Zeci de elevi au protestat la școala unde un interlop a ajuns să le predea matematica. „Vrem școală, nu circ” VIDEO

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 15:05
2461 citiri
Zeci de elevi au protestat la școala unde un interlop a ajuns să le predea matematica. „Vrem școală, nu circ” VIDEO
Ovidiu Vancea a fost considerat unul dintre cei mai periculoși infractori din Cluj FOTO Captură YouTube/ Monitorul de Cluj

Zeci de elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazu” Turda au protestat luni, 28 noiembrie, după ce un fost interlop, Ovidiu Vancea zis „Balibacea”, a predat, ca suplinitor, ore de matematică, potrivit monitorulcj.ro.

Elevii au cerut demisia directoarei.

La protest s-au aflat elevi, profesori și părinți. Protestatarii s-au adunat în fața unității de învățământ având pancarte cu mesajele: „Demisia”, „Susținem profesorii CNVM Turda” și „Vrem școală, nu circ. Demisia”.

Mai mulți profesori de la Colegiul Național Mihai Viteazu din Turda au intrat în grevă după ce fostul lider al lumii interlope Ovidiu Vancea, cunoscut și drept „Balibacea”, a ajuns profesor de matematică la liceul respectiv.

Conform Știri de Cluj, inclusiv părinții elevilor sunt nemulțumiți de faptul că Vancea, care în trecut a avut numeroase probleme penale și a fost condamnat la închisoare, a ajuns să predea matematică copiilor lor. De asemenea, profesorii de la Colegiul Național Mihai Viteazu din Turda, acolo unde a ajuns Vancea să predea, au intrat în grevă japoneză. Profesorii cer demisia directoarei unității de învățământ

Conform sursei citate, Ovidiu Vancea, zis Balibacea, și alti 4 complici au fost reținuti în 2012 de procurorii din Cluj pentru că au înșelat mai multe depozite de materiale de construcții.

Ovidiu Vancea a fost considerat unul dintre cei mai periculoși infractori din Cluj. El a fost judecat la Curtea de Apel Iași pe motiv că în 2003 ar fi ordonat asasinarea unui lider al lumii interlope din Turda. Balibacea și-a pus oamenii să arunce o grenadă in pizzeria Pharaon de la ieșirea din Turda, spre Cluj Napoca.

În 2010, Balibacea a fost reținut de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Prejudiciul nu a fost estimat încă, dar s-ar ridica la 700.000 de lei.

În 2012, Balibacea a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, dar ulterior, acesta a atacat sentința, iar în 2015 Curtea de Apel Cluj a majorat condamnarea la 10 ani de închisoare. Balibacea a motivat că va fi tată de gemeni, mama copiilor săi fiind o tânără pe care a cunoscut-o în perioada în care era în detenţie.

Instanţa nu s-a lăsat înduplecată şi i-a majorat pedeapsa dată de instanţa de fond, de la 5 ani de închisoare la 10 ani de închisoare, ”pentru comiterea infracțiunii de instigare la înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”.Sentința a putut fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar nu se știe care a fost deznodământul pentru că sentințele mai vechi nu se păstrează în arhivă.

A primit despăgubiri de la stat

Vancea a stat în închisoare 22 de luni pentru că ar fi ordonat asasinarea unui rival, în pizzeria Pharaon, de la intrare din Turda.

Potrivit procurorilor DIICOT, Balibacea a vrut să-și ”elimine” un rival, folosind o grenadă de război. Atentatul a avut loc pe 7 mai 2004, persoana vizată fiind Gheorghe Otvos, zis Gagarin. Patru persoane mascate au deschis ușa restaurantului și au aruncat o grenadă în direcția mesei la care se afla Gagarin. În urma exploziei, nouă persoane au suferit răni grave.

Procurorii DIICOT l-au arestat pe Ovidiu Vancea, alături de alți trei bărbați sub acuzația de tentativă de omor. Vancea a stat în arest timp de 22 de luni, fiind trimis în judecată și achitat la toate instanțele.

Fapta a existat, dar nu au fost probe că a fost comisă de Ovidiu Vancea și de ceilalți trei bărbați. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în 2013, achitarea definitivă a lui Vancea.

Ulterior, el a dat în judecată statul român și a cerut despăgubiri de un milion de lei pentru cele 22 de luni petrecute în arest. El a spus că i-a fost ”ruinată” viața socială, deoarece soția lui a divorțat de el.

Judecătorii i-au dat suma de 90.000 de lei, ca despăgubiri.

Citește și:
Un profesor din Târgu-Jiu ar fi simulat că îi taie degetul unui elev. Copilul vizat a făcut semne obscene
Un profesor din Târgu-Jiu ar fi simulat că îi taie degetul unui elev. Copilul vizat a făcut semne obscene
Inspectoratul Școlar Județean Gorj va începe o anchetă la Școala Gimnazială „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, unde un profesor ar fi simulat că îi taie degetul unui băiețel de...
Operatorii din turism solicită Ministerului Educației ca vacanța de vară să se termine mai târziu. Ce prevede acum legea
Operatorii din turism solicită Ministerului Educației ca vacanța de vară să se termine mai târziu. Ce prevede acum legea
Asociaţiile patronale de pe Litoral şi Delta Dunării, alături de Organizaţia de Management a Destinaţiei Mangalia, solicită Ministerului Educaţiei începerea anului şcolar 2023 - 2024 pe...