1,5 miliarde de euro vor fi investiți în viitorul apropiat în infrastructura Portului Constanţa, anunță ministrul Transporturilor

Miercuri, 15 Mai 2024, ora 16:21
1576 citiri
1,5 miliarde de euro vor fi investiți în viitorul apropiat în infrastructura Portului Constanţa, anunță ministrul Transporturilor
1,5 miliarde de euro vor fi pompați în infrastructura Portului Constanţa FOTO Facebook/Constanta Port

În Portul Constanţa şi în infrastructura feroviară din apropierea acestui obiectiv se vor face investiţii de 1,5 miliarde de euro, a anunţat, miercuri, 15 mai, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, după ce a participat, alături de premierul Marcel Ciolacu, la inaugurarea unei investiţii şi la începerea lucrărilor unui nou obiectiv din zonă, în valoare totală de 115 milioane de euro.

Potrivit lui Grindeanu, din totalul de 1,5 miliarde de euro, suma de 500 de milioane de euro va fi alocată pentru investiţii în interiorul Portului Constanţa în vederea modernizării drumurilor interne, a creşterii capacităţii de transport mărfuri, în vederea dragării unor zone pentru a permite accesul unor nave şi în infrastructura de apă, canalizare şi energie electrică.

"Una din nemulţumirile pe care le-am avut a fost legată de accesarea fondurilor europene pentru zona navală şi am fost obligat să iau anumite decizii. În perioada următoare, e o chestiune de săptămâni, avem licitaţii din fonduri europene de jumătate de miliard de euro în port. (...) Portul Constanţa reprezintă una din priorităţile noastre. Am investit în calea ferată, acum avem aceste investiţii de aproximativ jumătate de miliard şi avem şi acele investiţii în calea ferată de circa un miliard în jurul Portului Constanţa", a declarat ministrul Grindeanu.

În altă ordine de idei, el a precizat că în momentul de faţă sunt în achiziţie 160 de garnituri de tren şi şi-a exprimat speranţa ca unele din acestea să fie livrate până la finalul anului.

"În acest moment, pe toate culoarele europene se investeşte în această infrastructură (feroviară, n.red.), astfel încât să crească viteza de circulaţie, fie că vorbim de fonduri din PNRR, fie că vorbim de fonduri din programe operaţionale", a mai spus Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a amintit că instituţia pe care o conduce a absorbit 100% până în luna aprilie a anului trecut fondurile europene alocate pentru dezvoltarea transportului în România în exerciţiul european precedent şi a menţionat că acum sunt în derulare lucrări pe 780 de kilometri de drumuri expres şi autostrăzi, în baza fondurilor accesate atât în perioada de programare precedentă, cât şi în cea actuală.

"Suntem printre puţinele ministere care au intrat aşa, 4x4 dacă vreţi, pe noul program operaţional de transporturi şi de această dată anticipez că, dacă se va menţine ritmul din ultimii ani, se vor termina foarte repede fondurile europene pe transporturi", a mai afirmat Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a participat miercuri, 15 mai, la Constanţa, alături de premierul Marcel Ciolacu, la evenimentul "DP WORLD-20 de ani de eficienţă şi inovaţie în România" şi la operaţionalizarea noii investiţii de infrastructură portuară în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Portului Maritim Constanţa.

Quarterly Report - Editia 4

Reforma rămâne în gară. De ce bate România bate pasul pe loc la cumpărarea de trenuri performante: ”Un fel de tichie de mărgăritar pentru chel”
Reforma rămâne în gară. De ce bate România bate pasul pe loc la cumpărarea de trenuri performante: ”Un fel de tichie de mărgăritar pentru chel”
Autoritățile au anunțat marți, 28 mai, că anulează din nou o licitație pentru cumpărarea a 12 trenuri electrice pe bază de hidrogen, după ce nicio firmă nu a depus o ofertă la...
Poco lansează prima sa tabletă: Poco Pad. Cu ce specificații vine și cât costă
Poco lansează prima sa tabletă: Poco Pad. Cu ce specificații vine și cât costă
Sub-brandul Xiaomi, Poco, cunoscut pentru succesul înregistrat pe piața smartphone-urilor din 2018, a lansat recent prima sa tabletă, denumită Poco Pad. Această lansare marchează extinderea...
#infrastructura, #Port Constanta, #transport maritim, #transport feroviar, #marfuri , #infrastructura