
Vacanța de vară este momentul pe care îl așteptăm cu toții pentru a ne odihni sau pentru a explora.
Dacă scopul tău este cel de a te relaxa și de a-ți încărca bateriile pentru perioada următoare, somnul de calitate în această perioadă este esențial.
Din păcate, dormind suplimentar în vacanță poate să-ți deregleze ceasul tău interior, iar când te vei întoarce din vacanță să îți fie greu să te readaptezi.
O soluție ar fi să nu îți prelungești cu mai mult de o oră pe zi durata ta de somn în vacanță comparativ cu programul de somn obișnuit.
Trebuie să reduci expunerea la lumina albastră seara, pentru că are efectul opus, din cauza impactului asupra ritmului corpului.
Prin expunerea la lumină puternică seara, corpul crede că este încă zi și reduce producția de hormoni ce facilitează somnul, cum ar fi melatonina, care facilitează relaxarea și somnul profund.
Chiar dacă ești în vacanță și vrei să te bucuri de cât mai multe cafele, să știi că cofeina poate agrava semnificativ calitatea somnului, mai ales dacă bei cantități mari după-amiaza târziu sau seara.
Cofeina are numeroase beneficii, o singură doză poate spori concentrarea, energia și performanța sportivă. Cu toate acestea, atunci când este consumată târziu în timpul zilei, cofeina stimulează sistemul nervos și poate opri corpul să se relaxeze în mod natural noaptea.
Chiar dacă ești în vacanță, încearcă să intri într-un ciclu obișnuit de somn/ trezire. Dacă este posibil, încercă să te trezești în mod natural la o oră similară în fiecare zi.
Ritmul corpului funcționează pe o buclă stabilită, sa aliniază la răsărit și la apus, iar a fi în concordanță cu somnul și timpul de trezire poate ajuta la calitatea somnului pe termen lung.
Așadar, dacă ai probleme cu somnul, încearcă să te obișnuiești să te trezești și să te culci în momente similare.
Mesele bogate înainte de culcare pot duce la un somn agitat. Cu toate acestea, anumite mese și gustări cu câteva ore înainte de culcare pot ajuta.
Mâncatul târziu poate afecta negativ atât calitatea somnului, cât și eliberarea naturală de HGH și melatonină, hormonii responsabili cu inducerea somnului.
Specialiștii recomandă ca ultima masă consistentă să fie servită cu minimum 3 ore înainte de culcare și să se evite consumul de fructe înainte de a merge la somn.