Cât de bună este pentru România vestea retragerii rușilor din Insula Șerpilor. Avatajele legate de securitate și exploatarea gazelor din Marea Neagră

Joi, 30 Iunie 2022, ora 19:11
7053 citiri
Cât de bună este pentru România vestea retragerii rușilor din Insula Șerpilor. Avatajele legate de securitate și exploatarea gazelor din Marea Neagră
Insula Șerpilor din Marea Neagră FOTO: captură Digi 24

Insula Şerpilor, aflată la 45 de kilometri de litoralul românesc, a fost considerată un obiectiv esenţial pentru Federaţia Rusă, din punct de vedere economic, militar, geopolitic şi geostrategic, în războiul cu Ucraina.

Prin ocuparea acesteia, Rusia controla efectiv un obiectiv deosebit de important din vecinătatea României, conform Centrului Euro-atlantic pentru Rezilienţă.

Rusia izola economic Ucraina, prin controlul canalelor navigabile din proximitatea Insulei Şerpilor. Astfel că retragerea rușilor din această zonă pare să fie o veste bună și pentru Ucraina și pentru România.

Cum influențează retragerea rușilor din Insula Șerpilor securitatea României și a exploatărilor de gaze din Marea Neagră

Politologul Radu Carp a explicat pentru Ziare.com ce înseamnă de fapt această retragere a rușilor din Insula Șerpilor pentru România și dacă are vreo influență asupra extragerii de gaze din Marea Neagră.

”România a început o exploatare în Marea Neagră într-un perimetru care nu era direct amenințat de războiul care se purta între Ucraina și Rusia însă există un alt perimetru, unde există un alt potențial de exploatare, care se află exact la granița teritoriului delimitat în urma Hotărârii de la Haga și acolo într-adevăr era un pericol în sensul în care dacă s-ar fi extins războiul ar fi atins și acea zonă.

Astfel, în momentul de față, dacă Insula Șerpilor rămâne în Ucraina, România poate să exploateze tot teritoriul maritim pe care îl are la dispoziție. Problema este dacă va găsi investitori și dacă va reuși să folosească ceea ce se extrage în sistemul energetic național. Dar este o veste foarte bună”, a explicat Radu Carp, specialist în științe politice, securitate și relații internaționale.

Profesorul mai explică și ce influență are asupra securității României.

”Și mai este o veste foarte bună și din perspectiva faptului că baza de la Kogălniceanu se află foarte aproape de Insula Șerpilor și Rusia a folosit acest argument al contracarării extinderii NATO prin ocuparea acestei insule, drept dovadă că a fost un obiectiv ocupat chiar din prima zi a războiului”, a mai spus Radu Carp.

Perspectiva capturării Odessei este mai îndepărtată decât se credea și se deschide perspectiva deblocării grâului ucrainean

Politologul este de părere părăsirea insulei de către ruși face ca Odesa, un obiectiv extrem de important pentru Putin, să fie imposibil de cucerit, cel puțin deocamdată.

”Din punctul de vedere al Ucrainei, plecarea este de asemenea foarte bună pentru că face ca perspectiva capturării Odesei să fie și mai îndepărtată decât era. În plus se deschide perspectiva deblocării grâului ucrainean.

Azi, la sfârșitul Summit-ului NATO, s-a anunțat că Grecia ar vrea să se implice în a escorta navele ucrainene. Deci, perspectiva de a extinde frontul în zona Odesa, printr-o învăluire practic din spatele liniilor de front, în momentul de față nu există”, a mai spus Radu Carp.

Am mai putea asista la alte plecări cu coada între picioare din Ucraina?

”Este greu de spus. Insula Șerpilor a fost mai ușor de cucerit pentru că odată ce ești instalat pe ea ai o vulnerabilitate. Trebuie să o aperi în fața atacurilor de pe țărm. Ori asta s-a și întâmplat. Ucrainenii nu beneficiau de artileria potrivită pentru a lansa aceste atacuri. Au reușit să obțină armele pentru că altfel nu ar fi reușit acest atac decisiv.

S-a văzut că atacul aerian nu poate fi efectuat. S-a încercat pe 8 mai dar în condiții foarte grele și nu s-a reușit decât parțial. E mult mai ușor de cucerit această insulă decât a da bătălii în câmp deschis cum sunt cele din zona Donbas. Dar vom vedea. E un război de durată. Niciuna dintre părți nu va dori să înceteze”, a mai apreciat specialistul în securitate și relații internaționale.

Va mai amenința Putin cu armele nucleare?

În ceea ce privește prelungirea războiului din Ucraina, armamentul nuclear va fi în continuare folosit drept amenințare de către Vladimir Putin pentru a obține beneficii, crede Carp.

”Cred că da (va mai amenința). Faptul că a deplasat armamentul nuclear în Belarus este un semn că va continua această politică. Eu cred că va folosi toate avantajele pe care le are la dispoziție.

Nu cred că le va folosi (armele nucleare), dar scopul este de a tensiona situația și de a arăta că există armament greu în contrapartidă cu țările NATO.

Mă aștept ca aceste arme nucleare să tranziteze dintr-o parte în alta teritoriul Rusiei, să mai fie și experimente cum a fost cel cu racheta Sarmat”, a mai spus profesorul.

”Este o veste foarte bună așteptată și la București și la sediul NATO”, a conchis profesorul Radu Carp.

Cum au părăsit rușii Insula Șerpilor

Oficiali de la Kremlin au emis în cursul zilei de joi, 30 iunie, un comunicat de presă legat de retragerea soldaților și a capacităților militare de pe Insula Șerpilor.

„La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, spunând că această mișcare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

În replică la anunțul inițial al Kremlinului, oficiali din armata ucraineană au declarat că Rusia a evacuat în grabă insula în noaptea precedentă, ca urmare a unei acțiuni militare ucrainene încununate de succes.

Importanța Insulei Șerpilor în războiul din Ucraina

Insula a căpătat o extrem de importantă valoare militară şi strategică pentru Rusia, mai ales după scufundarea crucişătorului Moscova, care asigura inclusiv o umbrelă de protecţie antiaeriană a flotei ruse din Marea Neagră. În lipsa acestei nave, dacă ruşii ar fi reușit să-şi instaleze pe insulă sisteme antiaeriene cu rază lungă, dar şi rachete de croazieră, ar fi putut controla întreaga regiune de nord-vest a Mării Negre şi sudul Ucrainei, scrie Digi 24.

Insula, cucerită de trupele ruse din prima zi a invaziei Ucrainei, a devenit extrem de cunoscută pe plan internațional după celebra înjurătură - „Navă rusească, du-te...” - rostită de militarii ucraineni care au refuzat să se predea rușilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesaj ironic pentru extremiștii din AUR: ”Mihai Viteazul nu îi poate ajuta în negocierile din Parlamentul European”
Mesaj ironic pentru extremiștii din AUR: ”Mihai Viteazul nu îi poate ajuta în negocierile din Parlamentul European”
Europarlamentarul Siegfried Mureşan a vorbit duminică, 21 aprilie, la lansarea candidaţilor PNL Maramureş pentru alegerile locale, despre faptul că Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)...
Lider PNL: ”Avem o alianţă cu PSD, dar partidul nu este în postura de vagon”
Lider PNL: ”Avem o alianţă cu PSD, dar partidul nu este în postura de vagon”
Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat duminică, 21 aprilie, că PNL nu este „vagon” în alianţa pe care o formează la guvernare şi la alegerile europarlamentare împreună cu...
#Insula Serpilor, #retragere rusi insula serpilor, #exploatare gaze Marea Neagra, #grau ucraina, #Radu Carp , #Razboi Ucraina