Drumul de legătură dintre Oradea și vamă, încărcat până la refuz de camioane, la câteva zile de la inaugurare

Marti, 02 Aprilie 2024, ora 16:46
3629 citiri
Drumul de legătură dintre Oradea și vamă, încărcat până la refuz de camioane, la câteva zile de la inaugurare
Control la vamă FOTO Facebook/Poliția de Frontieră Română

Camioanele așteaptă ore întregi la ieșirea din țară, după restricțiile de circulație impuse de Ungaria odată cu Paștele Catolic, semnalează marți, 2 aprilie, Poliția de Frontieră.

Drumul Expres 16, care face legătura dintre Centura Oradea și Autostrada A3, a fost inaugurat joi, 28 martie. Drumul pune deja o problemă în contextul cozilor care se formează la vamă, din cauză că legătura cu autostrada se face printr-o bretea cu o singură bandă, iar descărcarea se face aproape de punctul de trecere a frontierei Borș II, scrie Economedia.

După intrarea parțială în spațiul Schengen la finalul lunii martie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire marți, 2 aprilie, cu omologul său austriac. Întrebat despre frontierele terestre, Predoiu a declarat că România îndeplinește toate cerințele pentru aderarea totală, „dar tratatele sunt clare, decizia e politică”.

„Politica e întotdeauna raportată la realitate. Și realitatea nu e întotdeauna foarte ușor de gestionat. Ce e important însă este că ne înțelegem bine și lucrăm bine cu ministerele noastre și vrem să lucrăm bine în continuare, pe toate temele pe care le avem, și cu Comisia Europeană și ceilalți colegi”, a adăugat ministrul.

Cozile sunt atât de lungi încât timpul mediu de așteptare poate ajunge până la 600 de minute, la punctul de trecere Vărșand. Poliția de Frontieră recomandă folosirea tuturor punctelor de trecere, dar timpul mediu de așteptare pentru vămile prin care pot trece camioanele mai grele de 7,5 tone variază între 90 de minute și 10 ore. Doar la Turnu și Salonta, puncte cu restricții de tonaj, se înregistrează un timp de așteptare scăzut, de 10 minute la ora publicării acestui articol.

Situația aglomerărilor la vamă, conform datelor poliției: Vărșand (10 ore), Petea (9 ore), Nădlac II (240 de minute) și Nădlac (90 de minute) .La momentul publicării acestui articol, timpul de așteptare pentru camioane este de 200 de minute, la vama Borș II, și trei ore, la punctul de trecere Borș, conform informațiilor furnizate în timp real de Poliția de Frontieră.

Ungaria a interzis circulatia camioanelor luni, 1 aprilie, în a doua zi de Paști

„Controlul de frontieră la graniţa cu Ungaria se efectuează în comun cu autorităţile din ţara vecină, sens în care suplimentarea arterelor de control se realizează în acord cu şi în funcţie de personalul alocat de Poliţia Ungară. În acest sens, a fost luată legătura cu autorităţile maghiare pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului.

Recomandăm şoferilor de autocamioane tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţa cu Ungaria, deschise tranzitului de mărfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt”, transmite Poliția de Frontieră.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#infrastructura rutiera, #Autostrada A3, #camion, #transporturi , #infrastructura