Deținutul autointitulat medic și ”săgeata” trimisă să colecteze bani. Cum puneau la cale doi foști colegi de celulă înșelăciuni prin metoda accidentul

Autor: N.G.
Vineri, 14 Octombrie 2022, ora 05:11
2714 citiri
Deținutul autointitulat medic și ”săgeata” trimisă să colecteze bani. Cum puneau la cale doi foști colegi de celulă înșelăciuni prin metoda accidentul
Deținutul suna victimele din închisoare FOTO Pixabay

”Săgeata” unui deținut specializat în înșelăciuni prin metoda ”accidentul” a ajuns la închisoare după ce a fost prins de polițiști, anchetat, trimis în judecată și condamnat la închisoare în regim de detenție.

Vasile Nemeș, domiciliat într-un sat din județul Timiș, era ”săgeata” unui deținut (Dușco Buzar) aflat în penitenciar. Cei doi au fost colegi de celulă la un moment. După ce s-a eliberat, Nemeș a fost abordat de fostul coleg, prin intermediul Facebook, care l-a întrebat dacă dorește să facă bani.

Ulterior, în urma discuțiilor telefonice purtate, cei au luat hotărârea infracțională de a comite infracțiuni de înșelăciune folosind metoda accidentul.

Ca mod de operare, deținutul, împreună cu alți colegi de celulă cu identitate necunoscută, contactau telefonic persoane vulnerabile, în special vârstnici cărora le expuneau povești false, mai ales în legătură cu accidente de circulație în care erau implicați membrii familiei.

În momentul în care contacta telefonic persoanele vătămate, deținutul se intitula ca fiind medic la un spital din București. ”Profitând de credibilitatea părților vătămate, și folosind puterea convingerii le solicita victimelor sume de bani sau valori pe care le dețineau, întrucât membrii de familie sunt implicați în accidente rutiere, urmând a suferi intervenții chirurgicale costisitoare.

Persoanele vătămate induse în eroare de starea de fapt prezentată, ce erau dornice de a înmâna sume de bani pentru a-și salva de la moarte persoanele apropiate, erau solicitate să mențină apelul deschis până în momentul în care la locuințele acestora va ajunge o persoană intitulată curierul care va ridica sumele de bani sau valorile solicitate”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

Ulterior comiterii faptelor penale, sumele de bani erau împărțite între deținut și ”curier”, în condițiile stabilite de cel dintâi. Sumele de bani ajungeau la bărbatul aflat la închisoare prin intermediul Poștei Române.

Vârstnică înșelată cu 10.000 de lei

Una dintre victimele acestora a fost o vârstnică din orașul Hațeg, județul Hunedoara. Aceasta a fost sunată în 8 septembrie 2021, de către falsul medic Dușco Buzar care i-a comunicat faptul că nepotul său a suferit un accident auto şi urmează să sufere o intervenție chirurgicală, având nevoie de o sumă de bani.

”În urma discuțiilor telefonice purtate, la scurt timp la locuința persoanei vătămate s-a prezentat o persoană de sex masculin ce s-a intitulat curierul căruia i-a înmânat acestuia suma de 7.000 lei într-un plic. La scurt timp, aceeaşi persoană cu identitate necunoscută s-a prezentat la locuinţa femeii solicitându-i din nou suma de 3.000 lei, menţionând că nepotul său urmează să fie transferat la un spital din Municipiul Bucureşti în vederea unor intervenţii chirurgicale”, se mai susține în hotărâre.

După plecarea ”curierului”, femeia și-a dat seama că a fost înșelată și sunat la poliție. Bărbatul care a ridicat banii a fost identificat rapid într-o mașină pe raza orașului, iar la percheziție s-a descoperit suma de 10.000 de lei asupra sa. Acesta a reucnoscut fapta și a indicat cu cine a pus la cale infracțiunea de înșelăciune. Din acest motiv a beneficiat de clemența magistraților, care l-au condamnat doar la un an de închisoare.

Hotărârea definitivă a fost pronunțată în 11 octombrie 2021, la Curtea de Apel Alba Iulia. Dușco Buzar a fost trimis în judecată, tot pentru înșelăciune, în august 2022.

Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
O tânără de 24 de ani a fost reţinută, după ce a sustras bani din locuinţa părinţilor şi i-a înlocuit cu bancnote falsificate. Fapta a fost depistată când părinţii au încercat să...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#inselaciune, #metoda Accidentul inselaciune, #detinut, #curier, #sageata , #justitie