Inteligența Artificială se bazează pe supravegherea în masă. Avertismentul șefei aplicației de mesagerie criptată Signal

Vineri, 24 Mai 2024, ora 22:53
11435 citiri
Inteligența Artificială se bazează pe supravegherea în masă. Avertismentul șefei aplicației de mesagerie criptată Signal
Meredith Whittaker. șefa aplicației de mesagerie criptată Signal/ FOTO: CNBC

Instrumentele de inteligență artificială (AI) care calculează numere, generează texte și videoclipuri și găsesc modele în date se bazează pe supravegherea în masă și exercită un control îngrijorător asupra vieților noastre, a declarat joi, 23 mai, pentru AFP șefa aplicației de mesagerie criptată Signal.

Împotriva entuziasmului de la VivaTech din Paris, cea mai importantă conferință de startup din Europa, în care jucătorii din IT își laudă meritele produselor lor, Meredith Whittaker a spus că preocupările legate de supraveghere și cele despre AI sunt „două fețe ale aceluiași lucru”.

„Tehnologiile AI despre care vorbim astăzi se bazează pe supravegherea în masă”, a spus ea.

"Ele necesită cantități uriașe de date care sunt derivatele acestui model de afaceri de supraveghere în masă care a apărut în anii '90 în SUA și care a devenit motorul economic al industriei tehnologice".

Whittaker a fost profesor de cercetare Minderoo la Universitatea din New York, a lucrat ani de zile la Google înainte de a ajuta la organizarea unei greve a personalului în 2018 din cauza condițiilor de muncă și apoi a înființat Institutul AI Now la Universitatea din New York în 2017.

În prezent, ea militează pentru confidențialitate și se opune modelelor de afaceri construite pe extragerea de date personale.

Și este clar că nu are încredere că industria AI se dezvoltă în direcția corectă.

Sistemele de inteligență artificială produc și cantități mari de date.

Chiar dacă este incorectă, a spus ea, această producție "are puterea de a clasifica, ordona și direcționa viețile noastre în moduri care ar trebui să ne îngrijoreze în egală măsură".

Ea a subliniat dezechilibrele de putere create de o industrie controlată de "o mână de giganți ai supravegherii", care "în mare parte nu dau socoteală".

"Cei mai mulți dintre noi nu suntem utilizatori de inteligență artificială", a spus ea.

„Cei mai mulți dintre noi suntem supuși utilizării acesteia de către angajatori, de către forțele de ordine, de către guverne, de oricine ar fi.

„Ei au propriile lor obiective, dar s-ar putea să nu fie unele care să ne avantajeze sau să beneficieze societatea”.

Ea a precizat că un exemplu izbitor este modul în care firmelor de inteligență artificială le place să spună că ajută la găsirea de soluții la criza climatică.

De fapt, a spus ea, ei luau bani de la companiile de combustibili fosili și tehnologia lor era folosită pentru a găsi noi resurse de extras.

"Pentru că unde sunt veniturile? Desigur, nu în salvarea climei", a spus șefa aplicației de mesagerie criptată Signal.

„Veniturile sunt în contracte masive cu BP, cu Exxon, cu alte mari companii de petrol și gaze”.

În cele din urmă, ea a susținut că europenii nu ar trebui să se gândească în termeni de concurență cu firmele americane mai mari de inteligență artificială.

O altă opțiune ar putea fi "reimaginarea tehnologiei care poate servi unor societăți mai democratice și mai pluraliste", este de părere Meredith Whittaker, președintele Fundației Signal ce face parte din consiliul de administrație al acesteia.

Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
Noua metodă se bazează pe detectarea ADN-ului tumoral în sânge și a demonstrat într-un studiu o sensibilitate fără precedent în ceea ce priveşte predicţia recurenţei bolii. Noua...
Liderul clasamentului brandurilor trece de o bornă astronomică. O tehnologie de ultimă generație propulsează o nouă marcă în top 10
Liderul clasamentului brandurilor trece de o bornă astronomică. O tehnologie de ultimă generație propulsează o nouă marcă în top 10
Compania de tehnologie Apple Inc are cel mai valoros brand din lume și primul care este evaluat la peste 1.000 de miliarde de dolari, potrivit unul clasament realizat de o firmă britanică de...
#inteligenta artificiala, #supraveghere in masa, #sefa aplicatiei signal, #Meredith Whittaker , #stiri externe
  1. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  2. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  3. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  4. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  5. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  6. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  7. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  8. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  9. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil
  10. Turist olandez găsit mort pe o insulă grecească. Serie de dispariții misterioase pe trei insule