Dreapta, caut lider! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 13:58
4607 citiri
Dreapta, caut lider! (Opinii)

Initiativa Romania Liberala a fost lansata la apa suferind de exact aceeasi vulnerabilitate majora ca Miscarea Populara - lipsa unui lider autentic.

De fapt, asemanarile dintre cele doua sunt destul de mari: ambele sunt reactii disidente la un partid mare de pe scena politica, MP la PDL, iar IRL la PNL - Antonescu.

Ambele isi propun sa antreneze electoratul demobilizat al dreptei, caruia sa-i livreze solutii si proiecte corecte.

Ambele vizeaza transformarea in partid politic. Daca MP a fost mai degraba o reactie nervoasa incropita pe genunchi, IRL este clocita de mai multa vreme si pare a avea o elaborare mai consistenta in spate.

Sunt demersuri generoase, chiar necesare in societatrea romaneasca, mai ales in zona extrem de debusolata a dreptei, dar nu cred ca pana la tratarea vulnerabilitatii majore despre care vorbeam au vreo sansa de reusita.

Am mai spus-o si dupa lansarea Miscarii Populare, electoratul roman nu rezoneaza la idei, proiecte, viziuni, oricat de valoroase, oricat de elaborate si inteligente, decat daca ele au un chip cu care sa le identifice.

De cand ne stim, noi romanii am avut nevoie de un conducator, preferabil mana forte, pe care sa-l urmam, sa-l iubim si sa-l uram, cu care sa ne identificam sau de care sa ne disociem, in orice caz la care sa ne raportam.

Ca s-a numit voievod, domnitor, principe, rege sau presedinte, romanii au avut nevoie de el si aceasta nevoie va zadarnici orice eventuala incercare de a transforma Romania in republica parlamentara.

Atat MP, cat si IRL incearca sa aduca in prim plan echipe reformatoare. In cazul MP, in acest moment vorbim despre un lider formal, Marian Preda, si cel informal Traian Basescu. Marian Preda este un intelectual de mare valoare, un eminent universitar, coordonatoul unui studiu demografic foarte important, dar nu are structura de conducator, nu are magnetism, nu trece sticla, nu ridica pe nimeni de pe scaun.

Este adevarat ca umbra lui Traian Basescu compenseaza in oarecare masura aceasta carenta. Dar si presedintele este la apusul carierei, din popularitatea sa a ramas doar o mica parte.

In plus, pe de-o parte, presedintele nu mai poate candida, deci nu mai poate fi o locomotiva, ci, cel mult, un strateg, iar transferurile de autoritate si simpatie nu au efecte matematice garantate. Iar pe de alta parte, umbra domniei sale atrage nu doar simpatie, ci si antipatie.

IRL il are deocamdata in prim plan pe Andrei Chiliman, cel mai cunoscut dintre liberalii care au fondat initiativa. Chiliman este un liberal vechi si de mare calibru, un primar respectat, dar nu stiu daca are datele necesare pentru a se desprinde intr-un autentic lider national, ca locomotiva a unei eventuale formatiuni politice.

Si aici exista umbra lui alt lider, Calin Popescu Tariceanu. Insa Tariceanu nu se arata prea dornic sa se alature cu arme si bagaje grupului disident. Ca dovada, nu a luat parte la lansarea IRL si nici nu este printre membrii fondatori. Si-a afirmat sustinerea, simpatia, dar nu a facut pasul. Poate ca este o strategie in doi pasi, si ca dl. Tariceanu are in vedere un alt moment pentru aceasta miscare.

In zona liberala este intens vehiculata posibilitatea ca el sa devina prezidentiabilul, daca nu si presedintele PNL dupa o eventuala prabusire a lui Crin Antonescu, ca urmare a dezmembrarii USL. Fostul premier liberal nu neaga aceasta varianta, dar intr-o formula total nepotrivita pentru un autentic lider.

CPT astepta sa vada ca in Romania exista "un proiect bine structurat si care sa aiba sustinere. (...)Daca acest proiect prinde contur, atunci pot sa-mi pun problema unei candidaturi la Presedintie", a afirmat la B1 TV.

Si cine sa creeze proiectul asteptat de dl. Tariceanu? Cine sa-l contureze, sa-i atraga sustinerea? Eu credeam ca exact asta e treaba prezidentiabilului care intra in lupta pentru ca are un proiect, nu pentru ca este pus mot peste proiectul creat de altii.

Cert este ca in acest moment IRL nu are un lider puternic, care sa-i poarte mesajul si sa functioneze ca magnet. Si pana cand nu-l va avea, nu cred ca are sanse prea mari sa isi ia zborul.

Dar aceasta nu este doar boala celor doua initiative nou aparute, este boala dreptei romanesti. Cristian Preda anticipa intr-un interviu acordat Ziare.com ca apropierea prezidentialelor va forta coagularea dreptei in jurul unui prezidentiabil care sa se opuna candidatului stangii. Care prezidentiabil?

Pe cine vedeti apt in acest moment sa uneasca dreapta fracturata, de la PDL, la Noua Republica, de la disidentii din PNL, la Forta Civica? Acest lider inca nu a aparut. Toate personalitatile promovate de fortele de drepta au o anvergura limitata si genereaza tot atatea adversitati cate simpatii. Si niciuna nu are un scor cu adevarat promitator in sondaje, desi nu vorbim despre nou intrati.

Poate liderul dreptei exista, dar nu a iesit la lumina. Daca nici nu apare, profetia lui Victor Ponta are toate sansele sa se implineasca - 10 ani de social democratie.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#lideri IRL Miscarea Populara, #Tariceanu prezidentiale 2014, #Romania Liberala lider , #Andrei Chiliman