Vot împotriva interlopilor care își terorizează vecinii. Cum protejează noua lege victimele abuzurilor. Senator: „Era nevoie!” VIDEO

Marti, 28 Mai 2024, ora 22:10
5944 citiri
Vot împotriva interlopilor care își terorizează vecinii. Cum protejează noua lege victimele abuzurilor. Senator: „Era nevoie!” VIDEO
Interlop din Timișoara, arestat după ce a distrus mașina și camerele video ale vecinului / Captură video

Pedepsele pentru cei care își agresează fizic sau verbal vecinii vor fi înăsprite și va putea fi instituit ordin de protecție împotriva agresorilor, conform unui proiect de lege care modifică Codul penal, adoptat marți, 28 mai, de Camera Deputaților.

Votul s-a pronunțat în contextul în care timp de zeci de ani, mulți timișoreni au fost terorizați de clanuri interlope care, prin amenințări și violență, au încercat să determine oameni de bună credință să le vândă casele la prețuri derizorii. Cel mai recent caz, popularizat de către primarul Dominic Fritz (USR), a subliniat necesitatea unei astfel de legi.

Edilul local a publicat un clip video cu imagini șocante dintr-o curte a unui imobil din Timișoara în care se poate observa cum o familie de etnie romă lansează amenințări, injurii și distruge obiectele unei alte familii. Potrivit victimei, aceasta e hărțuită de două decenii de către vecini din „clanuri”, pentru a-și vinde locuința, timp în care statul român nu ar fi oferit protecție.

Între timp, poliţiştii au anunţat că bărbatul care a distrus maşina vecinului său, în Timişoara, a fost reţinut.

Ce presupune noua lege

Noile modificări legislative, în urma votului din Parlament, prevăd, printre altele:

 • Fapta prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani sau cu amendă.
 • Fapta prin care se împiedică folosința normală a locuinței prin punerea titularului dreptului de folosință în situația de a nu-și putea exercita în mod firesc dreptul său se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
 • Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
 • Modificările legislative au fost propuse de deputatul PSD Alfred Simonis, candidat la șefia Consiliului Județean Timișoara.

  „Zeci de ani, mulți timișoreni au fost terorizați de clanuri interlope care, prin amenințări și violență, au încercat să determine oameni de bună credință să le vândă casele la prețuri derizorii. Această practică, des întâlnită în special în Timișoara, trebuie oprită.

  (....) Astăzi am adus o modificare importantă a Codului penal, care înăsprește pedeapsa pentru tulburarea posesiei și, în același timp, oferă protecție celor hărțuiți printr-un ordin de restricție (protecție). La Timișoara se duce o adevărată luptă cu aceste clanuri care, prin metode uneori halucinante, au pus mâna pe o mulțime de proprietăți chiar în centrul orașului”, a declarat Simonis.

  Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, iar legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

  Robert Cazanciuc: „Organele de aplicare a legii vor putea să acționeze pentru a împiedica orice forme de constrângeri, de a proteja dreptul la viață, la integritatea corporală și la proprietate”

  Robert Cazanciuc, senator PSD, a oferit o reacție pe marginea acestui subiect, pentru Ziare.com.

  „Orice formă de prevenire sau combatere a faptelor antisociale este oportună și binevenită. Era nevoie, într-adevăr, de un cadru legal pentru aplicarea de măsuri împotriva unor astfel de fapte. Textul a fost adoptat de Parlament si astfel, organele de aplicare a legii vor putea să acționeze pentru a împiedica orice forme de constrângeri și de a proteja dreptul la viață, la integritatea corporală și la proprietate, pentru că aceste drepturi sunt garantate constituțional”, a declarat Cazanciuc.

  Timișoara nu este un caz singular, avertizează Robert Cazanciuc.

  „Nu cred că este un fenomen generalizat la nivel național, dar există probabil punctual cazuri de acest gen, care trebuie rezolvate, de autorități, în baza unor măsuri prevăzute de lege”, a mai precizat senatorul, pentru Ziare.com.

  Patru bărbați au fost reținuți după ce au bătut un tânăr de 21 de ani în Botoșani
  Patru bărbați au fost reținuți după ce au bătut un tânăr de 21 de ani în Botoșani
  IPJ Botoşani a anunțat că 4 bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind acuzaţi că au bătut un tânăr pe o stradă din Botoşani. Ei sunt acuzaţi de tulburarea ordinii şi...
  Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
  Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
  PSD a obţinut 35,56% din voturile pentru funcţiile de primar la alegerile de duminica trecută, fiind urmat de PNL cu 30,27%, AUR - 6,39%, Alianţa Dreapta Unită - 5,49%, UDMR - 4,51%, arată...
  #infractori, #legislatie, #violenta, #Robert Cazanciuc , #Justitie
  1. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
  2. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  3. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  4. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  5. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  6. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  7. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  8. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  9. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  10. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil