Sfarsitul unei mari echipe

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 10:35
4048 citiri
Sfarsitul unei mari echipe
foto: daylife.com

13.03.2012 e data la care fotbalul a pierdut, oficial as putea spune, una dintre cele mai mari echipe ale ultimilor ani.

13.03.2012 e data la care fanii lui Inter au realizat, cei care n-o facusera deja, ca jucatorii care le-au adus atatea bucurii in ultimii ani nu o mai pot face.

13.03.2012 e data la care Inter a fost eliminata din optimile Ligii Campionilor de Olympique Marseille, la capatul a doua manse in care a aratat ca o echipa blazata, plafonata, plictisita si fara ambitie.

4 titluri in Serie A, doua Cupe ale Italiei, doua Supercupe ale Italiei, trofeul Campionatului Mondial al Cluburilor si mai ales trofeul UEFA Champions League sunt titlurile cucerite de Inter in ultimii 5 ani.

Trofee care par foarte indepartate daca privim cum au ajuns sa arate "nerazzurrii" in acest sezon, in care au fost eliminati din Liga Campionilor si Cupa Italiei, iar in campionat ocupa abia locul 7, la 17 puncte distanta de prima clasata, marea rivala AC Milan.

Asta la nici doi ani distanta de la cucerirea triplei (Campionat + Cupa + Liga Campionilor).

Cauzele caderii

In 2010, sub comanda lui Jose Mourinho, gruparea milaneza era cea mai buna din Europa, o echipa care putea sa invinga pe oricine, dovada cea mai buna e victoria cu 3-1 in fata Barcelonei, cea mai categorica infrangere a catalanilor din era Guardiola.

La doar o zi dupa cucerirea Ligii Campionilor, Jose Mourinho a decis insa sa paraseasca corabia si sa aleaga proiectul lui Perez de la Real Madrid. A fost si ziua in care a inceput declinul Inter-ului care ajunsese sa fie comparat cu cel al lui Helenio Herrera.

Au urmat decizii din ce in ce mai proaste ale patronului Massimo Moratti, dar si o lipsa crunta de inspiratie a directorului tehnic Marco Branca, care in 2010 era considerat a fi expertul numarul 1 in transferuri. Maicon, adus cu 6 milioane, Cambiasso, adus gratis, sau Sneijder, transferat cu 15 milioane, sunt doar trei dintre mutarile de succes ale oficialului interist.

Insa dupa plecarea lui Mourinho nici Branca n-a mai fost acelasi, "ajutat" ce-i drept si de lipsa de implicare a lui Moratti, care a decis ca e timpul sa aplice "Fair Play-ul Financiar" si sa nu mai investeasca la echipa. Astfel, s-a ajuns la transferuri precum Biabiany, Mariga sau Jonathan., in timp ce la capitolul plecari numele au fost grele: Balotelli, Eto'o sau Motta!

Nici la capitolul antrenori cei doi n-au fost mai inspirati. Benitez, Gasperini si Ranieri i-au scos din sarite pe fani, care au tot plans si plang dupa Mourinho. Singurul care a reusit sa le aminteasca de portughez a fost brazilianul Leonardo, care insa a fost lasat, surprinzator si foarte usor, sa plece la Paris Saint Germain, dupa numai sase luni de mandat.

O parte din vina le apartine si jucatorilor. Sneijder, Maicon sau Lucio n-au mai avut nici pe departe evolutiile din era Mourinho si au ajuns chiar sa fie fluierati de proprii suporteri. Clarviziunea in joc a olandezului zburator Sneijder a disparut treptat, cursele din partea dreapta ale colosului Maicon s-au rarit, iar varsta a inceput sa-si puna amprenta pe puternicul Lucio. Nici macar eroul de la Madrid, Diego Milito, n-a mai fost acelasi.

La toate acestea se poate adauga si ca, dupa plecarea lui Mourinho, Inter nu a mai avut un om puternic in club, un om capabil sa se lupte pe toate fronturile, cu arbitrii, cu adversarii, cu presa...

Ce urmeaza

Ce urmeaza putem doar specula, insa ce-ar trebui sa urmeze e clar o remaniere a lotului. Se vorbeste de investitii in jucatori tineri si de reducerea drastica a plafonului salarial. Se va renunta, foarte probabil, la multi dintre artizanii succesului din 2010: Maicon, Sneijder, Stankovici si Chivu, fundasului roman urmand a nu-i mai fi prelungit contractul ce expira in vara.

La capitolul sosiri, se vorbeste mult de talentatul mijlocas brazilian Lucas Moura, dar si de cativa jucatori de la FC Porto, care ar urma sa vina la cerinta expresa a lui Andre Villas Boas, pentru ca el pare a fi favorit sa preia Interul din vara. Pe langa portughezul proaspat dat afara de la Chelsea, Moratti ii mai are pe lista pe selectionerul Frantei, Laurent Blanc, si Walter Mazzarri, de la Napoli.

Oricare va fi noul antrenor al "nerazzurrilor", misiunea lui nu va fi deloc simpla. Se vrea reconstructie, dar si rezultate, pentru ca un club precum Inter are nevoie de trofee.

Bucurie nebună la Inter Milano. Fotbaliștii au dansat pe manele românești VIDEO
Bucurie nebună la Inter Milano. Fotbaliștii au dansat pe manele românești VIDEO
Inter Milano a cucerit al 20-lea titlu de campioană a Italiei din istoria sa, după ce a reuşit să o învingă la limită, cu scorul de 2-1, pe marea sa rivală AC Milan, luni seara, în...
Inter e campioana Italiei după ce s-a impus în Derby della Madonnina
Inter e campioana Italiei după ce s-a impus în Derby della Madonnina
Echipa italiană Inter Milano a învins luni seara, în deplasare, scor 2-0, formaţia AC Milan, în Derby della Madonnina. Cu această victorie Inter a devenit, matematic, campioana Italiei....
#Inter Milano, #viitor antrenor Inter, #Chivu contract Inter , #stiri Inter Milano