Bill Gates avertizează omenirea: Revoluția ce transformă lumea a început, dar poate scăpa de sub control VIDEO

Joi, 23 Martie 2023, ora 02:12
5495 citiri
Bill Gates avertizează omenirea: Revoluția ce transformă lumea a început, dar poate scăpa de sub control VIDEO
Inteligența artificială va transforma lumea în viitor FOTO: Gatesnotes

Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, a publicat marți, 21 martie 2023 o scrisoare de șapte pagini în care anunță că o nouă eră a început, în care lumea va fi transformată. O adevărată revoluție se întâmplă sub ochii noștri, avertizează expertul american, iar inteligența artificială va schimba lumea, însă ea ar putea scăpa de sub control.

Miliardarul din Statele Unite și-a prezentat părerile despre inteligența artificială (IA), el spunând că aceasta este ”fundamentală, la fel ca și crearea microprocesorului, a computerului personal, a internetului și al telefonului mobil”, potrivit Gates Notes.

Scrisoarea a venit în aceeași zi în care Google și-a lansat chatbot-ul AI, Bard, care se alătură celui lansat de Bing de la Microsoft în cursa IA, și la o săptămână după ce OpenAI, creatorul ChatGPT, a anunțat evoluția mult așteptată a modelului său AI, GPT-4.

Descoperire mai mare decât inteligența artificială: Un nou material revoluționar ce va schimba lumea, demn de Premiul Nobel VIDEO

Gates a vorbit anterior despre entuziasmul lui pentru viitorul AI, și anume despre cum ar putea fi folosită ca tutore în educație sau pentru a oferi sfaturi medicale persoanelor care nu pot avea acces la medici.

Miliardarul a recunoscut, de asemenea, în scrisoare, preocupările legate de inteligența artificială, inclusiv riscul ca oamenii să o utilizeze greșit, precum și posibilitatea unei IA superinteligente, sau „puternice”, care și-ar putea „stabili propriile obiective”, pe măsură ce tehnologia IA se îmbunătățește în timp.

În scrisoare, Gates a elaborat aceste idei, discutând gândurile sale despre modul în care AI poate fi folosită atât ca instrument de îmbunătățire a productivității oamenilor, cât și cum poate contribui la îmbunătățirea inechităților globale - la locul de muncă, asistența medicală și educație.

Planul nebunesc al lui Putin de a subjuga Europa de Est: Cortina de fier ce cuprinde România, Polonia și Ungaria VIDEO

Invenția IA care poate deveni distrugătoare

„Pe măsură ce puterea de calcul devine mai ieftină, capacitatea lui GPT de a exprima idei va fi din ce în ce mai mult ca și cum ai avea un muncitor disponibil pentru a te ajuta cu diverse sarcini”, a scris el.

Gates a scris că pentru țările sărace, în care „mulți oameni din acele țări nu ajung niciodată să consulte un medic”, AI le-ar putea permite lucrătorilor din domeniul sănătății să fie mai productivi cu pacienții pe care îi văd.

Gates a prezis că inteligența artificială ar putea transforma educația în următorii cinci până la 10 ani, oferind conținut adaptat stilului de învățare al unui student și învățând ceea ce motivează studenții individuali și îi determină să își piardă interesul pentru diverse materii.

Unde fug zeci de mii de ruși de Putin: În paradisul naziștilor, zburând 27 de ore cu avionul VIDEO

Dar în același timp, Bill Gates a vorbit despre riscurile pe care le poate prezenta inteligența artificială. De exemplu, există amenințarea reprezentată de oamenii înarmați cu inteligență artificială. La fel ca majoritatea invențiilor, inteligența artificială poate fi folosită în scopuri bune sau maligne, distrugătoare. Guvernele trebuie să colaboreze cu sectorul privat la modalități de limitare a riscurilor.

Apoi, există posibilitatea ca IA să scape de sub control. Ar putea o mașină să decidă că oamenii reprezintă o amenințare, să concluzioneze că interesele sale sunt diferite de ale noastre sau pur și simplu să nu mai aibă grijă de noi? Posibil, dar această problemă nu este mai urgentă astăzi decât era înainte de evoluțiile IA din ultimele luni.

#inteligenta artificiala, #Bill Gates, #inteligenta artificiala pericole, #inteligenta artificiala viitor, #Bill Gates Microsoft , #stiri externe