Hitler a creat cea mai mare arma din istorie, dar a fost un dezastru total

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 10:13
14871 citiri
Hitler a creat cea mai mare arma din istorie, dar a fost un dezastru total
Foto: Business Insider

Dornic sa invadeze Franta, liderul nazist Adolf Hitler a comandat o arma care sa poata strapunge cu usurinta fortificatiile de beton franceze, numite Linia Maginot - singura bariera majora care statea intre el si restul Europei de Vest.

In 1941, producatorul german de otel si arme Krupp A.G. i-a construit lui Hitler "Arma Gustav", cea mai mare folosita vreodata in razboi, potrivit documentarului "Arme Top Secrete" difuzat pe Military Channel si citat de Business Insider.

Secrete naziste ascunse in tunelurile subterane, unde Hilter construia bomba atomica

Uriasa arma avea o inaltime echivalenta cu patru etaje, era lunga de aproape 50 de metri si cantarea 1.350 de tone. Era capabila sa traga obuze de peste patru tone din tunul sau mamut, lung de 30 de metri.

Arma colosola a fost oferita gratuit armatei naziste, pentru ca producatorul Krupp voia sa isi arate contributia la eforturile Germaniei de razboi, potrivit istoricului C. Peter Chen.

In primavara anului 1942, germanii au inaugurat atotputernica "Arma Gustav" cu ocazia asediului asupra orasului-port Sevastopol. Tunul urias a tras 300 de obuze asupra Sevastopolului.

Totusi, dupa cum urmau sa-si dea seama nazistii in scurt timp, arma avea niste dezavantaje serioase. Dimensiunea sa o transforma intr-o tinta usoara pentru avioanele de lupta ale Aliatilor.

Arma secreta folosita de Hitler

Pentru ca era foarte grea, nu putea fi transportata decat pe niste sine speciale, extrem de costisitoare, pe care nazistii au fost nevoiti sa le construiasca in avans. Pentru a functiona era nevoie de o echipa formata din cel putin 2.000 de oameni.

Dura patru zile pana cand echipamentul era asamblat in teren, iar calibrarea pentru o singura lovitura se facea in ore intregi. Totodata, putea trage doar de 14 ori pe zi.

In mai putin de un an, nazistii au renuntat la "Arma Gustav", iar istoricul Chen arata ca fortele Aliatilor au distrus pana la urma masivul tun.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#arma secreta Hitler, #arma Hitler razboi, #arma mare Hitler , #Adolf Hitler