Metroul din Salonic, al doilea oraş al Greciei, a fost deschis oficial sâmbătă, staţiile sale prezentând artefacte antice care au întârziat 20 de ani finalizarea proiectului.
În timpul construcţiei, care a început în 2006, muncitorii au descoperit o piaţă din epoca bizantină, un cimitir roman şi alte comori ale istoriei lungi şi variate a oraşului. Descoperirile au blocat progresul metroului şi au ridicat întrebări cu privire la modul în care oraşul se va moderniza, protejându-şi în acelaşi timp trecutul bogat. Răspunsul a fost acela de a îmbina cele două aspecte, expunând artefactele descoperite pentru ca locuitorii să se poată bucura de ele, arată Reuters.
„Acesta nu este doar un proiect de lucrări publice, care este incredibil de important pentru oraş. Este, de asemenea, un muzeu”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis înainte de a vizita vineri staţia Venizelou pentru un tur privat. „Este probabil unic în lume. Vom trece printr-un muzeu subteran pentru a ajunge la tren”.
Sursa video: YouTube.com/Greek Reporter
Finalizarea metroului a durat aproape 20 de ani, în parte din cauza problemelor de finanţare din timpul crizei datoriilor din Grecia din perioada 2009-2018. Este primul astfel de sistem din Grecia în afara Atenei.
Constructorii au trebuit să sape mai adânc decât era prevăzut iniţial - până la 31 de metri - pentru a se asigura că tunelurile trec pe sub descoperirile arheologice, potrivit antreprenorului proiectului. „Este o oportunitate pentru Salonic de a deveni o a doua Romă, în ceea ce priveşte antichităţile”, a declarat Melina Paisidou, unul dintre arheologii care au descoperit relicvele subterane.
După mai multe probleme de finanțare, la noi în țară metroul clujean începe să capete contur. În cadrul proiectului de construcție a metroului din Cluj-Napoca, livrarea a două seturi de utilaje de forare a tunelurilor (Tunnel Boring Machines – TBM) se desfășoară conform planului stabilit, în ciuda unor întârzieri cauzate de condițiile meteorologice, informa portalul Știri de Cluj în noiembrie.
După ce au trecut cu succes testele de recepție (Factory Acceptance Test - FAT) până pe 2 septembrie 2024, utilajele au fost demontate, ambalate și trimise din fabrica CRCHI din Changsha spre portul Taicang. Nava Tian Qi, încărcată cu aceste echipamente esențiale, a plecat din China și se află în prezent în drum spre Constanța, urmând să sosească pe 10 decembrie 2024. De aici, TBM-urile vor fi transportate la Cluj-Napoca de compania Holleman, în aproximativ două săptămâni de la sosirea în România, pregătind astfel terenul pentru demararea lucrărilor de forare a tunelurilor pentru noul metrou.