Cum a reușit un tânăr să cumpere bunuri de 200.000 de lei cu un voucher câștigat la tombolă: Eroarea de care a profitat

Sambata, 25 Martie 2023, ora 07:31
4059 citiri
Cum a reușit un tânăr să cumpere bunuri de 200.000 de lei cu un voucher câștigat la tombolă: Eroarea de care a profitat
Persoană care face cumpărături online FOTO Pixabay

Un tânăr de 24 de ani din Botoșani, abonat la o companie de telefonie mobilă, a câștigat un voucher de 600 de lei în timpul pandemiei de Covid-19, la o tombolă. În baza acestuia, tânărul putea să comande bunuri în valoarea acestei sume de pe site-ul unei alte firme, parteneră la tombolă.

Deși voucherul era valabil pentru o singură achiziție, bărbatul şi-a dat seama că site-ul societăţii are o eroare de soft şi că poate folosi voucherul respectiv de mai multe ori, de pe conturi diferite.

Acesta a utulizat diverse adrese de email şi numere de telefon și a creat mai multe conturi pe site-ul firmei respective, cu datele unor utilizatori diferiţi.

A comandat astfel mai multe produse, pentru plata cărora a folosit de fiecare dată acelaşi voucher.

Bunurile erau apoi livrate prin curier, botoșăneanul indicând mai multe adrese de pe raza judeţului Botoșani pentru ridicarea acestora, pentru ca frauda să nu fie depistată de reprezentanţii firmei.

Produsele comandate au fost preluate de la curieri fie de botoșănean, de concubina sa, sau de tatăl acestuia, care nu ar fi avut cunoştinţă despre modalitatea exactă în care proceda tânărul.

Tânărul a plasat peste 500 de comenzi, iar bunurile „achiziționate” erau depozitate la domiciliul bărbatului şi la un depozit de pe raza localității Cătămărăşti Deal, scrie monitorulbt.ro.

Reprezentanții firmei au realizat abia în luna octombrie că numărul comenzilor a crescut, iar la multe dintre achiziții se utilizau vouchere de la tombola organizată cu firma de telefonie, deși numărul voucherelor trebuia să fie mult mai mic.

Între timp botoșăneanul a vândut o parte din bunuri către diverse persoane.

Investigațiile făcute de firma păgubită au durat până pe 10 noiembrie 2020.

Verificările lor au arătat că, în perioada 20 septembrie – 2 noiembrie 2020, au fost plasate, în baza acelui voucher, 559 de cereri de livrare de produse, în valoare de aproximativ 200.000 de lei, de la aceeași adresă de IP folosită de o persoană din Botoșani.

Firma a făcut o plângere la Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, pentru identificarea autorilor. În mai puțin de o lună, anchetatorii au reușit să-l găsească pe botoșănean, iar în urma solicitării Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, judecătorul de drepturi şi libertăţi a aprobat efectuarea unui număr de cinci percheziţii domiciliare la domiciliile suspecţilor precum şi la adresele unde existau informaţii că aceştia deţin bunurile respective.

În urma descinderilor, polițiștii au găsit și ridicat în vederea continuării cercetărilor obiecte de mobilier, electrocasnice, obiecte de grădinărit, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și cinci drone, valoarea bunurilor indisponibilizate fiind de aproximativ 200.000 lei.

De asemenea, polițiștii au găsit și indisponibilizat 80.000 de lei, în numerar. Acuzați de fraudă informatică și fals informatic, botoșăneanul și tatăl acestuia au fost reținuți pentru 24 de ore. În anchetă, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Botoșani au colaborat cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Bacău.

Cu ocazia audierii, tânărul a recunoscut săvârșirea faptelor. La fel, tatăl și concubina lui au recunoscut sprijinul acordat.

În mai 2022, cei implicați au reușit să restituie societății întreg prejudiciul, iar firma a renunțat la plângerea penală.

Procurorii nu au putut face altceva decât să dispună renunțarea la urmărirea penală, cazul fiind închis.

#inselatorie, #cumparaturi, #online, #voucher, #tombola, #Botosani , #inselaciune