Tânăr dezarmat de naivitatea mamei, victimă a unei înșelătorii: "E trist să vezi sute de oameni necăjiți cum își pun speranțele în toată treaba asta"

Marti, 18 Aprilie 2023, ora 04:00
10068 citiri
Tânăr dezarmat de naivitatea mamei, victimă a unei înșelătorii: "E trist să vezi sute de oameni necăjiți cum își pun speranțele în toată treaba asta"
Persoană în vârstă în fața laptopului FOTO / Pexels

Mulți români cad victime ale înșelătoriilor, în ciuda avertismentelor frecvente care vin de la autorități sau de la cei păgubiți.

Majoritatea metodelor sunt vechi sau reinventate, însă funcționează în continuare. Știrile sunt publicate atât în mass-media, cât și pe rețelele de socializare.

Este cazul relatat de un utilizator al platformei Reddit care a descoperit că mama sa s-a lăsat atrasă într-o schemă piramidală după ce i s-au promis câștiguri fără să facă nimic.

"Totul este o păcăleală"

"Mama mea a intrat într-un MLM nou în România, care se numește Livegood și care promite oamenilor câștiguri mari fără să facă nimic.

Pentru a deveni membru trebuie să plătești o taxă de intrare și să aduci oameni. Clasica schemă piramidală.

Ei pretind că vând și niște produse de nutriție pe care le prezintă în video-urile lor, doar că produsele respective nu există cu adevărat.

În ultimele 2 săptămâni am făcut niște investigații și așa am aflat că totul este o păcăleală. Totul e fals, e un scam.

Problema e că mama mea nu prea mă crede. Ea participă activ la întâlnirile lor pe Zoom și pare să fie foarte prinsă în treaba asta. Am intrat și eu într-un meeting și e trist să vezi zeci, sute de oameni în vârstă, necăjiți, cum își pun speranțele în toată treaba asta, fără să știe că sunt jefuiți. Ce să fac? Mi-e frică să nu ajungă să le dea mai mulți bani la ăștia pentru “pachete gold” și alte prostii inventate de ei. Feriți-vă părinții și rudele naive de așa ceva."

"Oamenii ăia sunt foarte convingători în prezentări, asemenea unor pastori bisericești. Știu să vorbească și să manipuleze oamenii", a adăugat acesta în comentarii.

"Sesizare scrisă la ANAF"

Utilizatorii platformei au comentat cazul, iar unii i-au dat sfaturi.

"Scrii o sesizare scrisă la ANAF în care zici că ai suspiciunea (atenție, nu îi acuzi cu nimic, că nu știm ce e, doar zici că ai suspiciunea) că firma respectivă ar încălca OG 99/2000 articolul 36 privind vânzarea piramidală a bunurilor, însoțit cu probe. Dacă se constată, îi dă amendă, dacă nu vând nimic, doar iau banii, atunci e fraudă penală. ANAF oricum poate sesiza și poliția pentru anchete separate, dacă se constată acele probleme. O să îți răspundă ANAF prin scris oricum, cu decizia lor.

Dar ai grijă că dacă se constată neregularitățile, mama ta, dar și grupul respectiv, ar fi implicată. Să nu vorbim de activitatea economică fără formă legală, probleme cu impozite, și alte neregularități, în care presupun că ar fi implicat grupul acela de prieteni, inclusiv prezumptiv și ei în articolul 36."

"Dacă în momentul când a dat banii, a semnat ceva contract, mai greu le poate face ceva antifrauda. Sigur e că șmecheria aia cu făcut poze în speranța că vei ajunge fotomodel, și aia te puneau să semnezi ceva, și doar apoi îți luau banii. Nu e etic, dar legal sigur e, mai ales dacă și-au deschis o firmă."

"Oamenii care nu au multe studii sau nu sunt la curent cu schemele piramidale sunt ușor de păcălit prin tehnicile psihologice de manipulare.

Îți promit multe, îți arată "ce poți avea și tu", trebuie doar "să vrei destul de mult", să "te sacrifici puțin" să "pui osul la bătaie" în unele cazuri sau chiar "să investești o sumă mică de bani" (care nu este niciodată mică pentru unii săraci) ca să "ai câștiguri imense".

Apelurile zoom sunt o metodă de a "reîmprospăta" ideile astea, de a te asigura că cine rămâne este mai naiv și poate fi exploatat, sau chiar prin a se încuraja reciproc pentru a rămâne.

Cine își amintește vag de schemele de tip Caritas, nu le asociază cu MLM-urile pentru că există o complexitate care aduce un plus de încredere.

"Vinzi" produse, "aduci oameni" etc...

Pe când la Caritas, îți dai banii și iei mai mulți."

"Trebuie să experimenteze eșecul pe cont propriu"

"Din păcate, mama ta nu te va asculta. Mama ta trebuie să experimenteze eșecul pe cont propriu. Propagandă frauduloasă foarte bine construită. Proprietarii companiei au deja o mare rutină în acest sens. Multe procese, oameni înșelați, piramidă, ponzi. Livegood este cea mai mare înșelătorie. El sângerează dintr-o mulțime de răni. Este doar o chestiune de timp până când compania este închisă."

"Când eram mai tânăr așa eram și eu, îmi era milă de oamenii mai în vârstă, mulți dintre ei și săraci, dar acum după mai multe pățite, sincer, mulți și-o merită și personal nu mă impresionează cu nimic.

Fix cum zici tu, pun botul la schemă după schemă, ar face orice să se îmbogățească, mai puțin să muncească. Și asta din tinerețe. Am auzit cazuri când și-au vândut locuințele să bage bani, n-au ascultat de propriii lor copii când le ziceau că e țeapă, au pierdut totul.

Încăpățânarea aia care se exacerbează cu vârsta și nu le zice nimeni ce să facă, că știu ei mai bine. Taică-meu era de genul ăsta, orice țeapă posibilă o mușca. Odată a dat nu știu câți bani pe un aparat foto ‘profesionist’ de la cineva din tren. Era o cutie de plastic goală făcută să pară aparat foto, deci efectiv nici ca jucărie nu era destul de detaliat.

Oricât i se zicea el nu, că știe el, că nu știu ce".

Un bebeluș de 15 luni a fost ucis de doi câini din rasa pitbull. Mama a fost și ea rănită în timp ce încerca să-l salveze
Un bebeluș de 15 luni a fost ucis de doi câini din rasa pitbull. Mama a fost și ea rănită în timp ce încerca să-l salveze
Un bebeluș de 15 luni din Italia, provincia Salerno a fost atacat și ucis de doi pitbulli. Mama a fost și ea rănită în timp ce încerca să-l salveze pe cel mic. Din primele date reiese...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#inselaciune, #batrani, #castiguri, #schema piramidala, #sperante, #tanar, #mama, #investigatii , #inselaciune