11 septembrie 2001 - 10 ani de la atentate. America merge mai departe

Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 23:45
12122 citiri
11 septembrie 2001 - 10 ani de la atentate. America merge mai departe

Desi au retrait clipa cu clipa momentele groaznice de acum zece ani, mii de americani au venit la Ground Zero sa-si aduca omagiul victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001, care au schimbat lumea pentru totdeauna.

Desi pana la startul ceremoniilor a existat panica printre cetateni in legatura cu noi atacuri ce ar putea avea loc, mai ales dupa ce armata SUA l-a ucis in urma cu cateva luni pe cel care si-a asumat atentatele - Osama bin Laden -, imediat dupa intonarea imnului durerea amintirilor de acum zece ani a inlocuit teama.

Ceremoniile dedicate implinirii a zece ani de la tragicele atacuri au inceput duminica printr-un moment de reculegere tinut la ora locala 08:46, 12:46 GMT. Aceasta a fost ora la care, in urma cu un deceniu, primul avion a lovit turnul de nord al World Trade Center.

Au urmat alte momente in care linistea a cuprins multimea, fiecare marcand momentele dramatice care au schimbat cursul istoriei - momentul in care al doilea avion a lovit al doilea turn WTC, cel in care un alt avion controlat de teroristi a lovit Pentagonul, prabusirea turnurilor gemene, precum si prabusirea unui al patrulea avion in Pennsylvania.

Toate cele 2.977 de nume ale persoanelor care au murit pe 11 septembrie 2001 in atentatele din New York, Pentagon si Pennsylvania au fost citite de rudele acestora. A fost pentru prima data in cei zece ani cand in timpul ceremoniei de la New York au fost rostite numele tuturor victimelor, nu doar a celor de la WTC. Pe lista s-au regasit si numele a patru romani: Eugen Lazar, sotii Alexandru si Corina Stan si Joshua Poptean.

Ziare.com v-a prezentat LIVE desfasurarea evenimentelor de comemorare a atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001

20:25 - Liniste totala la Gorund Zero, doar apa cascadelor ce alcatuiesc monumentul dedicat victimelor atentatelor se mai aude. Rudele celor disparuti in ziua de 11 septembrie 2001 sunt adunate in jurul monumentului, luandu-si inca o data ramas bun de la cei ce-au pierit acum 10 ani.

20:21 - Primarul New York-ului, Michael Bloomber, a rostit un ultim discurs.

20:18 - S-a incheiat citirea numelor tuturor celor decedati in atacurile din SUA de la 11 septembrie 2001.

20:13 - A inceput rostirea numelor celorlalte victime ale atentatelor din 11 semptembrie, dar care nu au murit in New York.

20:12 - Au fost rostite ultimele nume de pe lista victimelor celor aflati in WTC: Andrew S. Zucker si Igor Zukelman.

19:35 - Au fost rostite numele ultimilor doi romani de pe lista victimelor atentatelor din urma cu zece ani: Alexandru si Corina Stan. Alaturi de acestia au mai murit pe 11 septembrie 2001 alti doi romani, Eugen Lazar si Joshua Poptean.

18:00 - Casa Alba transmite un comunicat catre presa prin care Barack Obama se declara impresionat de ceremonia de comemorare din New York. Presedintele American a rostit in timpul ceremoniei de omagiere a victimelor atentatelor de la 11 septembrie un citat din Psalmul 46:2 din Biblie.

17:28 - La New York se tine un al patrulea moment de reculegere, la ora cand al doilea turn al WTC s-a prabusit.

17:03 - Se tine un moment de reculegere la Shanksville, Pennsylvania, locul unde s-a prabusit zborul 93, despre care se crede ca avea drept tinta Casa Alba.

17:00 - Flautista Emi Ferguson interpreteaza piesa "Amazing Grace".

16:59 - La New York se tine un moment de reculegere in amintirea clipei cand primul turn al WTC s-a prabusit.

16:40 - Cantaretul James Taylor interpreteaza piesa "Close Your Eyes" la Ground Zero.

16:37 - Se tine un moment de reculegere la Pentagon, la implinirea a zece ani de la prabusirea avionului peste cladirea Departamentului Apararii (Ministerul Apararii Nationale a SUA). La ceremonie participa doar militari, spre deosebire de cele de la New York si din Pennsylvania.

16:32 - Se intoneaza imnul national al SUA la Pentagon.

16.20 - Incep ceremoniile si la Pentagon si in Pennsylvania.

16:10 - Membrilor familiilor victimelor le este permis accesul langa monumentul pe care sunt gravate numele tuturor celor decedati in urma atentatelor.

16:05 - Se reia citirea numelor victimelor. Toate numele persoanelor moarte la 11 septembrie 2001 sunt citite de membri ai familiilor victimelor.

16:04 - Fostul presedinte George W. Bush isi rosteste mesajul omagial.

16:03 - Se tine un al doilea moment de reculegere. La ora locala 09:03, momentul in care al doilea avion lovea WTC pe 11 septembrie 2001.

15:50 - Incepe rostirea numelor victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001. Numele tuturor victimelor se vor regasi si pe un monument care urmeaza sa fie dezvelit in cursul zilei de 11 septembrie 2011.

15.49 - Barack Obama isi incepe discursul omagial. Presedintele Obama a ales sa citeasca un mesaj din Biblie. Niciun oficial politic nu are voie sa rosteasca discursuri, ci doar sa recite poezi sau fragmente din opere literare sau din Biblie si Coran.

15:48 - Este tinut un moment de reculegere la ora la care, in urma cu 10 ani, primul avion a lovit turnul de nord al World Trade Center.

15:45 - Incepe intonarea imnului national.

15:40 - Drapelul SUA, recuperat dintre ruinele WTC, este despachetat si desfasurat de o unitate speciala a armatei.

15.30 Incepe parada pompierilor cimpoisti

15:10 - Barack Obama, alaturi de sotia sa, Michelle, au ajuns la Ground Zero. Seful statului american este insotit de fostul lider de la Casa Alba, George W. Bush Jr. si de sotia acestuia, Laura Bush.

Cei doi fosti sefi de stat au fost intampinati de fostul si actualul primar al New York-ului - Rudy Giuliani, respectiv Michael Bloomberg.

Povestea romanului care a supravietuit atentatelor de la 11 septembrie Interviu Ziare.com

11 septembrie 2001 New York: Controale, strazi inchise, fortele de securitate in alerta

Zece ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001- ce eroi mai avem?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#ceremonie atentate 11 septembrie, #comemorare atentate 11 septembrie, #Barack Obama, #George Bush Jr , #11 septembrie 2001