ING a anuntat cauzele incidentului de sambata. Banca va returna comisioanele clientilor care au retras bani de la alte banci

Duminica, 11 Septembrie 2016, ora 12:21
17549 citiri
ING a anuntat cauzele incidentului de sambata. Banca va returna comisioanele clientilor care au retras bani de la alte banci
Foto: Ziare.com

ING Bank a transmis ca problemele de sambata au avut loc din cauza unui test pentru sistemul de stingere a incendiilor.

Banca a adaugat ca va returna comisioanele clientilor care au retras sambata bani la bancomatele altor banci si ar putea acoperi si alte costuri ale clientilor care au avut probleme.

"Vom returna clientilor comisioanele aferente retragerilor de numerar de la bancomatele altor banci efectuate ieri. Avem, de asemenea, in vedere acoperirea costurilor aditionale generate clientilor afectati de indisponibilitatea platilor cu cardul", a mentionat ING.

Sambata, de la ora 13.00, reteaua de bancomate, sistemele de acceptare a cardurilor ING si serviciul Home'Bank au devenit indisponibile, iar duminica, banca a precizat cauzele exacte ale incidentului.

"Sambata 10 septembrie, in timpul unui test planificat in centrul nostru de date pentru sistemul de stingere a incendiilor, procedura de eliberare a gazului Inergen a afectat in mod sever si neasteptat mai multe servere si sistemul de stocare a datelor. Primele probleme au inceput sa apara dupa ora 13.00", a aratat ING Bank, intr-un comunicat.

Incidentul din timpul testului a afectat toate serviciile conectate sistemului de stocare a datelor, "respectiv tranzactii cu cardul, operatiuni la bancomat, serviciul de internet banking, sistemele de comunicare si website-ul www.ing.ro".

"In consecinta, o mare parte din tranzactii nu au putut fi procesate si comunicarea cu clientii a fost intarziata", a punctat banca.

Dupa incident, ING a activat procedurile de recuperare prevazute in astfel de situatii, iar toate echipele disponibile au fost mobilizate pentru rezolvarea cat mai rapida a situatiei.

Potrivit bancii, serviciul de online banking al ING a redevenit disponibil la ora 21.15, adica la peste opt ore dupa aparitia incidentului, in timp ce tranzactiile cu cardul la comercianti si la bancomate au redevenit functionale la ora 23, fiind indisponibile zece ore.

Banca admite ca a comunicat neadecvat pe perioada incidentului.

"Ne pare rau ca am dezamagit pentru ca nu am comunicat proactiv in primele ore. Defectiunea sistemelor de comunicare (website, sms, mail-uri) a afectat transmiterea mesajelor catre clienti. Ne cerem scuze inca o data pentru situatiile neplacute pe care le-au intampinat clientii nostri si ne asumam responsabilitatea pentru problemele cauzate", a precizat banca.

Sambata dupa-amiaza, clientii romani ai bancii olandeze care au semnalat ca nu pot folosi mai multe servicii ale ING si care au sunat la banca au putut asculta un mesaj al unui robot telfonic: "In acest moment intampinam o problema tehnica generala. Va cerem scuze pentru situatia creata si va asiguram ca specialistii nostri o vor solutiona in cel mai scurt timp posibil".

Banca avea 866.000 de clienti activi in Romania la finalul lui 2015, dupa ce a atras 96.000 de clienti noi anul trecut.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#ING comisioane clienti probleme, #ING comisioane clienti, #ING probleme sistem , #Romania