9/11 - Un deceniu de ratacire

Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 10:27
2860 citiri
9/11 - Un deceniu de ratacire
FOTO: http://www.planetperplex.com/

La un deceniu de la cel mai sangeros atentat terorist din istorie, democratia se afla, paradoxal, la rascruce. Paradoxal pentru ca judecand dupa aparente, democratia este mai extinsa pe planeta ca niciodata in istoria civilizatiei noastre.

Insa aceasta extindere a purtat in sine, inca de la debut - victoria capitalismului si disparitia lagarului comunist, in anii '90 - o boala care acum se dovedeste a fi greu de vindecat. Lacomia, cinismul conducatorilor si lenea, ignoranta celor condusi.

Abia victorioasa, dupa nici 25 de ani, democratia pare ca se prabuseste spre un nou tip de societate, o dictatura condusa de super-bogati - Forbes inregistra in martie un numar de 1.210 miliardari la nivel mondial, detinand o avere totala de 4,5 mii de miliarde USD - alaturi de elita patriciana - 12,5 milioane de familii detin averi de peste 1 milion USD, controland 32% din activele globale - si slujiti de armate formate din zeci de milioane de functionari de stat - presedinti, parlamentari, ministri, consilieri, primari, functionari guvernamentali etc.

Condusa de patricieni, societatea pseudo-democratica este populata, in adancurile sale, de o plebe pe care nici macar Marx nu a prevazut-o si nu ar putea s-o defineasca. In Lumea Veche a democratiilor (SUA, Canada, Europa de Vest etc.), gasim indivizi obisnuiti sa traiasca de cateva generatii in bunastarea procurata de marele "boom" economic al anilor '70-'80, pe care insa cucerirea spatiului ex-comunist nu a sporit-o, ci dimpotriva, o pune in pericol.

Standardele ridicate de viata au tocit lent, dar sigur, standardele de performanta. Democratiile vestice au incetat sa mai produca si au decis doar sa speculeze. Consumul in exces, accesul aproape nelimitat la creditul bancar si disparitia reglementarii pietei financiare de catre stat au risipit resursele, provocand dezastrul.

Lenea vesticilor este insotita de foamea esticilor. Invazia fortei de munca ieftina din Est, renasterea Chinei comuniste sub forma imperialismului capitalist, generalizarea coruptiei in statele ex-comuniste conduse de clanuri politico-mafiote dornice de imbogatire extrem de rapida, sfidarea legilor si relativizarea unor principii morale care pareau a fi de neclintit in societatile capitaliste clasice, au transformat Noua Lume Libera intr-un iad al sperantelor naruite.

Pericolul terorist - inventat sau real, alimentat de forte oculte sau nascut din frustrarile si nedreptatile provocate de "armatele cruciate" trimise sa faca export de democratie - a complicat situatia democratiilor contemporane, deja lovite de propria lacomie si ignoranta.

Globala si globalizanta societate capitalista si asa-zis democratica si-a aflat un inamic pe masura - terorismul global. Pe altarul acestuia au fost sacrificati, in acest deceniu, mii de oameni nevinovati: SUA, 11 septembrie 2001 - 2.993 morti, Bali, octombrie 2002 - 200 morti, Moscova, octombrie 2002 - 130 morti, Madrid, martie 2004 - 199 morti, Osetia de Nord, septembrie 2004 - 330 morti, Londra, iulie 2005 - 56 morti, Irak, Musayyib, iulie 2005 - 100 morti, Bagdad, 2006 - 215 morti, Irak, 2007 - 726 morti, Norvegia, iulie 2011 - 93 morti.

Terorismul a devenit principala metoda prin care fundamentalistii de toate felurile - religiosi, politici, economici, ecologisti etc. - lovesc pentru a-si apara sau impune propria conceptie despre lume si viata in fata "cruciadei democratice". O cruciada care si-a epuizat forta si a ratacit calea.

Dupa 10 ani de la atentatele care au spulberat WTC, democratia se afla in pragul unui nou 9/11, provocat de aceasta data nu de teroristi care se sinucid folosind avioane civile, ci de cei carora democratia le-a dat viata si le-a oferit un confort ce se dovedeste a fi nemeritat.

Cetateni si politicieni, capitalisti si muncitori, atei si credinciosi, toti cei crescuti sub firava umbreluta de protectie a democratiei, se complac in mocirla autosuficientei, uitand - nefasta lipsa de memorie! - ca democratia se cucereste si se apara in fiecare zi si ca oricum, democratia este doar cel mai bun sistem dintre toate sistemele politice proaste pe care le-a inventat civilizatia noastra. Vae, victis!

Șoșoacă, primul discurs în Parlamentul European: ”Am băgat frica în ei”. Metsola i-a cerut de mai multe ori să încheie VIDEO
Șoșoacă, primul discurs în Parlamentul European: ”Am băgat frica în ei”. Metsola i-a cerut de mai multe ori să încheie VIDEO
Eurodeputata Diana Șoșoacă a cerut în primul său discurs din plenul Parlamentului European sistarea ajutorului militar acordat Ucrainei. Șefa PE a fost nevoită să îi ceară să lase liber...
Toți producătorii de energie din țară, băgați de urgență în ședință de ministrul Sebastian Burduja
Toți producătorii de energie din țară, băgați de urgență în ședință de ministrul Sebastian Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat miercuri, 17 iulie, la ora 15:00, o şedinţă cu toţi producătorii de energie din România. Potrivit reprezentanţilor ministerului, temele...
#11 septembrie 2001, #schimbari atentate teroriste America , #11 septembrie 2001
  1. Titularizare 2024. Cum s-au descurcat profesorii la probele scrise. „Dacă nu aș ști complementul, cum să predau?/ Ar trebui să existe doar inspecție”
  2. Risipă de apă în centrul Clujului în timp ce ARA cere românilor "să economisească fiecare picătură"
  3. Un cetățean străin a fost escortat de polițiști la aeroport și dat afară din UE
  4. De câte voturi are nevoie Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene. "Va fi la limită", cred experții
  5. Porturi din UE, căi ferate și rute maritime, modernizate cu sisteme inteligente. Investiția se ridică la câteva miliarde de euro
  6. Noi reguli pentru șoferi. Greșelile pentru care primeau doar avertisment vor fi sancționate cu amenzi
  7. Trump îi cere candidatului independent Robert Kennedy Jr să-l sprijine în cursa pentru Casa Albă. "Suntem cu mult înaintea individului"
  8. Vindeau brânză și lactate expirate. Au primit amenzi de peste 3 milioane de lei și le-au fost sechestrate tone întregi de produse
  9. Scandal la MAE. Sindicaliștii acuză o "umilire publică" prin numirea unui medic ginecolog în funcția de consul
  10. Zeci de cadavre de oi, la marginea unui oraș din estul țării. Animalele ar fi suferit de o boală extrem de contagioasă, iar o parte ar fi fost trimise la export