Grăsimea de vită, cunoscută și sub denumirea de seu de vită, este promovată pe TikTok ca un tratament natural pentru îngrijirea pielii. Seul de vită, o pastă obținută din grăsime de vită topită, este folosit de obicei ca grăsime de gătit datorită punctului său ridicat de ardere. A fost odată alegerea preferată a McDonald’s pentru prăjirea cartofilor. Acum, companiile promovează seul de vită ca soluția pentru îngrijirea pielii folosită de strămoși, susținând că poate ajuta pielea uscată și ameliora acneea. Și vânzările sunt în creștere.
Un brand de produse de îngrijire a pielii pe bază de seu din Cincinnati a vândut 400 de pachete în mai, când compania a fost lansată. În octombrie, a vândut aproximativ 15.000.
„Unii oameni sunt sceptici”, a spus Hunter Block, care a fondat Amallow împreună cu soția sa, Lauryn. „Dar vedem toți acești clienți reali pe care îi avem. Unele dintre recenziile pe care le primim sunt de genul: ‘Uau, e incredibil.’”
Caută „beef tallow” pe TikTok și vei găsi mărturii similare care laudă produsele.
Dermatologii sunt mai precauți. Ei spun că seul de vită poate înmuia pielea uscată și aspră la fel ca alte grăsimi și uleiuri, precum uleiul de cocos sau cel de măsline. Și poate fi o opțiune pentru cei care caută produse naturale de îngrijire a pielii. Totuși, nu există dovezi că seul de vită este mai bun decât cremele hidratante convenționale, spune Bruce Brod, profesor clinic de dermatologie la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.
Mai mult, seul de vită poate agrava acneea, în ciuda afirmațiilor de pe TikTok. Joshua Zeichner, profesor asociat de dermatologie și director al cercetărilor cosmetice și clinice în dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York, explică faptul că seul poate bloca porii și cauza acnee.
„Personal, nu aș recomanda acest lucru cuiva predispus la acnee”, a spus Zeichner. „Dacă vor să încerce, riscurile sunt minime, dar dacă încep să le apară coșuri, atunci pot decide că nu este potrivit pentru ei.”
Grăsimile sunt folosite de mult timp pentru a netezi și înmuia pielea, fiind considerate emolienți — ingrediente care formează o barieră protectoare pe piele și mențin hidratarea.
Dar seul de vită și-a găsit un public pe TikTok, pe măsură ce consumatorii caută din ce în ce mai mult produse naturale pentru îngrijirea pielii, scrie washingtonpost.com.
„Cred cu adevărat în revenirea la natural și în evitarea listelor de 40 de ingrediente pe care nici măcar nu le poți pronunța”, a spus Shanah Morris, de 25 de ani, care vinde un unt de corp pe bază de seu de vită de la ferma familiei sale, Forrest Green Farm, din apropierea orașului Charlottesville.
În septembrie, Morris a postat un videoclip pe TikTok pentru a promova marca familiei sale, iar stocul s-a epuizat în aceeași zi. Acum, spune că nu mai fac față comenzilor online. De la lansarea din aprilie, au vândut peste 6.000 de borcane.
Răspunsul depinde de produs. Produsele cu seu de vită conțin adesea ulei de migdale, ulei de măsline, ceară de albine, miere sau uleiuri esențiale. Versiunile parfumate includ arome precum lavandă-vanilie sau piña colada.
Produsele fără parfum pot avea un miros slab, de grăsime. „Dar nu se simte când este aplicat pe piele,” spune Brianna Gesler, 27 de ani, care folosește un produs pe bază de seu din august.
Seul de vită pur, preparat acasă, are un miros subtil de carne prăjită, spune Sam Meyer, o tânără de 25 de ani, a patra generație de proprietari ai unei ferme de vite din Fayette, Missouri. Pentru a masca aroma, Meyer adaugă uleiuri esențiale în loturile destinate îngrijirii pielii.
Ayan Kusari, profesor asistent de dermatologie la Universitatea din California, San Francisco, spune că este „perfect de înțeles” că unii oameni vor să evite ingredientele complicate din produsele de îngrijire a pielii.
Dar dacă vrei să începi să aplici seu de vită pe piele, începe cu un produs fără parfum, recomandă Kusari. Uleiurile esențiale, plantele și alte ingrediente naturale pot provoca reacții alergice.
„Văd atât de multă dermatită de contact”, spune Kusari. „Mai bine să miroși a burger decât să ai o erupție pe tot corpul.”
Unii dermatologi sunt, de asemenea, preocupați de potențialele contaminări ale seului de vită sau de lipsa testării produselor. Cremele hidratante de marcă sunt „verificate riguros” și poți fi sigur de compoziția produsului de la un borcan la altul, adaugă Kusari.
Iar faptul că un ingredient este natural nu înseamnă neapărat că este mai bun, avertizează Brod.
„Lucrurile din natură nu sunt întotdeauna blânde cu pielea noastră sau cu corpul uman în general,” spune el. „Asta nu înseamnă că toate lucrurile naturale sunt rele. Dar nici că toate substanțele create sintetic sunt rele.”