Prima lege pentru reglementarea inteligenţei artificiale. Impune restricţii severe asupra sistemelor AI generative și interzice mai multe aplicații

Miercuri, 22 Mai 2024, ora 07:34
1764 citiri
Prima lege pentru reglementarea inteligenţei artificiale. Impune restricţii severe asupra sistemelor AI generative și interzice mai multe aplicații
Legea interzice o serie de aplicaţii AI FOTO Connect.ro

Statele membre ale Uniunii Europene şi-au dat marţi acordul final asupra primei legi majore din lume pentru reglementarea inteligenţei artificiale, în timp ce instituţiile din întreaga lume se întrec pentru a introduce restricţii pentru tehnologie, transmite CNBC.

Consiliul UE a declarat că a aprobat Legea AI – o reglementare revoluţionară care stabileşte reguli cuprinzătoare privind tehnologia inteligenţei artificiale.

”Adoptarea Legii AI este o piatră de hotar semnificativă pentru Uniunea Europeană”, a declarat Mathieu Michel, secretarul de stat pentru digitalizare al Belgiei, într-un comunicat.

El a adăugat că prin Legea AI, Europa subliniază importanţa încrederii, transparenţei şi responsabilităţii atunci când se ocupă de noile tehnologii, asigurând în acelaşi timp că această tehnologie în schimbare rapidă poate înflori şi poate stimula inovaţia europeană”.

Legea AI aplică o abordare bazată pe risc pentru inteligenţa artificială, ceea ce înseamnă că diferitele aplicaţii ale tehnologiei sunt tratate diferit, în funcţie de ameninţările percepute pe care le reprezintă pentru societate.

Legea interzice aplicaţiile AI care sunt considerate ”inacceptabile” în ceea ce priveşte nivelul de risc. Astfel de aplicaţii prezintă aşa-numitele sisteme de ”scorare socială” care clasifică cetăţenii pe baza agregării şi analizei datelor lor, a politicii predictive şi a recunoaşterii emoţionale la locul de muncă şi în şcoli.

Sistemele AI cu risc ridicat acoperă vehicule autonome sau dispozitive medicale, care sunt evaluate în funcţie de riscurile pe care le prezintă pentru sănătatea, siguranţa şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Acestea includ, de asemenea, aplicaţii ale AI în serviciile financiare şi în educaţie, unde există un risc de părtinire încorporat în algoritmii AI.

Firmele mari din SUA în centrul atenţiei

Matthew Holman, partener la firma de avocatură Cripps, a spus că regulile vor avea implicaţii majore pentru orice persoană sau entitate care dezvoltă, creează, foloseşte sau revinde AI în UE – cu firmele de tehnologie din SUA în centrul atenţiei.

”Legea AI a UE nu seamănă cu nicio lege în altă parte de pe pământ. Creează pentru prima dată un regim de reglementare detaliat pentru AI. Giganţii tehnologiei au urmărit îndeaproape această lege în curs de dezvoltare. Au existat multe finanţări pentru sistemele AI generative destinate publicului, care vor trebui să asigure conformitatea cu noua lege, care este, în unele locuri, destul de oneroasă”, a spus Holman.

Comisia UE va avea puterea de a amenda companiile care încalcă Legea AI cu 35 de milioane de euro (38 de milioane de dolari) sau 7% din veniturile lor globale anuale – oricare dintre acestea este mai mare.

Schimbarea legislaţiei UE vine după lansarea ChatGPT de către OpenAI în noiembrie 2022. Oficialii şi-au dat seama la acea vreme că legislaţia existentă nu avea detaliile necesare pentru a aborda capabilităţile avansate ale tehnologiei AI generative emergente şi riscurile legate de utilizarea materialelor protejate prin drepturi de autor.

Un drum lung până la implementare

Legea impune restricţii severe asupra sistemelor AI generative, denumite de UE AI ”cu scop general”. Acestea includ cerinţe de respectare a legislaţiei UE privind drepturile de autor, dezvăluiri de transparenţă cu privire la modul în care sunt antrenate modelele, testarea de rutină şi protecţia adecvată a securităţii cibernetice. Dar va dura ceva timp înainte ca aceste cerinţe să intre cu adevărat în vigoare, potrivit lui Dessi Savova, partener la Clifford Chance.

Restricţiile privind sistemele de uz general nu vor începe decât după 12 luni de la intrarea în vigoare a Legii AI. Şi chiar şi atunci, sistemele AI generative care sunt în prezent disponibile comercial, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, Gemini de la Google şi Copilot de la Microsoft, beneficiază de ”o perioadă de tranziţie” care le oferă 36 de luni de la data intrării în vigoare pentru ca tehnologia lor să fie conformă cu legislaţia..

”S-a ajuns la un acord cu privire la Legea AI – şi acel regulament este pe cale să devină realitate. Acum, atenţia trebuie să se îndrepte către implementarea şi aplicarea efectivă a Legii AI”, a declarat Savova pentru CNBC, prin e-mail.

Adobe actualizează Acrobat și Reader cu inteligență artificială. Ce procese vor fi automatizate
Adobe actualizează Acrobat și Reader cu inteligență artificială. Ce procese vor fi automatizate
În urma integrării inteligenței artificiale în Premiere Pro, Adobe a anunțat pe 17 iunie actualizarea cu AI a Adobe Acrobat și Reader. În perioada 18 iunie – 28 iunie 2024, Adobe oferă...
ByteDance, compania mamă a TikTok, lansează Whee, o clonă privată a Instagram. Cum se folosește
ByteDance, compania mamă a TikTok, lansează Whee, o clonă privată a Instagram. Cum se folosește
ByteDance, compania cunoscută pentru dezvoltarea rețelei TikTok, a lansat recent Whee, o aplicație asemănătoare Instagram, dar cu o particularitate interesantă: toate pozele sunt private și...
#inteligenta artificiala, #ai, #lege, #aplicatii , #inteligenta artificiala
  1. Ce efecte are campania de returnare a ambalajelor: În 6 luni s-au colectat 29.000 de tone de materiale reciclabile
  2. Profit record al BNR în 2023. Banca Națională justifică veniturile ridicate prin deciziile controversate luate de coaliția de guvernare în ultimul an
  3. Întârzieri flagrante pe Centura Bucureștiului. Pro Infrastructura: „V-am zis același lucru de fiecare dată și repetăm: imposibil august sau septembrie”
  4. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  5. Când începe preavizul în cazul în care ești concediat. Decizie importantă pentru angajați
  6. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”
  7. Cadou pentru șoferi. Taxa care a fost suspendată pe 20 iunie
  8. Ce sectoare duc greul pentru PIB în 2024 și unde este ținută creșterea pe loc. Semnalul de alarmă tras de economiști privind revenirea cererii pe piață ANALIZA
  9. Nvidia devine cea mai valoroasă companie din lume. Cu cât a depășit Apple și Microsoft
  10. Suma colosală pe care o cheltuie românii cu cardul pe pariuri, loterie și cazinouri. Ce tipuri de tranzacții online riscante sunt preferate în defavoarea economiei reale