WSJ: Flota rusă nu va putea ataca sudul Ucrainei fără controlul Insulei Șerpilor. Ce ar trebui să facă Occidentul

Sambata, 02 Iulie 2022, ora 15:40
5098 citiri
WSJ: Flota rusă nu va putea ataca sudul Ucrainei fără controlul Insulei Șerpilor. Ce ar trebui să facă Occidentul

Soldații ruși au abandonat Insula Șerpilor, un avanpost mic, dar foarte important, în Marea Neagră. Această victorie ucraineană nu va afecta cursul războiului în ansamblu. Dar va slăbi blocada Kremlinului asupra Mării Negre, scrie Wall Street Journal, care subliniază că Insula Șerpilor este situată în apropierea coastei ucrainene, lângă granița internațională cu România. Ocuparea sa a fost o prioritate pentru Rusia încă de la începutul invaziei.

În cele din urmă, forțele Ucrainei au scufundat crucișătorul Moskva, care era chiar nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră. Dar Insula Șerpilor a început să îndeplinească aceleași funcții ca nava amiral pierdută. Rusia a început să desfășoare sisteme de rachete sol-aer și rachete antinavă, precum și echipamente de război electronic, pentru a limita capacitățile Kievului în Marea Neagră. Toate acestea au asigurat acoperire pentru navele de război rusești rămase, pe care Moscova le folosește pentru a efectua lovituri cu rachete pe teritoriul ucrainean. De asemenea, navele rusești au devenit ținte de neatins pentru artileria ucraineană.

Fără Insula Serpilor, dacă Rusia dorește să mențină același nivel de activitate operațională în Marea Neagră, va trebui să-și trimită navele în raza de acțiune a rachetelor Harpoon și Neptun ale Ucrainei. Moscova a folosit, de asemenea, Insula Șerpilor pentru a amenința navele comerciale care navighează spre și dinspre portul Odesa. Prin blocarea exporturilor de alimente ucrainene și prin crearea unei crize globale, Moscova a sperat că va putea câștiga în acest fel o pârghie diplomatică.

Ministerul rus al Apărării a declarat joi. 30 iunie, că retragerea de pe Insula Șerpilor a fost un „gest de bunăvoință ” . Rușii spun însă că insula, aflată la doar câteva zeci de kilometri de România, rămâne sub controlul „flotei și al Forțelor Aerospațiale Ruse”.

Dar pentru Wall Street Journal este greu de crezut, având în vedere pofta de sânge a Rusiei în acest război. Ministerul ucrainean al Apărării a lăudat armele „și echipamentele de la partenerii internaționali”.

Ce spune Pentagonul

​​Pentagonul susține că nu există niciun motiv pentru a crede că retragerea Rusiei de pe Insula Șerpilor este „un gest de bunăvoință”, cum a anunțat Moscova.

„Ucrainenii au exercitat cu succes o presiune considerabilă asupra rușilor, inclusiv folosind rachetele Harpoon pe care le-au achiziționat recent pentru a ataca o navă de aprovizionare. Când îți dai seama cât de pustie este Insula Șerpilor, înțelegi importanța de reaprovizionare. Asadar, ucrainenii au făcut ca rușilor să le fie greu să susțină operațiunile de acolo și i-au făcut foarte vulnerabili la atacurile ucrainene. Deci, acesta este motivul pentru care Rusia a părăsit Insula Șerpilor”, a spus un oficial al Pentagonului.

Consecința este că e mult mai ușor pentru Ucraina să apere Odesa și, în viitor, să poată deschide acele căi maritime dacă Rusia nu mai controlează Insula Șerpilor, a adăugat oficialul.

Retragerea de pe Insula Șerpilor nu va pune capăt blocadei rusești a exporturilor ucrainene

Rusia susține, de asemenea, că retragerea sa de pe Insula Șerpilor „nu va permite Kievului să speculeze asupra crizei alimentare, invocând incapacitatea de a exporta cereale din cauza controlului rusesc complet în partea de nord-vest a Mării Negre”. Dar retragerea de pe Insula Șerpilor nu va pune capăt blocadei rusești a exporturilor ucrainene. Zona de apă este încă minată. Iar marina rusă blochează rutele folosite de navele comerciale pentru a exporta grâu sau ulei de floarea soarelui.

„În același timp, retragerea de pe Insula Şerpilor înlătură un mare obstacol pentru a rupe această blocada. Occidentul ar trebui să folosească succesul ucrainean lansând o operațiune de escortare a navelor comerciale în Marea Neagră ”, sugerează ediția americană.

Ucraina curăţă Insula de arme şi echipamente, după retragerea ruşilor

Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a informat sâmbătă administraţia militară regională din Odesa, transmite EFE.

Între armamentul şi echipamentul distruse de trupele ucrainene figurează un sistem multiplu de lansare de rachete Grad, un sistem de apărare antiaeriană Panţîr-S1, trei vehicule blindate şi motorizate, un camion-cisternă şi un depozit cu alte echipamente.

Într-un mesaj pe aplicaţia Telegram, preluat de agenţia Ukrinform, Serhii Bratciuk, reprezentantul administraţiei militare regionale din Odesa, a menţionat că, în prezent, două nave cu trupe ruse şi cu mai bine de o duzină de rachete de croazieră la bord, precum şi trei mari nave de desant sunt în alertă în zona de nord-vest a Mării Negre.

"Pentru că nu se simt protejate, se menţin la o distanţă cât mai sigură de coasta ucraineană", a explicat el. Bratciuk a avertizat că "probabilitatea ca Rusia să lanseze atacuri cu rachetă continuă să fie ridicată".

Citeste si:
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
În plin scandal cu UDMR-ul privind declarațiile lui Viktor Orban, PNL și PSD reaprind discuția privind rotativa scaunului de premier care ar trebui să ajungă la social-democrați. Liderul...