Ziare.com

ING a ridicat la 20 numarul bancilor inscrise la "Prima Casa"

Joi, 25 Iunie 2009, ora 22:48

   

ING a ridicat la 20 numarul bancilor inscrise la "Prima Casa"
Numarul bancilor inscrise la programul Prima Casa a ajuns la 20, dupa ce ING Bank a depus o oferta joi seara.

Valoarea creditelor pe care bancile sunt dispuse sa le acorde este de 1,457 miliarde euro, peste plafonul impus de guvern, a anuntat joi seara Ministerul Finantelor Publice.

Cele 20 de banci care au depus oferte sunt BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.

Cea de a 19-a banca inscrisa in program a fost Garanti Bank.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Pana in jurul orei 17:30, 18 banci depusesera oferte, in valoare de 1,432 miliarde euro.

"Redistribuirea fondurilor pentru fiecare banca se va face pro-rata, in conditiile in care plafonul propus de guvern este de 1 miliard de euro. Concret, suma alocata fiecarei banci va fi calculata in functie de plafonul propus in oferta, dar raportat la 1 miliard euro", pastrand ponderea", a declarat joi pentru NewsIn presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet.

Cel mai ridicat plafon este al BCR

Cel mai ridicat plafon propus pana in prezent este al Bancii Comerciale Romane (BCR), de 450 milioane euro. "Dintre marii jucatori din piata, BRD a alocat 200-250 milioane euro, Alpha Bank si Banca Romaneasca, aproximativ 100 milioane euro, CEC - 95 milioane euro, Volksbank - 75 milioane euro", a precizat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Alte banci au anuntat si ele sumele cu care intra in program: Piraues Bank Romania - 100 milioane euro, Intesa Sanpaolo Bank - 50 milioane euro, Bancpost - 50 milioane euro, Raiffeisen Bank - 50 milioane euro, Unicredit Tiriac Bank - 25 milioane euro, Bank Leumi - 10 milioane euro.

Conditiile de creditare

Persoanele interesate de contractarea unui astfel de credit vor trebui sa achite un avans de 5% din pretul de achizitie, daca acesta este de cel mult 60.000 euro. Persoanele care doresc sa ia un credit de peste 60.000 euro vor trebui sa plateasca un avans de 3.000 euro plus diferenta dintre valoarea de achizitie a locuintei si 60.000 euro.

Guvernul a stabilit ca bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei.

O alta conditie pe care trebuie sa o indeplineasca bancile care vor sa participe la programul Prima Casa este sa aiba "acoperire teritoriala la nivel national si judetean".

Plata garantiei ar urma sa fie data in termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plata de catre Fondul National de Garantare de la banca, iar sumele garantate vor fi platite de catre Ministerul Finantelor Publice din bugetul de stat. "Executarea se face de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in caz ca timp de 90 de zile nu poate plati", preciza ministrul de finante, Gheorghe Pogea.

Citeste mai multe despre banci Prima Casa banci program casa
Sursa: rNews

Articol citit de 2835 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ghesheft

Asta da ghesheft pentru banci si speculantzii imobiliari pe seama platitorilor de taxe

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor