Romania si rolul sau in Holocaust: Pot cere victimele ca un tribunal sa le anuleze moartea?

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 12:30
7367 citiri
Romania si rolul sau in Holocaust: Pot cere victimele ca un tribunal sa le anuleze moartea?
Foto: Arhiva Ziare.com

La peste 70 de ani de la Holocaust, suferinta supravietuitorilor din Romania este deseori trecuta cu vederea, cu toate ca tara noastra a facut cativa pasi spre recunoasterea a ceea ce s-a intamplat, spun istoricii.

Dupa ce a negat ani intregi rolul pe care l-a jucat in atrocitatile Holocaustului, Romania a infiintat in 2003 o comisie internationala de istorici - condusa de Elie Wiesel, supravietuitor si laureat al premierului Nobel pentru pace - pentru a face investigatii in acest sens, se arata intr-o analiza AFP, citata de Global Post.

The Washington Post: De ce a trebuit ca Romania sa condamne Holocaustul de doua ori

Intr-un raport intocmit de istorici se precizeaza ca intre 280.000 si 380.000 de evrei au murit pe teritoriile conduse de maresalul pro-nazist Ion Antonescu, din 1940 pana in 1944.

Insa istoricul Alexandru Climescu a spus ca acest capitol negru din istoria Romaniei nu este inca pe deplin inteles si a avertizat ca exista o tendinta in a da vina pe fortele germane pentru masacrarea evreilor si deportarile in lagarele de concentrare naziste.

Istoricul a vorbit despre cazul a doi ofiteri romani incarcerati dupa razboi pentru rolul pe care l-au jucat in pogromul de la Iasi, in timpul caruia au fost ucisi aproximativ 13.000 de evrei, in iunie 1941.

Achitati in '98

Cei doi barbati au fost achitati in 1998, dupa un apel extraordinar facut de procurorul general, care a dat vina pe germani, spunand ca acestia nu au facut decat sa respecte ordinele.

"Achitarea celor care erau porecliti Eichmannii Romaniei (de la Adolf Eichmann - n.red.)... este ca si cum ai nega din nou ca deportarile din nord si pogromul de la Iasi au avut loc in realitate", a sublniat Climescu.

Nazistul Adolf Eichmann a fost unul dintre principalii organizatori ai Holocaustului. El a condus Solutia finala, prin care au fost exterminati in jur de sase milioane de evrei intre 1940 si 1945. Miercuri, pentru a marca Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului, Israelul a prezentat o cerere de clementa pe care acesta a scris-o cu putin timp inainte de a fi executat, in 1962.

O lectie induiosatoare despre iertare, de la o romanca supravietuitoare a Holocaustului

Povestea de groaza a unei romance care a supravietuit la Auschwitz

Iancu Tucarman, de 92 de ani, care a supravietuit masacrului din Iasi - in care evreii au fost impuscati de gardieni si sufocati in vagoane de tren supraaglomerate -, a condamnat si el decizia de achitare a celor doi barbati.

"In vagonul meu, 137 de evrei au fost imbarcati in loc de 45, capacitatea normala pentru un vagon care transporta marfuri. Dupa un chin de noua ore, doar opt oameni erau inca in viata si s-au dat jos din vagon", a spus el.

"Daca criminalii de razboi isi pot castiga cauzele legale, asta inseamna ca crimele lor nu au avut loc. Ar putea si victimele sa ceara tribunalelor sa le anuleze moartea?", a intrebat Tucarman.

Rastalmacirea istoriei

Alexandru Florian, directorul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel, impartaseste aceeasi indignare.

"Institutiile publice contribuie uneori la scrierea istoriei si o rastalmacesc. Cei doi ofiteri vor ramane intotdeauna 'nevinovati' din punct de vedere legal", a spus Florian.

In prezent, in Romania sunt 5.700 de evrei, in comparatie cu 800.000 cati erau inainte de Al Doilea Razboi Mondial.

In timp ce supravietuitorii Holocaustului intervievati de AFP au spus ca nu se confrunta cu antisemitism in tara noastra, sondajele de opinie arata ca mai mult de un roman din zece nu vrea sa aiba nimic de-a face cu evreii.

"Timp de decenii sub regimul comunist, s-a incercat distrugerea amintirilor. Mentalitatea oamenilor, care s-au format sub acest regim, nu se poate schimba peste noapte", a declarat Liviu Beris, un alt supravietuitor in varsta de 88 de ani.

Recunoasterea rolului Romaniei in Holocaust a fost acompaniata in ultimii ani de masuri mai concrete, printre care lectii la scoala si legi care interzic negarea Holocaustului, a spus Climescu.

Ambasadorul SUA, despre Holocaust: Aplaud masurile pe care le ia Romania. Ce spune si Iohannis

Insa istoricul a avertizat ca inca mai au loc diverse incidente, dand ca exemplu faptul ca criminali de razboi sunt numiti cetateni de onoare in unele orase, unele strazi inca poarta numele lui Antonescu, iar unele muzee il prezinta pe liderul roman intr-o lumina eroica.

"Cel mai mare pericol este ca oamenii care au contribuit direct la persecutia si exterminarea evreilor ar putea fi legitimati in opinia publica drept simboluri, martiri si eroi", a conchis Alexandu Climescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Romania Holocaust, #Romania Holocaust recunoastere, #Romania Holocaust evrei , #Adolf Hitler