Care e cel mai bun card de credit de pe piata?

Sambata, 07 Februarie 2009, ora 15:32
5446 citiri
Care e cel mai bun card de credit de pe piata?
Foto: feedonadsense

Desi suntem in plina criza financiara, cauzata in mare parte de contractarea unor credite care nu au mai fost platite, nu se stie niciodata cand ati putea avea cheltuieli neprevazute.

Din acest motiv, ar putea fi indicat sa aveti la indemana un instrument de plata care v-ar putea veni in ajutor: cardul de credit. Totusi, analistii financiari spun ca este de preferat sa-l folositi doar in cazuri extreme in aceasta perioada dificila.

Daca sunteti hotarat sa aveti un astfel de instrument financiar, trebuie sa fiti atenti la dobanda anuala efectiva (DAE), perioada de gratie, suma minima de rambursat si comisioanele pe care le aplica banca.

Perioada de gratie este foarte importanta, pentru ca reprezinta perioada pentru care banca nu percepe dobanda, pentru platile efectuate catre comercianti.

Suma minima lunara de plata se calculeaza din suma folosita din limita de credit si variaza intre 2% si 10%. Cu cat suma minima rambursata este mai mica, si creditul este mai costisitor, dobanda aplicandu-se la soldul creditului.

Este de preferat ca aceasta perioada de gratie sa fie cat mai mare, avand in vedere ca DAE este destul de mare, in comparatie cu cea aplicata altor tipuri de credite.

La cererea unui card de credit, nu uitati sa cereti si o lista cu toate comisioanele si taxele pe care banca le percepe, acestea putand adauga o suma importanta ratei creditului.

Principalele comsioane sunt cel de emitere, taxa anuala de administrare si comisionul de eliberare de numerar de la bancomat. Acesta din urma variaza in functie de ATM-ul unde efectuati operatiunea, daca apartine bancii emitente sau este al altei institutii de credit.

Pentru obtinerea unui card de credit aveti nevoie de cartea de identitate in original, cererea de credit tipizata, pe care o pune la dispozitie banca, adeverinta de venit, acordul de consultare a Biroului de Credit, pe care il luati tot de la banca si acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, furnizat tot de institutia emitenta.

Iata ofertele catorva dintre bancile prezente pe piata din Romania, in functie de dobanzile afisate pe site-urile oficiale:

* CEC Bank: Dobanda de 17,50 % pe an, perioada de gratie de 59 de zile, suma minima lunara de 2,5% din datorie;

* Alpha Bank: Dobanda de 23% pe an, perioada de gratie de 55 de zile, suma minima lunara de plata 5% din datorie;

* BCR: Dobanda de 23,9% pe an, perioada de gratie de 50 de zile, suma minima lunara de plata 5% din datorie;

* ING: Dobanda de 24,14%, perioada de gratie de 90 de zile, suma minima lunara de plata de 5% din datorie;

* Libra Bank: Dobanda de 24,19% pe an, perioada de gratie de 56 de zile, suma minima lunara de plata 0% din datorie;

* Banca Transilvania: Dobanda de 28% pe an, perioada de gratie de 55 de zile.

Nou parc eolian de mari dimensiuni, pus pe picioare printr-un parteneriat româno-danez. La ce costuri se va ridica proiectul și unde va fi amplasat
Nou parc eolian de mari dimensiuni, pus pe picioare printr-un parteneriat româno-danez. La ce costuri se va ridica proiectul și unde va fi amplasat
Eurowind Energy, dezvoltator şi operator de proiecte eoliene, solare şi hibride, a semnat cu Banca Comercială Română SA (BCR) şi Erste Group Bank AG o facilitate de credit în valoare de...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#card de credit, #ING, #cec, #BCR , #credite