O mare companie de tradiție din domeniul energetic a intrat în insolvență. Cifrele financiare care au condus la dezastru

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 23:57
6011 citiri
O mare companie de tradiție din domeniul energetic a intrat în insolvență. Cifrele financiare care au condus la dezastru

Hidroconstrucția, companie românească cu tradiție în sectorul energetic, a intrat în insolvență. Compania își ceruse singură insolvența, iar Tribunalul București a admis cererea pe 19 ianuarie 2022.

Administrator judiciar provizoriu a fost desemnat consorţiul format din: R&I Group SRL, RTZ&Partners SPRL Filiala Bucureşti SPRL şi Musat & Asociatii Restructuring Insolvency SPRL, cu o remuneraţie de 5.000 lei din averea debitorului.

"Admite cererea debitorului SC HIDROCONSTRUCTIA SA. În temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, în referire la art.3 alin 1 şi art.7 alin 1 din Regulamentul UE 2015/848 privind procedurile de insolvenţă, deschide procedura generală împotriva debitorului SC HIDROCONSTRUCTIA SA precum şi a dezmembrămintelor acestuia, fără personalitate juridică, respectiv sucursalele: UCM Ardeal, UCM Raul Mare, UCM Sebeş, UCM Siriu Buzău, UCM Argeş, UCM Banat, UCM Jiu, UCM Moldova, UCM Vâlcea, Sucursala Germania, Sucursala Belgia, Sucursala Erbil, Sucursala Iordania, Sucursala Kazahstan şi U.M.P. Bulgaria", arată decizia Tribunalului București.

Termenul limită stabilit pentru înscrierea la masa credală este 4 martie 2022.

Instanţa a stabilit totodată data de 29 martie 2022 pentru termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă a tabelului preliminar de creanţe. Tot atunci va avea loc prima şedinţă a adunării generale a creditorilor.

Termenul de definitivare a tabelului creanţelor este 18 aprilie 2022.

Problemele companiei au început cu scumpirile din sectorul energetic, dar și cu creșterea prețurilor la materialele de construcții.

Cererea a fost înregistrată la Tribunalul București, în Dosarul 35978/3/2021.

Hidroconstrucția execută lucrări de construcții hidroenergetice și hidrotehnice la suprafață și în subteran.

Compania avea în 2020 un număr de 1.758 angajaţi și pierderi de 29,85 milioane lei, de la 59,18 milioane lei în 2019, la o cifră de afaceri de 520,5 milioane lei și datorii de 577,5 milioane lei. Hidroconstrucția avea însă de recuperat creanțe de 234,6 milioane lei, în 2020, potrivit datelor raportate Ministerului de Finanţe.

O altă companie care şi-a cerut insolvenţa este Romelectro. Romelectro a cerut pe 14 ianuarie 2022 să intre sub protecția legii insolvenței. Compania a avut ghinion și că nu a prins proiecte noi și nici nu a încasat banii pe proiecte pe care le construise, care au fost blocate de instanțe.

Tribunalul Bucureşti, care trebuia să decidă marți, 18 ianuarie 2022, în privința insolvenței Romelectro, a amânat termenul de judecată pentru 1 februarie 2022.

Romelectro este cel mai mare contractor românesc pentru proiecte energetice și a proiectat 90% din capacitatea totală instalată în centralele din România. Compania are circa 100 de salariați. În 2020, compania a avut pierderi de 8,13 milioane lei și o cifră netă de afaceri de 201,6 milioane lei.

Romelectro este acum implicată în 18 proiecte, din care 11 au fost încheiate cu Transelectrica, potrivit informațiilor obținute de Ziare.com.

Citeste si:
Sorin Cîmpeanu anunță subiecte mai simple la examenele naționale și o singură medie generală la final de an: ”Criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională”
Sorin Cîmpeanu anunță subiecte mai simple la examenele naționale și o singură medie generală la final de an: ”Criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți, 17 mai, că subiectele la examenele naţionale - Evaluarea Naţională şi Bacalaureat - vor fi adaptate situaţiei create de criza...
Parlamentari filmați cu paharul la gură, în timpul serviciului. Cum au încercat să-i înduplece pe jurnaliștii care le-au stricat petrecerea VIDEO
Parlamentari filmați cu paharul la gură, în timpul serviciului. Cum au încercat să-i înduplece pe jurnaliștii care le-au stricat petrecerea VIDEO
Mai mulți parlamentari au fost suprinși marți, 17 mai, în timp ce beau vin în timpul serviciului, la Senat, la ora 10:00. Parlamentarii s-au adunat în sala de ședințe a Comisiei de...