Ucraina susţine că a recăpătat controlul asupra Insulei Şerpilor și a arborat steagul adus cu elicopterul în urmă cu trei zile. De ce a durat atât

Joi, 07 Iulie 2022, ora 18:40
2473 citiri
Ucraina susţine că a recăpătat controlul asupra Insulei Şerpilor și a arborat steagul adus cu elicopterul în urmă cu trei zile. De ce a durat atât

Armata ucraineană a afirmat joi, 7 iulie, că a recâştigat controlul asupra Insulei Şerpilor în Marea Neagră și a arborat drapelul.

Drapelul ucrainean a fost aruncat luni din elicopter pe insulă şi arborat abia joi, specifică media ucrainene, cu referire la Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene, relatează AFP şi Interfax-Ukraina.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

”Noi practic am restabilit controlul asupra Insulei Şerpilor”, a declarat un înalt responsabil al Statului Major al armatei ucrainene, Oleksii Gromov, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina, precizând că este vorba de un ”control fizic” al militarilor.

Potrivit acestuia, soldaţii ucraineni care au participat la operaţiunea de arborare a drapelului în insulă au revenit însă în cazărmi. El nu a precizat dacă au rămas soldaţi ucraineni în Insula Şerpilor.

”Săptămâna trecută, am stabilit controlul armat asupra insulei şi nu i-am permis inamicului să-şi ia restul de unităţi, arme şi echipament militar”, a mai spus Gromov.

”Unităţi de trupe speciale au executat sarcina de curăţare a Insulei Şerpilor.A fost confirmată distrugerea a 30 de echipamente militare inamice, a fost descoperită muniţie abandonată şi peste tot ruine ca o urmă obişnuită a "lumii ruse" ("russki mir"). Ca simbol al victoriei şi renaşterii din aceste ruine, armata ucraineană a instalat şi fixat steagul Ucrainei, care a fost adus pe insulă mai devreme”, se menţionează într-un comunicat al Comandamentului Sud.

Serhi Bratciuk, şeful administraţiei regionale din Odesa, a publicat pe canalul său din Telegram o fotografie de la ceremonia ridicării drapelului ucrainean în Insula Şerpilor. Potrivit lui pe pânza drapelului este înscris "GUR MOU (Direcţia principală de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării). Ţine minte navă rusească, Insula Şerpilor este Ucraina!"

Ministerul rus al Apărării a afirmat că a procedat joi dimineaţă la un atac asupra Insulei Şerpilor cu ”rachete de înaltă precizie”, ucigând o parte dintre soldaţii ucraineni veniţi pe insulă pentru instalarea drapelului, în timp ce supravieţuitorii au fugit.

Kievul anunţase încă de luni că drapelul ucrainean a fost adus pe această mică stâncă situată în nord-vestul Mării Negre.

Insula Şerpilor a devenit emblematică încă din prima zi a invaziei ruse, când un soldat al micii garnizoane ucrainene care o apăra i-a transmis navei ruse care le ceruse grănicerilor ucraineni să se predea ”să se ducă la naiba”.

Cucerită la începutul invaziei de trupele ruse, insula a fost recuperată de ucraineni săptămâna trecută, în urma unor bombardamente intense.

Moscova a susţinut că se retrage din insulă ”în semn de bunăvoinţă”, după ce şi-a ”atins obiectivele stabilite”, afirmând că astfel Kievul nu va mai putea spune că Rusia împiedică transportul grânelor sale în străinătate. Totodată, Rusia a îndemnat Kievul să elimine minele amplasate în largul Odesei pentru deblocarea portului în scopul reluării transportului de cereale.

Unii experţi, citaţi de Unian, au afirmat la vremea respectivă că Rusia ar putea astfel întinde Ucrainei o capcană pentru a putea debarca trupe de desant şi a prelua controlul Odesei, după ce forţele sale nu au reuşit să debarce în acest oraş din sudul Ucrainei.

Citeste si:
Criză într-o țară NATO cu un milion de român, lovită de războiul Putin: Cea mai mare din ultimii 36 de ani
Criză într-o țară NATO cu un milion de român, lovită de războiul Putin: Cea mai mare din ultimii 36 de ani
Criza economică provocată de consecințele războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, în 24 februarie 2022, lovește toate țările occidentale și din estul Europei, fără...
Soldat rus surprins de ucraineni în timp ce dormea. Care sunt recompensele oferite de armata Kievului pentru prizonierii ruși VIDEO
Soldat rus surprins de ucraineni în timp ce dormea. Care sunt recompensele oferite de armata Kievului pentru prizonierii ruși VIDEO
Un videoclip cu un militar speriat al Forțelor Armate ale Federației Ruse, care a fost luat prin surprindere de ucraineni în timp ce dormea, a devenit viral pe rețelele de socializare. Un...