Ioan Clămparu, temutul interlop român care a speriat vestul Europei, a dat în judecată Penitenciarul Aiud pentru încălcarea dreptului la educație. Cel supranumit și ”Cap de porc” susține că instituția nu i-a oferit condițiile pentru a putea urma ultimele două clase de liceu.
Clămparu (52 de ani) execută la Aiud pedeapsa de 25 de ani de închisoare, rezultată în urma a trei condamnări primite în Spania, Italia și România. Până în prezent a executat circa 10 ani din pedeapsă, care a inclus și perioada cât a fost închis în Spania. Deținutul a reclamat la Judecătoria Aiud faptul că nu i s-a permis să urmeze ultimele două clase de liceu. Reprezentanții Penitenciarului au motivat situația creată prin faptul că nu au fost suficiente cereri din partea deținuților pentru a fi formată o clasă cu minimum șase persoane încarcerate.
”Deținutului i-a fost respectat dreptul la învăţământ, întrucât a urmat cursurile anului I şi II la Penitenciarul Aiud. Pentru anul şcolar 2021 - 2022 nu s-a solicitat anul III, întrucât nu existau suficiente cereri pentru a forma o clasă. Având în vedere faptul că în perioada mai-iulie 2021 nu s-au înregistrat un număr de 6 cereri ale persoanelor private de libertate de a urma cursurile anului III, Penitenciarul Aiud a făcut demersuri pentru organizarea acestei clase, atât către şcoala colaboratoare Liceul Tehnologic Agricol Ciumbrud prin adresă scrisă, cât şi către Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, prin discuţie telefonică”, au susținut reprezentanții Penitenciarului.
Informal, lui Clămparu i s-a spus că, după parcurgerea primelor 10 clase de învăţământ (o parte din aceste studii fiind urmate după încarcerarea sa), instituţiile publice nu mai au obligaţia de a-i asigura continuarea studiilor, fiind liber să le finalizeze după eliberarea din penitenciar.
Ioan Clămparu a precizat că după eliberare intenţionează să se axeze pe activităţi de agricultură care să îi permită să îşi asigure traiul. ”Studiile pe care le derulează în prezent sunt strâns legate de agricultură, acesta fiind şi motivul pentru care acesta a optat pentru această variantă educaţională (deţine un teren agricol pe care doreşte să îl exploateze ulterior eliberării)”, se menționează în dosar. Instanța mai susține că ”plângerea formulată de către petent este o dovadă evidentă a dorinţei de continuare a educaţiei începute la un moment dat în perioada de libertate”.
”Contestatorul este animat de dorinţa nestrămutată de a-şi finaliza studiile înainte de eliberarea sa din penitenciar. Pe de o parte, acesta conştientizează şi regretă împrejurările nefaste care l-au adus în postura de a-şi petrece o parte a vieţii în regimul penitenciar. A făcut progrese remarcabile până la acest moment, dorind ca după eliberarea sa din locul de deţinere să îşi continue restul vieţii promovând şi exersând activităţi caracterizate de liceitate. Pe de altă parte, educaţia pe care s-a îngrijit să o obţină este singura cale prin care acesta poate să se reintegreze cu adevărat în societate, redevenind un membru onest şi de bună credinţă al acesteia”, se mai precizează dosar, potrivit plângerii depuse de celebrul interlop.
În final, instanța a respins recent plângerea deținutului susținând că acesta ar fi putut să facă demersuri pentru transferul în alt penitenciar unde să își poată continua studiile. De asemenea, judecătorul a recomandat Penitenciarului să continue demersurile necesare pentru organizarea cursurilor școlare în anii următori în scopul finalizării acestora de către deținut.
În 2017, Ion Clămparu a fost condamnat definitiv la 25 de ani de închisoare după ce acesta a cerut contopirea pedepselor din România, Spania și Italia: 11 ani şi 8 luni, 20 de ani și 18 ani de închisoare. În România a fost judecat pentru constituire grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism.
Considerat de presa iberică unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de fiinţe umane din lume, Clămparu, poreclit şi ”Cap de porc”, s-a predat autorităţilor din Spania în 2011. Acesta controla cu mână de fier o rețea de 2.000 de prostituate, printre care multe minore. Reţeaua pe care Clămparu a iniţiat-o a avut ca model modul de acţiune, regulile şi pedepsele utilizate în cadrul Camorrei italiene. În Italia a fost condamnat pentru constituirea unui grup infracțional specializat în traficul de droguri.
Și asta vrea sa se facă….agricultor?
... Vezi tot