ING: Romania nu a profitat de avantajele cursului valutar flexibil

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 15:50
1258 citiri
ING: Romania nu a profitat de avantajele cursului valutar flexibil

Romania nu a stiu sa exploateze in 2009 avantajele oferite de cursul valutar flexibil, contractia economiei romanesti fiind cu mult mai abrupta decat scaderile inregistrate de celelalte tari care au monedele in flotare libera, arata o analiza ING Bank.

Economia din tara noastra a suferit anul trecut o contractie a Produsului Intern Brut apropiata de aproape 8%, fata de o scadere medie de 4,1% la nivelul tarilor din Europa Centrala si de Est.

Scaderea economica din Romania este insa cu mult mai abrupta decat scaderea medie de 3,2%, care a fost inregistrata de statele central-est europene.

"Romania ar fi trebui sa aiba performante mai bune datorita mai multor factori (in afara de avantajele oferite de cursul flexibil - n.r.), printre care se numara unele din cele mai reduse niveluri ale creditului si exporturilor, raportate la PIB. Contractia din Romania pare sa fie depasita ca ritm doar de cele inregistrate in tarile baltice", se arata in studiul ING, citat de Mediafax.

Banca estimeaza pentru 2010 faptul ca avantajele cursului valutar flexibil ar putea fi de asemenea anulate, determinand o noua evolutie a economiei sub media regiunii, excluzand tarile baltice, care au avut anul trecut contractii economice apropiate de 20%.

Conform analizei ING, Romania va avea in 2010 o crestere economica de 0,5%, fata de 1,5% estimata pentru Europa Centrala si de Est, respectiv cresteri de 1,8% in regiune excluzand statele baltice, si de asemenea 1,8% in tarile cu un curs valutar flotant.

Pentru jumatatea lui 2010, ING previzioneaza un curs de 4,25 lei/euro, cu 15 bani mai redus fata de prognoza anterioara, de 4,4 lei/euro, iar pentru sfarsitul lui 2010 banca mizeaza pe o rata de 4,1 lei/euro, comparativ cu estimarea de 4,2 lei/euro inaintata anterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#avatantaje criza, #avantaje curs valutar flexibil, #curs valutar 2010 , #curs valutar