Noi amenințări din partea Rusiei în Europa pun în alertă experții. O vulnerabilitate critică poate fi ținta lui Putin VIDEO

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 01:50
5493 citiri
Noi amenințări din partea Rusiei în Europa pun în alertă experții. O vulnerabilitate critică poate fi ținta lui Putin VIDEO
Conducta Nord Stream din Germania FOTO: SABC

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a creat premisele escaladării acestuia de către Rusia și în Europa. Acum, experții de la Royal United Services Institute din Marea Britanie avertizează că Moscova a dezvoltat arme care pot viza vulnerabilitățile critice de pe continent, precum cabluri și conducte submarine occidentale.

Forțele navale occidentale trebuie să se adapteze la o nouă amenințare, pe măsură ce Rusia și alte puteri militare dezvoltă noi capabilități pentru a viza infrastructura submarină critică, potrivit Voice of America.

Vulnerabilitatea unei astfel de infrastructuri a fost recunoscută de mult timp. Aceste îngrijorări s-au transformat în realitate în septembrie anul trecut, când conductele Nord Stream care transportau gaze din Rusia către Germania au explodat spectaculos pe fundul Mării Baltice, lângă insula daneză Bornholm, trimițând la suprafață volume uriașe de gaze.

Un produs de lux din Rusia, cel mai bun prieten al unei țări NATO. Lobby pentru a nu fi pus pe lista neagră

Anchetatorii suedezi au găsit urme de explozibili la fața locului. Occidentul suspectează Rusia de sabotaj. Kremlinul neagă acest lucru și acuză națiunile occidentale că au organizat atacul.

„A existat o conștientizare tot mai mare a vulnerabilității infrastructurii naționale critice, dar evenimentul din Marea Baltică a adus cu siguranță problema în relief”, a declarat analistul Sidharth Kaushal de la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI) din Marea Britanie, autorul unui raport recent intitulat Navies and Economic Warfare.

La câteva zile după incident, Marea Britanie a anunțat planuri de a-și îmbunătăți capacitățile de apărare submarină.

„Internetul și energia noastră depind în mare măsură de conducte și cabluri”, a declarat Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, pe 2 octombrie. „Rusia nu face un secret în capacitatea sa de a viza o astfel de infrastructură. Din acest motiv, pot să anunț că recent ne-am angajat cu două nave specializate cu capacitatea de a menține cablurile și conductele în siguranță.”

Un raport neașteptat de la Washington: Occidentul ar trebui să schimbe cursul în Ucraina

”Milioane de kilometri de cabluri și conducte submarine transportă energia și datele care alimentează economia globală”, a spus Kaushal. „O serie de concurenți din Occident, în special Rusia, dezvoltă capacități personalizate pentru a viza exact aceste vulnerabilități, lucruri precum submarinele cu destinație specială”, a spus el.

Confruntați cu această amenințare, NATO și Uniunea Europeană au lansat luna trecută un grup de lucru comun pentru protejarea infrastructurii critice. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat poziţia alianţei la o reuniune a miniştrilor apărării din octombrie.

„Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât. Atacurile hibride și cibernetice pot declanșa articolul 5 privind autoapărarea colectivă, pot constitui un atac armat împotriva unui aliat NATO”, a spus Stoltenberg.

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
#infrastructura critica, #vulnerabilitati, #Putin razboi, #razboi Europa Rusia, #conducta Nord Stream gaze naturale , #Razboi Ucraina