Ce trebuie să facem pentru ca florile să reziste caniculei. Horticultor: „Tot ce este verde se udă dimineața”

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 11:29
6143 citiri
Ce trebuie să facem pentru ca florile să reziste caniculei. Horticultor: „Tot ce este verde se udă dimineața”
Flori de grădină Foto: Pixabay

Horticultorul Mihai Banea a spus pentru BIHOREANUL ce ar trebui să facem ca să ajutăm florile să supraviețuiască pe timp de caniculă.

Fiind autodidact în lumea florilor și a arborilor, Mihai Banea le spune oamenilor ce să facă pentru a avea grădini frumoase chiar și pe timpul verii, când valorile termice ridicate devin un factor stresant atât pentru flori, cât și pentru arbori.

Banea este de părere că „omul poate să facă orice cu pasiune”, conform ebihoreanul.ro.

Despre îngrijirea florilor de grădină și din casă pe timpul verii, horticultorul spune că „este foarte important cum le udăm și le fertilizăm. Cel mai mult suferă plantele de exterior și au nevoie de îngrășământ, care trebuie aplicat numai dimineața și atunci când cel puțin o zi după nu va ploua. La gazon, fertilizarea trebuie precedată obligatoriu de aerare. La arbori și arbuști, vara nu se fac tăieri”.

Întrebat de BIHOREANUL ce tratamente se fac pe timpul verii, Mihai Banea a spus că „se folosesc fertilizanți bogați în potasiu și azot, care stimulează creșterea și culoarea”,

Cât despre perioada în care este bine să udăm florile, horticultorul e de părere că „tot ce este verde se udă dimineața. Este o greșeală să uzi plantele seara sau noaptea, pentru că, inevitabil, apa ajunge pe frunze și este important să nu rămână mult timp acolo. În schimb, este o poveste faptul că nu trebuie să udăm gazonul ziua, el se poate uda fără probleme în bătaia soarelui”.

Tot el mai spune despre hidratarea corectă că „fiecare trebuie să aprecieze, în funcție de solul pe care îl are. O greșeală frecvent întâlnită în Oradea este udarea gazonului în fiecare zi. Însă în oraș aproape peste tot avem hămucă, un pământ argilos prin care drenajul de apă nu se face foarte repede, așa că gazonul trebuie udat intens, dar o dată la 2-3 zile. Dacă îl uzi excesiv, vei găsi mușchi și ciupercuțe.

Irigarea gazonului nu trebuie să ajungă la frunzele florilor, pentru că nu le place și vor avea o perioadă de înflorire mai scurtă, așa că atenție unde punem aspersoarele. Ideal este ca florile să fie udate cu sisteme prin picurare. Iar dacă avem în grădini plante exotice, cum sunt yuca, dracaena, croton, în al căror mediu natural plouă rar, apa multă le va distruge.

O greșeală frecventă este că, la întoarcerea din concediu, să udăm excesiv florile. O plantă moare mult mai repede de la prea multă apă, decât de la secetă. Nici în tăvițele ghivecelor nu trebuie lăsată apă, pentru că rădăcinile vor putrezi.

Un truc util și ieftin pentru plantele din exterior este placarea jardinierelor, pe interior, cu fâșii de polistiren, care nu lasă apa să se evapore așa repede, iar iarna întârzie înghețul”.

Despre ce ar fi indicat să plantăm în ghivecele din casă, Banea mai spune că „oamenii de obicei caută plante care să nu facă mizerie, să nu le pice frunzele, iar în această categorie avem clasicele yuca, ficus, cărora doar excesul de apă le face rău. Dacă vezi că i-au picat frunze, oprești udarea. Mai avem crotonul, o plantă extraordinar de frumoasă, cu frunze multicolore, nolina sau picior de elefant, foarte rezistentă și care nu necesită multă udare, sau orhideele, ușor de întreținut și care se cumpără foarte mult în Bihor. La ele, udarea corectă se face prin scufundarea într-un vas cu apă, pentru că orhideea este o plantă arboricolă, în mediul ei natural crește în copaci, ca un parazit, de aceea în ghiveci nu se pune pământ, ci scoarță. Orhideele au nevoie și de lumină multă, o duc bine pe geam, dar iarna ar trebui mutate, dacă sub pervaz avem calorifer”.

În ceea ce privește arborii pe care ar trebui să-i alegem pentru combaterea poluării, horticultorul mai spune că sunt indicați acei „copaci care absorb foarte mult praf”, cum ar fi „plopul și mesteacănul” și asta pentru că „au pe frunze niște perișori, iar când bate vântul, praful se agață în porii respectivi, care funcționează ca niște bariere”.

Aliment periculos pe caniculă. Medic: „Cade ca un bolovan la stomac și duce la fenomene de ischemie cerebrală”
Aliment periculos pe caniculă. Medic: „Cade ca un bolovan la stomac și duce la fenomene de ischemie cerebrală”
În contextul valului de caniculă din timpul verii, prof. Dr. Vlad Ciurea a vorbit la Antena 3 CNN despre alimentul ce cade ca un bolovan la stomac și pe care românii ar trebui să-l evite mai...
Insula unde tot mai mulți oameni mor din cauza caniculei. Se află printre destinațiile preferate ale românilor
Insula unde tot mai mulți oameni mor din cauza caniculei. Se află printre destinațiile preferate ale românilor
Un nou deces cauzat de caniculă a fost înregistrat luni, 22 iulie, în Cipru, după ce o femeie de 67 de ani a murit în urma unei insolații. Cipru, care este una dintre destinațiile...
#ingrijire flori, #gradina, #casa, #canicula, #vara, #plante, #arbori, #sfaturi, #specialist , #stiri magazin
  1. O incredibilă imagine cu o galaxie, surprinsă de un fotograf român. Sistemul solar se află la milioane de ani lumină
  2. Surpriza de care a avut parte un român într-o vacanță „all inclusive” în Turcia. Cât l-a costat experiența de lux
  3. Plângere penală pe numele Laurei Lavric după un scandal la o nuntă. Cântăreața și-ar fi lovit un coleg de breaslă
  4. Horoscop zilnic. Miercuri, 24 iulie. Zodia care își rezolvă niște probleme vechi
  5. Bancul zilei: Ce se întâmplă când mori la 3 luni după nuntă
  6. De ce să alegem pătrunjelul în locul sucului de lămâie. Ce beneficii are
  7. Mob Wife-Ce înseamnă acest trend?
  8. Bule de aer în gelul de unghii: De ce apar și cum să rezolvăm această problemă
  9. Trucuri și sfaturi pe care nu le știai despre jocuri de societate populare în România
  10. Amusnet Interactive - 22 de ani de activitate pe piața dezvoltatorilor de conținut pentru casino