Un nou tip de înșelătorie online a înregistrat mai multe victime în țară. Făptașul reușește să obțină acces la contul de Whatsapp al victimei, apoi cere contactelor din agenda bani cu împrumut, care să fie trimiși pe un cont de Revolut. Una dintre victime a povestit cum a fost înșelată cu ușurință, fără să-și dea seama.
După ce a obținut acces la un cont Whatsapp, autorii înșelătoriei cer cu împrumut câte 1.800 de lei „până mâine”. Sub pretextul că au contul de Revolut blocat, aceștia solicită transferul pe un cont diferit de cel al persoanei al cărui cont Whatsapp a fost spart.
Mai mult, după transferul sumei inițiale, autorii înșelătoriei încearcă să obțină și mai mulți bani.
„Îmi scrie iar: "Îmi pare rău că te deranjez din nou, nu ai putea să-mi transferi încă 2000?" În momentul acela, mi s-au aprins și mie în sfârșit beculețele. Încerc să o sun pe tipă, îmi închide. O sun într-o secundă înapoi, îmi închide iar. Atunci m-am gândit că poate i-au furat telefonul, iar făptașul mi-a cerut bani direct de pe contul ei de Whatsapp. Dar nu, ce s-a întâmplat este că i-a fost spart contul de WhatsApp. Cel care i-a spart contul mi-a închis pentru că trimitea același mesaj și altor persoane din agenda ei, le lua la rând, practic. Nu doar eu am primit acel mesaj. Și nu doar eu am transferat banii, au făcut-o încă două sau trei persoane. Cine mușcă bine, cine nu. Așa se produce schema”, a povestit o victimă pentru HotNews.ro.
Când a ajuns la poliție pentru a depune o plângere, a fost întrebat direct dacă este vorba de „1.800 de lei”. Reprezentanții Poliției Române au confirmat că în cazul înșelătoriilor online, fiecare secție din țară are acces la informațiile din sistem, astfel că polițiștii au o privire de ansamblu asupra tentativelor de fraudă online.