Putin știe cine ar trebui să-l înlocuiască pe Zelenski. Dictatorul de la Kremlin, ”expert” în constituția Ucrainei

Marti, 28 Mai 2024, ora 20:29
5577 citiri
Putin știe cine ar trebui să-l înlocuiască pe Zelenski. Dictatorul de la Kremlin, ”expert” în constituția Ucrainei
Ruslan Ștefanciuk (stânga) alături de Zelenski FOTO X

În timpul vizitei sale în Uzbekistan, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a spus că, având în vedere faptul că mandatul de cinci ani al președintelui Zelenski s-a încheiat, iar noi alegeri nu au avut loc, funcția ar trebui preluată de președintele parlamentului de la Kiev, Ruslan Ștefanciuk, scrie „Meduza”.

Dictatorul de la Kremlin s-a referit la unul dintre articolele Constituției Ucrainei.

Potrivit lui Putin, Constituția prevede continuarea exercitării puterii, dar nu de către președinte, ci de șeful Radei Supreme. Legea marțială permite amânarea alegerilor, dar nu prevede prelungirea mandatului. În acest caz, competențele prezidențiale ar trebui transferate președintelui parlamentului. Putin a mai adăugat că este necesară „efectuarea unei analize profunde”.

„Există articolul 111 din Constituția Ucrainei, care prevede că în acest caz (absența alegerilor prezidențiale — n.red.) puterea supremă, de fapt puterile președintelui, sunt transferate președintelui parlamentului", a spus Putin.

În realitate, conținutul articolului este oarecum diferit: „Președintele Ucrainei poate fi revocat din funcție de Rada Supremă a Ucrainei dacă comite trădare sau altă infracțiune”.

Articolul 112 prevede că, în cazul încetării premature a atribuțiilor președintelui, îndeplinirea atribuțiilor sale până la alegere este transferată președintelui Radei Supreme.

Constituția prevede, de asemenea, cinci cazuri în care exercitarea atribuțiilor poate înceta înainte de preluarea mandatului noului președinte: demisia, incapacitatea de a exercita puterea din cauza sănătății, demiterea și moartea.

Poziția lui Ștefanciuk

Potrivit Președintelui Parlamentului, Ruslan Stefanciuk, cei care se îndoiesc de legitimitatea președintelui Zelensky în timpul legii marțiale sunt dușmani ai Ucrainei. Astfel de persoane răspândesc minciuni. El a făcut referire la articolul 108 din Constituție, care reglementează durata mandatului președintelui.

„Păduchii externi nu sunt la fel de înfricoșători ca lindinile lor interne”, a adăugat el.

Potrivit lui Zelenskyi, cetățenii Ucrainei își cunosc Constituția, iar declarațiile „președintelui nelegitim al Federației Ruse” sunt plictisitoare și neinteresante. El a mai adăugat că astfel de cuvinte ale lui Putin nu îl afectează prea mult.

Declarație puternică a șefului NATO: "Aliaţii trebuie să-i impună un cost Chinei" pentru sprijinul acordat Rusiei
Declarație puternică a șefului NATO: "Aliaţii trebuie să-i impună un cost Chinei" pentru sprijinul acordat Rusiei
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut luni, 17 iunie, o declarație puternică împotriva Chinei. El a spus că Beijingul trebuie să plătească pentru sprijinul acordat Moscovei,...
Reuniune de pace: sprijin diplomatic și boicot politic
Reuniune de pace: sprijin diplomatic și boicot politic
Numeroase țări au sprijinit apelul de pace al Ucrainei la reuniunea din Elveția. Dar Brazilia, India și Africa de Sud s-au numărat printre ţările care au evitat să semneze o declaraţie...
#inlocuitor, #Volodimir Zelenski, #declaratie, #Vladimir Putin, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina
  1. Decizie în Dosarul Revoluției. „Faptele nu se prescriu”. Ce trebuie să facă procurorii 
  2. Siguranța online pe timpul vacanței. Sfaturile esențiale pentru călătorii români în concediu
  3. Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși
  4. Jandarm, arestat preventiv după ce și-a violat partenera. Bărbatul a fost suspendat din funcție
  5. Două zile de foc pentru bucureșteni. Sunt așteptate temperaturi greu de suportat
  6. Polițist anchetat după ce a lovit cu mâna telefonul unei persoane care încerca să-l filmeze: "Ţi-am zis că nu ai voie" VIDEO
  7. Românii ar putea călători în SUA fără viză până la finalul anului. Ambasador: "Suntem pe ultima sută de metri"
  8. Câți bani a câștigat Babasha de la concertul Coldplay. „Vă jur cu mâna pe inimă!” VIDEO
  9. Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
  10. Mark Rutte mai face un pas spre șefia NATO. Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu principalul opozant al candidaturii sale, Viktor Orban