ING: Firmele s-au reorientat spre creditul in valuta

Miercuri, 26 August 2009, ora 15:01
1361 citiri
ING: Firmele s-au reorientat spre creditul in valuta
Foto: Arhiva

Companiile s-au reorientat dinspre creditele in lei catre cele in valuta, in contextul diferentei mari de dobanzi si al implementarii de facto de catre banca centrala a unui curs al leului fixat la euro, care creeaza impresia ca riscul valutar s-a redus, arata un raport al ING publicat miercuri.

Analistii grupului olandez se asteptau in prima parte a anului la o stimulare a creditarii in lei, in conditiile anticiparii unei scaderi a dobanzilor si a unei deprecieri suplimentare a leului, insa datele publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR) au aratat o crestere a creditului neguvernamental in valuta si un declin al celui in lei, mai ales pe partea de companii.

"In conditiile in care dobanzile la lei sunt inca semnificativ mai mari decat la euro, iar BNR implementeaza de facto un regim de curs fix, companiile s-au reorientat rapid dinspre imprumuturile in lei catre cele in valute forte", se spune in raportul ING.

Analistii ING avertizeaza ca, desi pare o afacere buna pe moment, orientarea catre creditul in valuta arata ca riscul de curs valutar este ignorat din nou "atat de companii, cat si de autoritatea monetara", iar expunerea sectorului bancar fata de riscurile de depreciere a leului este in crestere.

Potrivit datelor prezentate de BNR, creditul in valuta a crescut in iulie cu 0,6% fata de iunie, calculat la valoarea in euro, iar rata anuala de crestere s-a temperat de la 3,5% la 2,4%, tendinta fiind explicata prin efectul de baza de catre analistii ING, care se asteapta ca rata anuala sa devina negativa in urmatoarele luni.

In acelasi timp, creditul neguvernamental in lei a continuat sa scada atat fata de luna precedenta, cat si fata de iulie 2008.

Datele BNR au mai aratat ca imprumuturile in euro contractate de populatie au continuat sa scada, insa analistii ING se asteapta la o usoara crestere in august, ca urmare a aplicarii programului guvernamental "Prima Casa".

"Totusi, acesta favorizeaza din nu creditarea in euro si expunerea la riscul de schimb valutar, pe care il consideram ingrijorator pentru urmatorii ani atat pentru sectorul bancar, cat si pentru populatie. Tinand cont de garantie de stat, sectorul bancar ar trebui sa aiba mari probleme, insa putem vedea din nou presiuni pentru un deficit bugetar mai mare", considera analistii ING.

Guvernul a prevazut pentru Prima Casa un plafon de garantii de stat de 1 miliard de euro si a impus bancilor participante anumite conditii, precum plimite maxime la dobanzile percepute si eliminarea comisionului de rambursare anticipata.

Raportul ING mai arata ca un factor important care limiteaza accesul firmelor si populatiei la creditele in lei este statul, care are nevoie de bani pentru a acoperi deficitul bugeta

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#firmele contracteaza credita valuta, #BNR fixeaza factor, #schimb valutar , #credite