Întâlnire secretă între Rusia și Ucraina. Ce au negociat reprezentanții celor două țări în cadrul discuțiilor din Emiratele Arabe Unite

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 13:22
8966 citiri
Întâlnire secretă între Rusia și Ucraina. Ce au negociat reprezentanții celor două țări în cadrul discuțiilor din Emiratele Arabe Unite
Întâlnirea a fost mediată de președintele EAU, Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan FOTO Hepta

Reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei s-au întâlnit săptămâna trecută în Emiratele Arabe Unite, arată surse ale agenției de știri Reuters.

Sursele Reuters au declarat că discuţiile au fost mediate de statul arab din Golf şi nu au inclus Naţiunile Unite, în ciuda rolului central al ONU în negocierea iniţiativei ce permite în prezent exportul produselor agricole ucrainene din trei porturi de la Marea Neagră. Discuţiile au avut însă ca scop eliminarea unor „obstacole” rămase după ce acordul pentru cereale a fost recent prelungit cu patru luni.

Reprezentanţii ruşi şi ucraineni au mers la Abu Dhabi la 17 noiembrie, unde au discutat despre posibilitatea de a permite Rusiei să reia exporturile de amoniac, component chimic folosit pentru fabricarea îngrăşămintelor, contra unui amplu schimb de prizonieri ucraineni şi ruşi.

Reuters precizează că nu are informaţii în ceea ce priveşte eventuale progrese înregistrate în cadrul acestor discuţii.

Ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, a confirmat pentru Reuters că „eliberarea prizonierilor de război este parte a negocierilor privind deschiderea exporturilor ruse de amoniac”, dar a spus că nu ştie dacă a avut loc o întâlnire în Emiratele Arabe Unite.

Vladimir Putin a declarat miercuri că oficialii ruşi fac eforturi pentru deblocarea îngrăşămintelor ruseşti din porturile europene şi pentru reluarea exporturilor de amoniac.

Exportul de amoniac rusesc ar urma să se facă prin intermediul unei conducte existente, care duce la Marea Neagră. Conducta a fost proiectată să pompeze până la 2,5 milioane de tone de gaz pe an din regiunea rusă Volga către portul ucrainean Pivdenni de la Marea Neagră (cunoscut sub numele de Iujni în limba rusă), în apropiere de Odesa, pentru a fi trimis mai departe către cumpărătorii internaţionali. Conducta a fost închisă după ce Rusia şi-a trimis trupele în Ucraina la 24 februarie.

Exportul de amoniac nu a făcut parte din reînnoirea acordului pentru coridorul cerealelor, care a fost mediat de ONU şi Turcia.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a stabilit în mod public mai multe condiţii înainte de a permite Rusiei să reia exporturile de amoniac prin intermediul conductei, inclusiv un schimb de prizonieri şi redeschiderea portului Mikolaiv de la Marea Neagră.

Nici Rusia, nici Ucraina nu au publicat cifre oficiale cu privire la numărul de prizonieri de război pe care i-au luat de la invazia Rusiei din februarie. La 29 octombrie, Zelenski declara că, din martie, Rusia a eliberat în total de 1.031 de prizonieri.

Rusia şi Ucraina au dezvăluit puţine detalii despre întâlnirile directe dintre reprezentanţii lor, după ce au abandonat negocierile pentru un armistiţiu în primele săptămâni după invazia Moscovei din 24 februarie.

Eforturile Emiratelor de intermediere a unor discuţii urmează celor ale Arabiei Saudite, care, în septembrie, a repurtat o victorie diplomatică prin obţinerea eliberării luptătorilor străini capturaţi în Ucraina.

Emiratele Arabe Unite, la fel ca Arabia Saudită, fac parte din alianţa petrolieră OPEC+, care include Rusia, şi au menţinut relaţii bune cu Moscova, în ciuda presiunilor occidentale de a contribui la izolarea Rusiei.

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, a vizitat Moscova luna trecută, unde a discutat cu Vladimir Putin despre posibilitatea ca Abu Dhabi să medieze un acord privind amoniacul, au declarat două dintre sursele Reuters.

Ucraina este un important producător de cereale şi seminţe oleaginoase, în timp ce Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume şi un important furnizor de îngrăşăminte pe pieţele globale.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Alegerea primarilor în două tururi a fost la un moment dat un subiect foarte dezbătut pe scena politică și în spațiul public. Ideea a fost însă abandonată după alegerile locale din...
#intalnire rusia ucraina, #negocieri Rusia Ucraina, #invazie ucraina , #invazie ucraina