Ziare.com

Grupul InterAgro va mai inchide inca patru combinate chimice

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 15:44

   

Grupul InterAgro va mai inchide inca patru combinate chimice
Grupul InterAgro a decis sa inchida alte patru combinate chimice, in perioada 15 februarie - 30 aprilie 2011, dupa ce la sfarsitul anului 2010 a anuntat inchiderea altor doua combinate, a informat, marti, compania.

Astfel, pe 15 februarie va fi oprita activitatea la Ga Pro Co Savinesti, urmand sa fie disponibilizata 90% din forta de munca, la 1 martie la Amurco Bacau, la 1 aprilie la Donau Chem Turnu Magurele, iar la 30 aprilie, la Chemgas Slobozia.

Anterior, in 7 noiembrie 2010 a fost oprita productia la NitroPoros Fagaras, fiind disponibilizata 90% din forta de munca, iar o luna mai tarziu la Viromet Victoria (disponibilizare 70% din forta de munca).

Reprezentantii grupului declara ca regreta decizia, dar spun ca aceasta este necesara in conditiile in care costurile de productie depasesc preturile de vanzare.

"Din pacate, ponderea costurilor cu gazele naturale de aproximativ 70% din total costuri, la fel ca la orice combinat din lume, si legatura veniturilor cu cotatiile internationale ale ingrasamintelor, face ca rezultatul economico-financiar al combinatelor ce apartin grupului sau proceseaza gazele naturale sa fie negativ. Doar intre luna octombrie 2010 si luna ianuarie 2011 cresterea pretului de achizitie la gaz metan este de peste 55%", se spune in comunicat.

Oficialii grupului mai precizeaza ca toate celelalte combinate din lume care prelucreaza gazele naturale achizitioneaza materia prima la preturi de contract de lunga durata dupa o cu totul alta structura (gaze din productia interna, respectiv, gaze de import) si tinand cont de consum in banda, linear pe tot parcursul anului. Mai mult, decizia la nivel european este de a sprijini productia autohtona a tarilor membre.

"Din pacate, legislatia privind sustinerea industriei de ingrasaminte a fost sistata. Astfel, nu a mai fost prelungita Legea nr. 332/2009, prin care consumatorii care indeplineau conditiile si se declarau intreruptibili in situatii de urgenta puteau achizitiona gaze doar din productia interna, ceea ce presupunea ca aproximativ 15-20% din consumul acestora sa nu mai fie asigurat de import", se mai arata in comunicat.

In plus, InterAgro precizeaza ca responsabilii in domeniu nu au fost de acord ca grupul sa renunte la statutul de consumator intreruptibil, grupul solicitand renuntarea la acest statut dupa ce nu a mai fost prelungita Legea nr. 332/2009, "care asigura, intr-o oarecare masura, acoperirea pierderilor cauzate de intreruperile in furnizarea gazelor, dirijate catre populatie in situatii de urgenta. Mai mult, la 31 decembrie 2010, a incetat acordarea discount-ului comercial aplicabil tuturor furnizorilor de gaze naturale".

SC InterAgro SA proceseaza gaze in sase combinate chimice: Donau Chem Turnu Magurele, Chem Gaz Slobozia, GA-PRO-Co Piatra Neamt, Amurco Bacau, Viromet Victoria si NitroPoros SRL Fagaras. Grupul InterAgro este controlat de omul de afaceri Ioan Nicula

Sursa: rNews

Articol citit de 2479 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

le da tov. secretar general Boc locuri de munca! sau ii trimite la munca in Italia si Spania!

bravo tov secretar comunist Boc! mariti salariile guvernului, ale Udrinelei, pt realizarile marete in construirea capitalismului romanesc! un capitalism salbatic pt cresterea conturilor bancare ale familiilor si acolitilor lui Boc-Basescu-Udrinela(amanta)...

 

o agricultura moderna, cu valoare adaugata mare....

o agricultura moderna, cu valoare adaugata mare, agricultura ecologica NU ARE NEVOIE de ingrasamintele lui Niculae...

eventual poate sa se converteasca "forta de munca" de la combinate in profesori, doctori, pompieri, politisti....de ce nu....

 

PAI , Mai Boc, locurile de mincau , une sint????????

Daca se mai inchid inca 4 combinate cimice in acest inceput de an, cum va mai evolua piata muncii in acest an?
Marele "Destept " al Romaniei , adica Boc, spunea ca in anul 2011 se vor marii numarul de locuri pe piata muncii. Pai, cum , prin inchidere de combinate? Probabil asa a invatat el acolo la Fac. de Drept. Unii s-au chinuit sa construiasca aceste mari edificii si acum nu numai ca la inchidem, dar le mai si dariman, si uite asa nu se va mai sti nimic de munca stramosilot care au "LUCRAT" acolo.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor