatea online, realizată de influenceri, se referă la promovarea excursiilor de tip city-break, astfel încât persoanele care accesează reţelele sociale să se transforme, în final, în vizitatori ai ţării noastre. Vor fi valorificate, totodată, evenimentele organizate în România (turismul de distracţie), precum şi experienţele enogastronomice.

Selecţia urmează să fie derulată în perioada septembrie-octombrie a acestui an şi vizează micro-influenceri (sub 100.000 de urmăritori), macro-influenceri (între 100.000 şi 1 milion de urmăritori) şi mega-influenceri (peste 1 milion de urmăritori).

Propunerile transmise în urma publicării anunţului pe SEAP trebuie să cuprindă informaţii relevante referitoare la derularea strategiei, nominalizări de influenceri atât din România, cât şi din Europa (două pieţe: Marea Britanie şi Germania), pentru fiecare categorie indicată şi al căror profil să se potrivească întregii campanii, precum şi alte date referitoare la criteriile de evaluare şi costuri.

Citeste si:
Loc de poveste pentru un city-break în Franța: "Cel mai original cadou sub un cer cu ”diamante de lumină”. La 30 de minute de aeroport"
Loc de poveste pentru un city-break în Franța: "Cel mai original cadou sub un cer cu ”diamante de lumină”. La 30 de minute de aeroport"
Destinațiile alese de români pentru scurte escapade se află de obicei în marile orașe europene. Sunt și turiști care caută și descoperă locații inedite. Este cazul unui cuplu care a...
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Social-democraţii susţin că „negociatorul în sandale Ghinea se face că uită că procedura urmată de ministrul Rafila în cazul asistenţei pentru reforma sistemului de sănătate este...
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5