Instalarea TBM - urilor 3 si 4 pentru lucrările la al doilea tunel cu dublu fir pe sectorul magistralei feroviare în curs de modernizare Brașov - Sighișoara se apropie de finalizare, înainte de lansarea frontului de săpare. Tunelurile săpate independent în paralel vor avea o lungime de cca 5 km și sunt denumite generic Homorod. Lansarea lucrărilor se va face cu un scurt decalaj față de data anunțată în martie la lansarea tunelurilor Ormeniș.
Conform Profit.ro, compania AKTOR a adus în luna iulie cel de-al treilea utilaj TBM pentru săparea tunelurilor gemene de la Ormeniș, situate în munții din apropierea localității Racoș, pe traseul viitoarei linii de cale ferată Brașov – Simeria, parte a Coridorului Rin – Dunăre, secțiunea Brașov - Sighișoara.
În luna mai, compania greacă Aktor a pus în funcțiune al doilea utilaj TBM, denumit Varvara. Această mașină, botezată după Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, va lucra alături de primul utilaj TBM, Eleni, care a început operațiunile pe 5 martie 2024. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, iar contractul a fost atribuit de Compania Națională de Căi Ferate (CFR SA) consorțiului format din AKTOR SA, Alstom Transport SA și Compania Arcada.
Tunelurile gemene Ormeniș, fiecare având o lungime de 6,9 km, vor fi săpate în munți, între Racoș și Ormeniș, pe segmentul sudic al liniei de cale ferată care va traversa dealurile din regiune.
„Acest proiect este o capodoperă inginerească pentru linia ferată dintre Brașov și Sighișoara. Săpăm cele mai lungi tuneluri feroviare din România prin muntele dintre Apața și Racoș”, a afirmat Alexandros Exarchou, CEO al Grupului Intrakat.
O altă pereche de tuneluri, denumită Homorod, fiecare având o lungime de 5,1 km, va fi construită între Racoș și Homorod, iar începerea lucrărilor a fost programată pentru această vară. Utilajele TBM 3 și 4 au fost livrate complet și se află în diverse stadii de asamblare. Conform planului de execuție, acestea urmau să înceapă săparea în lunile iulie și august, cu o durată de execuție de aproximativ 15 luni, având în vedere că tunelul Homorod este mai scurt decât tunelul Ormeniș. Tunelurile vor fi conectate prin galerii de legătură: 13 galerii cu o lungime totală de 601 metri pentru tunelul Ormeniș și 10 galerii cu o lungime totală de 417 metri pentru tunelul Homorod. Tunelurile Ormeniș și Homorod vor fi formate fiecare din câte două tuneluri feroviare, fiecare cu o linie de cale ferată. Distanța dintre cele două tuneluri săpate va varia, fiind cuprinsă între 30 de metri în apropierea zonelor de intrare și 70 de metri în zona cu suprasarcină mare.
Cele patru tuneluri vor avea un diametru interior de 8,6 metri (și un diametru exterior de 9,4 metri, datorită căptușelii din beton). Acestea vor fi săpate folosind patru TBM-uri construite de compania Herrenknecht. Eleni are o lungime de aproximativ 105 metri, iar Varvara aproximativ 84 de metri. Un TBM poate săpa tuneluri de mari dimensiuni cu o medie de 10-15 metri pe zi, șase zile pe săptămână, cu o zi dedicată întreținerii. În afară de tronsonul Brașov-Sighișoara, subsecțiunea 2: Apața-Cața, Aktor lucrează non-stop la finalizarea tronsonului A0 București Sud, Lotul 3, cu termen limită la începutul lunii septembrie. AKTOR Construction este parte a Grupului Intrakat, fondat în 1987 și listat la Bursa de Valori din Atena din 2001.