O rețea neuronală de inteligență artificială a descoperit că fața Sfântului Iosif din lucrarea Madonna della Rosa de Rafael, cunoscută și sub numele de Madonna cu trandafirul, a fost pictată de altcineva decât celebrul artist, susține ScienceAlert.
Oamenii de știință au dezbătut mult timp dacă această pictură este un original de Rafael. Încă de la mijlocul anilor 1800, istoricii de artă au suspectat că Rafael nu ar fi pictat toate operele care îi sunt atribuite. O nouă metodă de analiză bazată pe un algoritm de inteligență artificială le-a dat dreptate celor care cred că cel puțin o parte dintre tușe au fost aplicate de un alt artist.
Un grup de cercetători din Marea Britanie și Statele Unite, condus de matematicianul și specialistul în calculatoare Hassan Ugail de la Universitatea din Bradford, a dezvoltat un algoritm special pentru a analiza detalii microscopice din lucrările lui Rafael. „Folosind analiza trăsăturilor profunde, am antrenat computerul să recunoască stilul lui Rafael la un nivel extrem de detaliat, de la tușe și paleta de culori, la tehnicile de umbrire și fiecare aspect al operei”, a explicat Ugail. Această tehnologie permite AI-ului să vadă detalii pe care ochiul uman le-ar putea trece cu vederea.
Metoda utilizată are o rată de precizie de 98% atunci când vine vorba de identificarea picturilor lui Rafael.
Acum, aceasta a arătat că, în timp ce lucrările Madonna, Copilul și Sfântul Ioan au fost create de Rafael, nu același lucru era valabil și pentru Sfântul Iosif.
Pictura Madonna della Rosa a fost realizată între anii 1518 și 1520, iar începând cu mijlocul anilor 1800 criticii au început să suspecteze că aceasta ar putea să nu fie în întregime opera lui Rafael. Descoperirea adusă de inteligența artificială consolidează aceste suspiciuni și oferă o nouă perspectivă asupra modului în care Rafael ar fi colaborat cu elevii săi. Fața Sfântului Iosif, mai ales prin tehnica și stilul tușelor, ar putea fi contribuția unui alt artist din cercul maestrului.
Hassan Ugail subliniază că această descoperire nu este menită să înlocuiască rolul criticilor de artă, ci să le ofere un nou instrument de investigare. „Procesul de autentificare a unei opere de artă implică evaluarea multor aspecte, de la proveniență și pigmenți, la starea lucrării. Acest tip de software poate fi un instrument complementar în această analiză”, a explicat el.
Descoperirea sugerează că inteligența artificială va juca un rol tot mai important în arheologia artei, dezvăluind detalii care până acum au fost inaccesibile sau greu de observat prin metodele tradiționale. Tehnologia poate compara elemente infinit mici din picturi și poate descifra indicii ascunse, ajutând istoricii să aprofundeze lucrările marilor maeștri și să ofere răspunsuri noi la întrebări vechi.
În același timp, cercetătorii subliniază că această metodă va ajuta experții în artă în viitor, nu îi va înlocui.