De ce da Intel 15 miliarde de dolari pe compania Mobileye

Marti, 14 Martie 2017, ora 10:49
4950 citiri
De ce da Intel 15 miliarde de dolari pe compania Mobileye
Foto: Facebook/Intel

Luni a iesit la iveala ca Intel va prelua Mobileye, in schimbul a 15,3 miliarde de dolari, fapt confirmat de companie. Multi s-au intrebat de ce are loc o astfel de miscare, care sunt mizele unei astfel de tranzactii.

Iata si raspunsul, oferit de Business Insider. Intel a pierdut trenul numit smartphone, iar industria PC-urilor e in declin. Asa ca Intel avea nevoie de o piata noua pe care sa-si vanda cipurile, "care sunt painea si untul afacerii sale".

Asa ca s-a orientat catre masini, catre cele autonome, fara sofer, in special. Mobileye, infiintata in 1999, este specializata in sisteme de asistenta a soferului si de evitare a coliziunilor.

Achizitia Intel este a doua cea mai mare in istoria sa de 50 de ani. Daca masinile fara sofer vor fi viitorul, asa cum cred Uber, Alphabet si nu numai, atunci Intel vrea sa fie implicata si sa aiba felia sa de castig.

Anii trecuti, Intel a incercat sa intre pe piata telefoanelor inteligente, cheltuind miliarde de dolari pe companii precum Wind River si Dialogic. Lucrurile nu au iesit asa cum si-a dorit, iar in final a vandut mare parte din aceasta afacere catre Marvell, in 2006. E doar una dintre infrangerile suferite de Intel in ultimii ani, sirul fiind insa mult mai lung.

Tranzactia de acum e cea mai buna dovada ca Intel isi muta afacerea catre noi orizonturi. Orientarea companiei catre masinile autonome a fost confirmata de Brian Krzanich, CEO al Intel, intr-un interviu oferit luni CNBC.

Desi Mobileye e cea mai mare investitie a Intel dupa PC, nu e singura. In ultimii ani, Intel a investit mult in drone si realitate virtuala.

In ultimii ani, mai multe companii au anuntat ca lanseaza masina fara sofer. Citeste mai multe pe aceasta tema:

Ungaria a ajuns cea mai săracă țară din UE la indicatorul consum. Inflație record de peste 17%
Ungaria a ajuns cea mai săracă țară din UE la indicatorul consum. Inflație record de peste 17%
Consumul maghiarilor a fost cel mai scăzut în 2023 comparat cu întreaga Uniune Europeană, iar cauza principală ar fi inflația record care a ajuns la 17%. În anul 2022, Bulgaria s-a...
De când va putea fi folosită e-Factura simplificată. Modificările anunțate de ministrul Finanțelor
De când va putea fi folosită e-Factura simplificată. Modificările anunțate de ministrul Finanțelor
Ultimele teste pe aplicaţia simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi s-au efectuat luni, 4 martie, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la Palatul...
#Intel preluare Mobileye, #Intel piata masini fara sofer, #Intel masini autonome , #stiri Intel