Metodologia de înscriere a copiilor la școală, pusă în dezbatere. Copiii de 6 ani, încadrați obligatoriu în ciclul primar

Vineri, 09 Februarie 2024, ora 18:09
2874 citiri
Metodologia de înscriere a copiilor la școală, pusă în dezbatere. Copiii de 6 ani, încadrați obligatoriu în ciclul primar
Metodologia de înscriere în clasa pregătitoare, în dezbatere publică FOTO Pixabay

Ministerul Educaţiei a pus în consultare publică proiectul Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar. Astfel, părinţii ai căror copii au urmat învăţământul preşcolar şi care împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a-i înscrie în clasa pregătitoare.

Proiectul prevede faptul că părinţii ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie, inclusiv, pot să îşi înscrie copiii în învăţământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

Totodată, părinţii ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie, inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru următorul an şcolar sau ai celor al căror nivel de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliaţi în vederea înscrierii copiilor la grădiniţă - în grupa mare.

Calendarul înscrierii în învăţământul primar (2024-2025) prevede că în perioada 11 aprilie - 14 mai are loc depunerea/transmiterea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor.

În cadrul primei etape de înscriere, în perioada 14-17 mai are loc procesarea cererilor-tip de înscriere şi repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie.

Între 20-27 mai este programată procesarea cererilor-tip prin care se solicită înscrierea la altă unitate de învăţământ decât la şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere.

În 28 mai are loc repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri, şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie.

În 29 mai are loc afişarea candidaţilor înmatriculaţi şi a numărului de locuri libere.

A doua etapă de înscriere debutează în 30 mai, când are loc comunicarea procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, după prima etapă de înscriere.

Între 31 mai - 7 iunie are loc depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

În perioada 10-14 iunie este programată validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea învăţământ aflată pe prima poziţie în opţiunile privind înscrierea copiilor.

Între 17-21 iunie are loc procesarea cererilor-tip de înscriere, iar în 21 iunie vor fi afişate listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.

De asemenea, în perioada 2-6 septembrie vor fi soluţionate de către inspectoratul şcolar cererile părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la o unitate de învăţământ.

Ministerul Educaţiei a mai făcut câteva precizări privind a doua etapă de înscriere.

Astfel, cererile-tip de înscriere pot fi completate doar pentru unităţile de învăţământ la care există locuri disponibile după încheierea primei etape de înscriere.

De asemenea, părinţii completează, în ordinea descrescătoare a preferinţelor, maximum trei opţiuni pentru unităţi de învăţământ la care mai există locuri disponibile.

Validarea cererii-tip de înscriere se face la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie din cele 3 opţiuni exprimate pentru etapa a doua de înscriere.

Quarterly Report - Editia 4

De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
Prezența la vot a scăzut puternic de la primele alegeri post-decembriste până în ziua de astăzi. Există însă diferențe între prezența la prezidențiale, de exemplu, și prezența la...
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Preşedintele PUSL Vaslui, Marius Iamandi-Răianu, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Bârlad, a fost reţinut, miercuri, 29 mai, de poliţiştii Serviciului de Investigare a...
#inscriere scoala, #clasa pregatitoare, #an scolar 2024 2025, #metodologie inscriere copii scoala, #Minister Educatie , #stiri invatamant