Site celebru de anunțuri, folosit pentru a înșela sute de români. Banii furați au ajuns în Rusia

Autor: N.G.
Duminica, 25 Septembrie 2022, ora 03:00
64005 citiri
Site celebru de anunțuri, folosit pentru a înșela sute de români. Banii furați au ajuns în Rusia
Banii au ajuns într-un cont din Rusia FOTO Pixabay

O metodă de înșelăciune pe internet, prin intermediul unui site de anunțuri de publicitate, a făcut ”ravagii” printre români în ultimii ani. Autorul sau autorii nu au fost descoperiți niciodată.

Cel puțin în județul Alba, mai multe dosare penale au fost închise pentru că nu s-a putut identifica autorul infracțiunilor de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, pentru care se poate aplica o pedeapsă de la 2 la 7 ani de închisoare.

Într-un caz concret, Poliția Aiud a fost sesizată, în 10 februarie 2021, de un bărbat care a depus plângere după ce a rămas fără aproape 1.000 de lei. În urma unui anunț postat pe platforma OLX, fiul acestuia a oferit datele cardului bancar unei persoane necunoscute care i-a promis că o să îi trimită suma solicitată pentru produsul postat, iar la scurt timp a observat că a fost efectuată o tranzacție frauduloasă din contul său în valoare de 910 lei.

Bărbatul dorea să vândă o canapea. A doua zi după postarea anunțului, fiul acestuia a fost contactat pe aplicația WhatsApp de o persoană care avea la avatar o fotografie cu o persoană de sex masculin.

”I-a relatat persoanei vătămate că dorește să achiziţioneze canapeaua și i-a trimis un link, cu mențiunea că trebuie să îl acceseze şi să completeze datele cardului bancar pe acesta, iar ulterior o să-i fie transferată suma de bani cerută în cont, după care va fi contactat de un curier pentru a ridica produsele. În continuare, numitul (…) a accesat link-ul respectiv şi i-a fost deschisă o pagină de internet, unde, cu acordul tatălui său, a introdus toate datele cardului bancar. Ulterior, a introdus pe acelaşi site și codul unic trimis prin SMS de către banca pentru a autoriza o tranzacţie. Din contul bancar a fost efectuată o tranzacție în valoare de 16.713 ruble (aproximativ 1.000 lei)”, se precizează în plângerea depusă la poliție.

Nu s-a putut localiza postul telefonic

În cauză, s-a solicitat Unităţii Teritorială de Analiză a Informaţiilor Alba Iulia obţinerea datelor de trafic şi de localizare privind postul telefonic atașat contului de WhatsApp de pe care a transmis escrocul mesajele.

Specialiștii nu au obținut date care să conducă la identificarea autorilor sau care să poate fi coroborate cu celelalte probe existente în cauză. Prin urmare, s-a propus renunțarea la urmărirea penală și s-a solicitat avizul unui judecător.

”Având în vedere prejudiciul redus cauzat prin săvârșirea faptelor, modalitatea de săvârșire a faptelor care implică eforturi ridicate pentru descoperirea autorilor, timpul scurs de la data săvârșirii faptelor, faptul că posibilitățile realistice de identificare a autorilor sunt reduse, s-a apreciat, prin prisma principiului oportunităţii urmăririi penale, că în cauză nu există interes public în continuarea urmăririi penale”, se precizează în încheierea Judecătoriei Aiud, care a admis recent cererea de renunțare la urmărirea penală.

Într-un dosar similar, Judecătoria Câmpeni nu a fost de acord cu propunerea procurorilor și i-a obligat pe anchetatori să continue urmărirea penală pentru găsirea autorului. În acest caz, prejudiciul reclamat a fost de 250 de euro.

Citește și:
Horoscop zilnic. Marți, 6 decembrie. Zodia care nu trebuie să facă schimbări majore pe plan sentimental
Horoscop zilnic. Marți, 6 decembrie. Zodia care nu trebuie să facă schimbări majore pe plan sentimental
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Se pare ca...
Angajatul la căile ferate care are salariu de 121.000 de euro pe an și nu face nimic: ”Stau să-mi citesc ziarul și-mi mănânc sandvișul”
Angajatul la căile ferate care are salariu de 121.000 de euro pe an și nu face nimic: ”Stau să-mi citesc ziarul și-mi mănânc sandvișul”
Un manager financiar de la rețeaua națională de căi ferate din Irlanda susține că este plătit cu 121.000 de euro pe an ca să stea mai mult degeaba, explicând că nu face decât să stea la...