11 septembrie 2001 New York: Controale, strazi inchise, fortele de securitate in alerta

Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 11:16
1817 citiri
11 septembrie 2001 New York: Controale, strazi inchise, fortele de securitate in alerta

Evenimentele prilejuite de implinirea a zece ani de la atentatele care au avut loc pe 11 septembrie 2001 au obligat autoritatile americane sa sporeasca masurile de securitate la New York si Washington.

Chiar daca Osama bin Laden a fost eliminat, teama unor noi atentate teroriste inca exista in randul autoritatilor, care s-au confruntat cu amenintari "credibile" chiar in urma cu cateva zile.

Riscul cel mai mare il reprezinta un atentat cu masini capcana, motiv pentru care vor fi sporite controalele asupra furgonetelor si camioanelor.

Controale amanuntite au fost facute si la intrarile pe podurile din New York, in special pe George Washington Bridge, care leaga New York-ul de New Jersey, si pe Verrazano Bridge, care uneste Staten Island de cartierul Brooklyn.

Vor mai fi verificate amanuntit si tunelurile, feriboturile, punctele turistice si zonele foarte aglomerate.

Strazi inchise

In plus, politistii din New York au decis sa inchida pe data de 11 septembrie, incepand cu ora 09.00 GMT, cateva zeci de strazi din perimetrul Ground Zero.

O parte dintre strazile care duc spre World Trade Center au fost blocate inca de pe 10 septembrie, printre acestea se numara West Street, Barclay si Murray.

Totodata, pe parcursul ceremoniei de comemorare, programata sa inceapa, ca in fiecare an, cu un minut de reculegere, la 12.46 GMT - ora cand primul avion s-a lovit de WTC, statiile de metrou din apropierea zonei vor fi inchise.

Printre statiile de metrou in care nu va fi permis accesul dupa ora 12.46 GMT se numara Cortland Street si World Trade Center.

Controale in mijloacele de transport

Dincolo de inchiderea statiilor de metrou din apropierea Ground Zero, autoritatile americane au decis sa inaspreasca si controalalele in toate mijloacele de transport in comun. Pentru a preintampina eventuale atentate sinucigase sau a depista din timp colete - capcana, politistii au folosit caini pentru a adulmeca bagajele si pachete suspecte.

Printre masurile de securitate au fost incluse si evacuarea containerelor de gunoi din jurul World Trade Center, asta si pentru ca ceremonia de comemorare se va desfasura chiar la Ground Zero, pentru prima data in cei zece ani scursi de la atentate.

La manifestarile dedicate implinirii a zece ani de la atentatele de pe 11 septembrie 2001 de la New York si-au anuntat prezenta numerosi oameni politici, in frunte cu fostul presedinte George W. Bush si actualul sef al statului, Barack Obama.

Alaturi de acestia se vor afla primarul si guvernatorul New York-ului din 2001, Rudy Giuliani, si George Pataki, precum si primarul si guvernatorul din prezent, Michael Bloomberg si Andrew Cuomo.

Ce zic autoritatile despre masurile de securitate

Pentru a linisti populatia, primarul Bloomberg a precizat ca politia va "desfasoara resurse suplimentare", dar numai o parte dintre acestea vor putea fi "remarcate".

Acesta are in plan chiar sa mearga cu metroul pe 11 septembrie pentru a ajunge la Primarie. Totodata, Bloomberg a facut un apel catre toti newyorkezii pentru a-si vedea de treaba ca in orice alta zi, dar sa fie mereu in alerta si sa anunte autoritatile daca vad ceva suspect.

La randul sau, seful politiei newyorkeze, Raymond Kelly, a precizat, intr-o conferinta de presa, ca masurile luate includ si ofiteri special antrenati sa lupte cu "armament greu", care sunt pozitionati in afara Manhattanului, astfel incat sa poata interveni in orice zona a orasului.

Fortele de politie care vor patrula pe strazile orasului vor fi cu o treime suplimentate, special pentru a face fata eventualelor amenintari teroriste.

SUA avertizează Franța asupra amenințării cu atacuri teroriste. Noi alerte de securitate în vestul Europei
SUA avertizează Franța asupra amenințării cu atacuri teroriste. Noi alerte de securitate în vestul Europei
După atacul terorist din Rusia, ambasada SUA în Franța avertizează asupra unei amenințări mari de acte teroriste în această țară. Americanii au dat același avertisment cu câteva...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#11 septembrie 2011, #11 septembrie 2001, #masuri speciale New York, #atacuri teroriste, #evenimente comemorare atacusri SUA , #11 septembrie 2001